האם המחאה תצליח להסית את האש נגד הציבור החרדי? - סרוגים

האם המחאה תצליח להסית את האש נגד הציבור החרדי?

הצעדה בבני ברק הובילה לזעם של מפגינים רבים על מטה המחאה שבחר להפגין מול אזרחים חרדים. גם ב’מחנה הממלכתי’ הכריזו כי לא ישתתפו בצעדה ועסוקים בבניית ציר מול החרדים על בסיס המשוואה של פשרה ברפורמה בתמורה להסדרת נושא הגיוס

יעל שרה רפ
האם המחאה תצליח להסית את האש נגד הציבור החרדי?
  מפגין רוקד עם בחור ישיבה מול ביתו של דרעי, היום בבוקר. צילום: חיים גולדברג

האם הרכבת החילונית והחרדית יתנגשו היום בערב בבני ברק? על רקע החשש מתמונות של אלימות בין אזרחים חרדים וחילונים בצעדה היום בבני ברק, הוציאו הרבנים בינהם הרב אדלשטיין ומועצת גדולי התורה של ש"ס קריאה לבחורי הישיבה שיצאו היום לחופשת בין הזמנים שלא להגיע להפגין מול הצעדה בבני ברק.

במקביל, הרשתות החברתיות סוערות כאשר מפגינים רבים קראו שלא להגיע לצעדה בעיר, וכן ביקרו באופן קשה את הנהגת המחאה על ההחלטה התמוהה להסיט לפתע את האש נגד הציבור החרדי.

המתווה שהציג הנשיא הרצוג הספיק כבר להיקבר בתוך הסערות הפוליטיות, אך הצעתו טמנה בחובה נקודה מהותית שפתחה פתח לשיח חדש בין החרדים והאופוזיציה סביב אחת הסוגיות המדממות ביותר בחברה הישראלית – חוק הגיוס. למעשה, המתווה של הרצוג העלה על השולחן משוואה חדשה: ביטול הרפורמה המשפטית של לוין ורוטמן – תמורת הבטחה לכך שבג"צ לא יתערב בחוק הגיוס.

בחורי ישיבה על רקע שלטי ההפגנה היום מול ביתו של דרעי. צילום: פלאש 90

גנץ מיהר לקבל את ההצעה של הרצוג במלואה, כולל מינוי דרעי לשר וההבטחה לפטור מגיוס, ואף בנה ציר תקשורת מול המפלגות החרדיות. גם גורמים במפלגת העבודה אמרו בשיחות סגורות כי הם מוכנים לפשרת הרצוג במלואה וכי מוכנים לתמוך בחוק הגיוס בתמורה לפשרה בנושא מערכת המשפט.

המחנה הממלכתי הכריז כי חבריו לא יגיעו היום להפגנה השנויה במחלוקת בבני ברק. בניגוד אליהם, ביש עתיד שמחו מהצעדה בעיר החרדית שמתאימה כמו כפפה לקמפיין ה"שוויון בנטל" המוכר שלהם אותו מתכננים להחזיר בתקופה הקרובה מול החקיקה של חוק הגיוס.

גורמים פוליטיים סיפרו כי בתחילת השבוע הופעלו לחצים של הרצוג וכן מסביבת נתניהו על החרדים לתמוך בפשרת הרצוג אשר מבטיחה את מינוי דרעי כשר ופטור מגיוס, שתי הדרישות שהכי חשובות למפלגות החרדיות עכשיו. אף על פי שאצל דרעי וגפני נמצאה אוזן קשבת, במפלגות החרדיות חששו לומר בקול רם כי הם תומכים בפשרה מחשש שהמצביעים שלהם יתאכזבו.

המחאה נגד הרפורמה המשפטית, בשבוע שעבר בבני ברק (צילום: פלאש 90)

בישיבת הסיעה של יהדות התורה שוחחו השבוע על הפשרה ברפורמה וניסו להבין עד כמה הם מוכנים להתפשר בנושא המשפטי. ההפגנה שנקבעה בבני ברק הובילה לחשש במפלגות החרדיות כי האש של המחאה בסוף תתפוצץ על החרדים בדמות קמפייניים לשוויון בנטל ומאבק בהדתה. על רקע הדברים, בשבוע האחרון הפסיקו במפלגות החרדיות להתבטא בסוגיית הנושא המשפטי זאת במטרה להנמיך את הלהבות מחשש שלהבות המחאה יופנו בסוף כלפי הציבור החרדי.

כזכור, מראש החרדים התעקשו רק על פסקת ההתגברות וזאת במטרה להבטיח שיעבור חוק הגיוס, שנפסל בשנים האחרונות שש פעמים על ידי בית המשפט. אמש ביטא את האסטרטגיה החדשה בראיון אצל העיתונאי החרדי ישי כהן השר יואב בן צור מש"ס: "אם אנחנו נוכל להעביר את חוק הגיוס בלי פסקת ההתגברות – פסקת ההתגברות תהיה מיותרת. אנחנו לא בראש החץ של הרפורמה, אנחנו מובלים במסגרת ההסכמים הקואליציונים".

עוד באותו נושא

"פסקת ההתגברות בשבילנו – זה לא עשרת הדברות"


21

הצעדה הערב, שיש מי שכבר הכריזו עליה כפרוץ מלחמת האזרחים צפויה להיות דלה ולא הצליחה לסחוף אחריה את הציבור החילוני שמפגין נגד השינויים המשטריים, זאת אחרי שנים של קמפיינים מסיתים של פוליטיקאים ובראשם ליברמן ולפיד ששיסו במשך שנים את החילונים בציבור החרדי מתוך מחשבה למשוך קולות ימין ליברלים.

המחאה נגד הרפורמה המשפטית, בשבוע שעבר בבני ברק (צילום: פלאש 90)

בינתיים בעיר בני ברק הרבנים קראו לציבור שלא להתעמת עם המפגינים ולהרבות בלימוד תורה. בעיר אף תכננו לקבל את המפגינים עם כיבוד ומצות לכבוד פסח, אך במשטרה סירבו בטענה שהמפגינים אינם מעוניינים בכך.

גורם במפלגות החרדיות הסביר בשיחה עם סרוגים: ״אסור לנו להפוך את זה לחמלחמת חרדים-חילונים. טוב לנו שדמויות כמו שמחה רוטמן ויריב לוין מנהלים את המאבק, וזה וויכוח כלל ישראלי. שני עבדנו כדי להעביר את פסקת ההתגברות אבל עכשיו זה הזמן לשבת בצד ולתת לאחרים להוביל״.

גורם אחר ביהדות התורה שנשאל על הצעדה, אמר כי בעיר מתכננים "לקבל את הבאים בלחם, מים ואהבה גדולה" והוסיף בסרקזם כי מדובר במי שמחפשים אטרקציות: "הם רוצים לאכול צ׳ולנט אז מגיעים לבני ברק בליל שישי ועושים מזה צעדה אידיאולוגית – אחלה קונספט".

גורמים במחאה טענו כי הצעדה מפצלת את ציבור המוחים שהחלו לריב האחד עם השני, כאשר חלקם מביעים מילטנטיות ואיבה כלפי החרדים ואחרים מתעקשים שאין סיבה להפגין מול ציבור שאפילו לא קשור בקשר ישיר לרפורמה.

"יש מטה שמחליט עבור כל המחאה ולא כל המחאה לא רוצה להגיע לבני ברק. הדיבור זה שזה יהרוג את המחאה. מפגינים קוראים ברשתות לא להגיע, אנשים לא מסכימים עם זה. מפחדים שזה יצור מלא אלימות. יש תחושה שלבוא ולתקוף אוכלוסיה זה לא נכון" הסביר גורם במחאה. בנוסף, אחד המפגינים הודה כי חושש מהסלמה אלימה בהפגנה ואמר בייאוש: "עכשיו זה סתם אזרחים נגד אזרחים".

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
4 תגובות - 4 דיונים מיין לפי
1
ציבור המפגינים מבין...
זה רק יחריף ... | 23-03-2023 12:31
ציבור המפגינים מבין היטב שמאחורי החקיקה עומד , בין השאר , הצורך לעגן בחוק את הפטור הגורף של החרדים משרות צבאי ... וזה מצב שאף שוחר דמוקרטיה לא יכול להסכים לו , אי שויון בפני החוק של אזרחים ... לכן גם זה יתדלק את השנאה והמשטמה שחש חלק גדול מהציבור כלפי החרדים ...
2
גנץ תפסיק כבר לשים מקלות בגלגלים!
אן | 23-03-2023 12:42
לא למדת לקח?!
3
G ...
G | 24-03-2023 4:26
G
4
שלום
נועם | 08-04-2023 17:37
שלום ארוש מנהיג היהודים