לפיד: הצעה עקומה ובריונית שנוהלה בהליך אלים
ביה"מ יתכנס לדיון בהרכב מלא של 15 שופטים, לראשונה בהיסטוריה. לפיד: "מי שרוצה שיתייחסו לחוקי יסוד בחרדת קודש, שיתחיל בלחוקק אותם כמו שצריך."

לראשונה מאז קום המדינה, בית המשפט העליון יתכנס היום (ג') לדיון בהרכב מלא של 15 שופטים, כאשר במוקד – העתירות נגד החוק לצמצום עילת הסבירות.
חשיבות הדיון מקבלת משנה תוקף לאור העובדה שמדובר לתיקון של "חוק יסוד: השפיטה", ואם שופטי בג"ץ יחליטו להתערב בחקיקה של הכנסת, הפסיקה תהווה תקדים משפטי דרמטי.
"מסמך חסר אחריות"
ראש האופוזיציה, יאיר לפיד, כתב לקראת הדיון בפוסט בפייסבוק: "בג"ץ לא ידון הבוקר בחוק יסוד–כל הויכוח על השאלה 'האם מותר לבג"ץ לפסול חוקי יסוד' לא תקף במקרה הזה. זה לא חוק יסוד."
"זה אפילו לא דומה לחוק יסוד. 11 שנה אני חבר כנסת. הייתי ראש ממשלה ושר, אני אפילו בנו של שר משפטים לשעבר. אני יודע איך נראה חוק יסוד, אני יודע איך מחוקקים אותו."
" 'התיקון לחוק יסוד השפיטה' שעולה היום לדיון בבג"ץ הוא לא חוק יסוד. הוא מסמך חסר אחריות שמישהו כתב עליו "חוק יסוד" ומאז הם דורשים שיתייחסו אליו כמו אל כתבי הקודש."
בנוסף, לפיד תוקף את רוטמן והממשלה: " בג"ץ ידון הבוקר בחוק שהוא הצעה פרטית עקומה ובריונית של שמחה רוטמן, שלא עברה בכלל בממשלה, שנוהלה בהליך אלים, חפוז, רשלני, צעקני, נטול בלמים, שבינו לבין חקיקה של חוקי יסוד אין שום קשר."
"על החקיקה הזו לא שווה ללכת למריבה לאומית. מי שרוצה שיתייחסו לחוקי יסוד בחרדת קודש, שיתחיל בלחוקק אותם כמו שצריך."
" בג"ץ לא צריך להכנס למהות החוק. הוא צריך רק להגיד לממשלה: 'את רוצה שלא נדון בחוקי יסוד? אז תחוקקי אותם כמו שצריך'.' יש לחוקי יסוד פרוצדורה. יש איזה מינימום של כבוד שמגיע לתהליך. המינימום הזה לא התקיים. אפילו לא קרוב."
"אם זה היה חוק יסוד אמיתי, הייתי בבעיה. היה לי קשה הרבה יותר עם השאלה 'האם אתה חושב שבג"ץ יכול לדון בחוקי יסוד?' הייתי צריך לענות תשובה ארוכה, מורכבת, הנוגעת ליסודות השיטה הישראלית, למתח המובנה בין הרשויות, לשאלה מהי בדיוק "מדינה יהודית דמוקרטית"."
"החוק הזה חוסך לי את הבעיה. הוא לא קשור לויכוח. הוא לא באמת חוק יסוד."
מגעים לפשרה במהלך היממה האחרונה
ביממה האחרונה המשיכו המגעים בין הקואליציה ונציגי ראש הממשלה נתניהו מול בית הנשיא, לגבי הסכמה להמשך הרפורמה המשפטית, מה שעלול לייתר התערבות של בג"ץ בחוק עילת הסבירות.
עם זאת טרם הושגה פשרה מוסכמת, אך ייתכן שגם אחרי הדיון נתניהו יכריז באופן חד-צדדי על שינוי בהמשך החקיקה וראש הממשלה עצמו הבהיר שהוא ממשיך לנסות: "נתניהו פועל כדי למצות כל אפשרות כדי להגיע להסכמה לאומית שתביא לאיזון בין שלוש הרשויות. אם תושג הסכמה כזאת, אף אחד לא ימנע את מימושה".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו