נתנאל איזק באולפן: כל מקום שיש אתר מורשת - ננגיש אותו לציבור
מנכ"ל המשרד לירושלים ומורשת נתנאל איזק התארח באולפן סרוגים וסיפר על הפרויקטים שמוביל המשרד בכל הארץ: "התפקיד שלנו הוא להנגיש - שבכל מקום שבו יש אתר מורשת, אנחנו נהיה שם ונספר את הסיפור"
מנכ"ל המשרד לירושלים ומורשת נתנאל איזק התארח באולפן סרוגים ופירט על הפרויקטים שמוביל המשרד במהלך הקיץ ולקראת חגי תשרי.
"באופן טבעי של חודשים אלול ותשרי – בהמשך לחופשים בחול המועד פסח, בקיץ ובחנוכה, עם ישראל יוצא בהמוניו לסייר באתרי המורשת ובטיולים ואנחנו תמיד ממקדים מאמץ בחודשים האלה. אפשר לראות בשנים האחרונות דבר מאוד יפה, פעם טיול היה באתרי טבע ומים, היום בגלל העבודה שלנו, אתרי המורשת מונגשים, ומגיעות משפחות שלמות, צעירים, מבוגרים, אפילו תינוקות, מכל המגזרים – דווקא לאתרי המורשת.
לקראת אלול והימים הנוראים, המוקד הוא הכותל המערבי – עם סיורי הסליחות ומעמדי הסליחות. אבל מה יש עוד?
הכותל המערבי כמובן, אבל מסביב יש את העיר העתיקה, שגם היא עברה מהפך שלם, גם בהנגשה, גם בשיקום של בתי כנסת כמו החורבה ו'תפארת ישראל' שעוד כמה חודשים יסתיים השחזור שלו. פרויקט מעלית הכותל. מאמץ מרוכז בהר הזיתים, עם אירועי תרבות, הפקות, שבתות ועוד. וכמובן כל אגן העיר העתיקה שנמצא מסביב, בשיתופי פעולה עם הארגונים השונים. רק לבוא ולהתרשם.
אני רוצה לספר לך על עוד משהו שבעיניי הוא מרגש. אנחנו בקרוב מתחילים בעבודות לשיקום קברו של מפרש המשנה רבי עובדיה מברטנורא, שקבור במערת קבורה בהר הזיתים, כרגע היא לא נגישה. ואנחנו מתחילים לעבוד כבר עכשיו, ומי שיגיע בחגים יוכל לראות את העבודות.
בוא נתקדם הלאה, אחרי הימים הנוראים, מגיע חול המועד סוכות, מי שעולה לרגל, סיפרת פה על ירושלים, אבל מי שרוצה להגיע לטייל בגולן או בדרום, מה אתם מציעים לו?
אתרי מורשת זה הרודיון בגוש עציון, מכון איילון בשפלה, אתר לכיש. אנחנו מכירים את השם הזה מהתנ"ך, שסנחריב משמיד אותה רגע לפני שהוא בא לצור על ירושלים בתקופת חזקיהו, והיום אנחנו מנגישים את האתר הזה, בהשקעה של 12.5 מיליון שקל. אפשר לראות את השחזורים של הכתובות שכתבו האשורים שהשתמרו עד היום. הפארק התלמודי בקצרין, מי שיגיע לשם יוכל לראות גת ויקבים, ובית כנסת עתיק והפעלות לילדים.
אנחנו בדור הטיקטוק, והראש של הילדים כל היום בטלפון. איך אתה בתור מנכ"ל המשרד למורשת, מוציא אותם מהעולם הוירטואלי ומחבר אותו לאתר הפיזי.
זה באמת נכון שאנחנו רואים את האנשים עם הראש שקוע בסמרטפון. אבל אנחנו עושים אינספור פעולות כדי לתפוס את הקשב של בני הנוער – וגם של המבוגרים. אם זה על ידי מציאות רבודה, ואם על ידי סרטונים קצרים, ואם באתרים עצמם, סרטונים והפעלות שממחישים את האתרים ומחברים אותם לאפליקציות.
אני נדהמתי פעם. הגעתי כצופה מן הצד, למכון איילון ליד רחובות. זה בונקר שהיה מפעל נשק, מתחת לקיבוץ. שחזרנו את המקום עם המועצה לשימור אתרים. ואני הגעתי כאזרח פשוט, עם כובע. ובאמת, בני הנוער לא נמצאים בטלפון כשהם שם, אולי זה כי אין קליטה מתחת לאדמה, אבל יותר – כי זה מרתק, גם התוכן, גם הסרטונים, גם השאלות שמעוררות סקרנות. זהו אתגר קשה – אבל ניתן לפצח אותו. זו הנחייה של השר אלקין שזיהה את הצורך וחייב אותנו לפנות לנוער ולדור הצעיר כדי שהוא יידע מה המורשת שלו.
יש לכם מפה של אתרי מורשת, שאם אני נוסע עם המשפחה, לנחל הג'ילבון למשל, ואני רוצה להמשיך משם לאתר מורשת?
אנחנו נצא בצורה פומבית, ונשתף פעולה עם רשות הטבע והגנים, רשות העתיקות ועוד, ואנחנו שמים במפה נקודות חמות, והמלצות לאתרי מורשת. זה כמו בטיול בחו"ל, אתה שם על המפה את המיקום שלך ומה אפשר למצוא מסביב. אז אותו רעיון. מי שיגיע לצפון יוכל לדעת איזה אתרים פתוחים – בית הכנסת בכורזים, או בעין קשתות – שם נשקיע 32 מיליון שקלים. יש את שביל הסנהדרין, והפארק התלמודי ועוד הרבה.
היה עכשיו פרסום, על אתר מורשת חדש, שייפתח בכפר התימנים בסילוואן, זה אתר מורשת ליהדות תימן?
כשהתימנים עלו לארץ ישראל, הישוב הישן לא היה בטוח שהם יהודים, ובינתיים הם התגוררו בסילוואן – עיר דוד ממזרח להר הבית. היה שם גם בית כנסת וגם בית ספר – אנשים התגוררו שם בפועל הרבה שנים, ואז מאורעות ומלחמת העצמאות והמקום ננטש כמובן, וכשחזרנו ב-67', נמצאו שטרי המכר. אחרי שנה של מאמץ מרוכז, של מנכ"ל משרד המשפטים ערן דוידי ושלי, אחרי 18 שנה של התכתשויות משפטיות, הגענו למתווה שיאפשר להפעיל את כפר התימנים ואת בית הכנסת ששם.
אנחנו עתידים להשקיע במרכז מבקרים גדול, להנגיש את המקום. בסופו של דבר זה רכוש יהודי, ובית הכנסת קיים. והתפקיד שלנו הוא להנגיש. שבכל מקום שבו יש אתר מורשת, אנחנו נהיה שם ונספר את הסיפור.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו