מעצמה ללא עוצמה: הצי הבריטי ממשיך להתפרק
אירופה נמצאת תחת הצל של מלחמה כבר מעל לשנתיים, אך הצבאות האירופאים ממשיכים להישאר קטנים ומביכים, לאן ימשיכו כשהעולם נכנס לדור של מלחמות
הצי הבריטי, החלק הכי חזק בצבא אנגליה, מתפרק. נושאת המטוסים החדישה לא מצליחה לצאת מהנמל, הצוללות הגרעיניות לא מצליחות לשגר טילים גרעיניים, והעולם המערבי צופה בדאגה.
על פי האוטוביוגרפיה של ראש ממשלת בריטניה ב-2016 תרזה מיי, השיחה הראשונה בינה לבין הנשיא הטרי דאז דונלד טראמפ הייתה שיחה מתוחה וקשה, שעסקה בראש ובראשנה בצבא האנגלי. טראמפ זעם על חוסר ההשקעה של מדינות אירופה בכוח הצבאי של מדינותיהן, והודיע למיי כי ארצות הברית לא תממן לבדה את הגנת הייבשת. מיי כותבת כי לאחר השיחה התלוצצה עם יועציה "ממה יש להגן על היבשת בכלל?".
קרוב ל-8 שנים אחר כך, אירופה שקועה בסכסוך צבאי שנמשך כבר כשנתיים בין רוסיה ואוקראינה, וחולשתה הצבאית של הייבשת בכלל, ובריטניה בפרט הופכת לבולטת יותר ויותר כל יום שעובר. ומצבו של הצי הבריטי הפך להיות סקנדל בעצמו.
הBBC הבריטי חשף הבוקר כי הצי של הממלכה ביצע ניסוי בטיל הטריידנט (קלשון) הטיל המרכזי של הצי הבריטי, ובין הטילים היחידים בצי בעל יכולת נשיאת ראש גרעיני. על פי חשיפת הBBC הניסוי נכשל, והטיל ששוגר מצוללת נחת חזרה במים לאחר שהגיע לגובה של עשרות מטרים בודדים ולא התרחק כלל מהצוללת. מדובר בניסוי השני שנכשל (שהותר לפרסום) בשיגור טיל מסוג זה לאורך החודשים האחרונים, הטיל שהיה אמור להיות גולת הכותרת של הצי הבריטי והוזמן בכמויות גדולות לא עבר שיגור מוצלח כבר קרוב ל-3 שנים על פי דיווחים.
בנוסף לכישלון הצוללות הגרעיניות הבריטיות לשגר טילים גרעיניים, גם נושאת המטוסים החדישה של הצי לא נותנת לו נחת, כאשר כרגע איננה מצליחה לשגר מטוסים, או לצאת כלל מהנמל. אוניית הוד מעלתה המכלה אליזבת ה"סופר נושאת" כפי שהגדירו אותה בצי במהלך הקמתה הושקה לפני כעשור במהלך שנת 2014 אך מאז לא השתתפה באף פעילות או תרגיל מבצעי, לאחרונה אף נחשף כי ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק ביקש לשלוח את נושאת המטוסים אל הים התיכון לאחר השביעי באוקטובר, אך כתוצאה מתקלות מרובות במנועי הספינה ובמעטפת שיגור המטוסים נושאת המטוסים לא נשלחה אל המשימה.
מעבר לבעיות הצי, מסקנות מודיעין אמריקאיות שנחשפו לאורך החודשים האחרונים מעריכים כי כלל הכוחות המזוינים בבריטניה מחזיקים בפחות מ-150 טנקים המוכנים לפעילות מבצעית מיידית במידת הצורך, וכי מצבורי התחמושת הבריטיים נמוכים עד לא קיימים, במיוחד לאחר שנתנה את מירב הציוד המתקדם ברשותה לכוחות האוקראינים.
כתוצאה מכך, רבים במערכת הבריטית רואים בתקופה הקרובה כתקופת מפתח בהיסטוריה הבריטית, עם סיכויו המשתפרים מיום ליום של הנשיא לשעבר טראמפ לחזור לבית הלבן בכירים רבים באנגליה הצביעו על הסיכוי כי בריטניה תאבד את מעמדה ההיסטורי כמעצמה ובעלת הברית המובילה של ארה"ב בעולם, במיוחד עם מדינות כי אוסטרליה ויפן הנושמות בעורפה ונתפסות כבנות ברית עמידות יותר מבחינה צבאית.
רבים ביבשת אירופה ובבריטניה רואים בבחירתו האפשרית של טראמפ כנקודת אל-חזור באירופה, בו תצטרך הייבשת להחליט: האם היא שורה של מדינות חסות אמריקאיות תחת מטריית ההגנה האמריקאית, או שהן בוחרות לפעול באופן עצמאי ולדאוג לגורלן.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו