רב ומומחה פוריות באולפן: כך יכולה לקרות טעות בהחזרת עובר
הרב בנימין דוד, רב פוסק ויועץ במכון פוע"ה, מסביר באולפן סרוגים כיצד יכולות להיווצר טעויות בתהליך החזרת עוברים, מדגיש כי מעבדות הפוריות בארץ מקפידים על רף מקצועיות גבוה, ומספר על המשגיחות שמוודאות שלא יקרו טעויות. צפו

פרשת החזרת העוברים: הרב בנימין דוד, רב פוסק ויועץ במכון פוע"ה, התארח באולפן סרוגים והסביר על תהליך החזרת העובר ומה הן השאלות ההלכתיות בפרשה בפרט ובנושא בכלל.
צפו בראיון:
איך קורה דבר כזה בעצם?
"מנהלי המעבדות הם אנשים מאוד מקפידים ומאוד רציניים בעבודה שלהם, זה חשוב להגיד" מבהיר הרב דוד, "מדובר על תהליך עדין מאוד"
הרב פירט את המעברים הרבים שמתבצעים עד להחזרת העובר, שבהן יכולה לקרות תקלה. "כל נקודה של מעבר – זו נקודת תורפה, לכן בכל העולם, בוודאי במדינת ישראל, יש סטנדרטים מאוד מוקפדים כדי שלא יקרה דבר כזה, יכולות להגיע ביום אחד שתי משפחות עם אותו שם, לכן השם לא מספיק וצריך לוודא גם תעודות זהות". עם זאת הרב מדגיש כי "יכולות להיות נקודות תורפה, וזה יכול לקרות".
איך מונעים?
"צריך לקבוע סטנדרטים מאוד מוקפדים, ולהקפיד עליהם," אומר הרב דוד, ומספר על שיטות ההשגחה של מכון פוע"ה שנועדו לענות על שאלות הלכתיות, אבל גם עוזרות להרגיע הורים שמשתתפים בהליך שכזה שיש עין נוספת שבוחנת ומקפידה שלא יהיו טעויות.
"צריכים לדעת שמהתחלה, בשנות ה-70, כשהתחילו טיפולי פוריות בישראל, הרבנים היו מאוד סקפטיים האם מותר לנשים על פי ההלכה ללכת לטיפולים האלה. מצד שני, אנחנו מבינים שזה דבר נפלא לזוג שאין לו ילדים, אבל הרבנים פחדו ואחת השאלות הייתה הנושא הזה, איך נדע בוודאות שהעובר הוא של הזוג".
הרב מציין כי "היו רבנים שהיו מאוד נגד, ואחת הסיבות הייתה הפחד שמא יהיה אנדרלמוסיה, כשהרב מנחם בורשטין מייסד מכון פוע"ה הסדיר את העניין מול המעבדות ומשרד הבריאות, הרבה רבנים שינו את דעתם, ואמרו שאם זה בפיקוח זה בסדר ויכולים להיות בטוחים".
"ההשגחה עשתה מהפכה בתפיסה ונתנה אפשרות לזוגות דתיים וחרדים לעשות טיפולים פוריות בשקט" מציין הרב דוד, ומוסיף: "אבל לא רק אנשים דתיים פונים למכון ומבקשים השגחה, גם יהודים ולא יהודים. גם בגלל העניין ההלכתי, וגם מטעמים פסיכולוגיים. אני רוצה להיות בשקט, אני יודע שיש עין נוספת".

אילוסטרציה (צילום: שאטרסטוק)
הרב מדגיש שוב, כי כל המעבדות רציניות מאוד, אבל "יש עין נוספת שלא מקבלת תשלום מבית החולים, שמסתכלת ובודקת ועושה עוד וידוי, זה מאוד מאוד מרגיע".
למכון פוע"ה יש כיום השגחה בכל בתי החולים בארץ וגם בבתי חולים בחוץ לארץ, "גם הרבנים מבקשים דבר כזה, וגם לזוגות זה עושה טוב" מסביר הרב דוד.
זה חריג שעושים בדיקה גנטית לעובר, איך זה קורה?
"אני לא מעורה ולא יודע את הפרטים של הפרשה" מדגיש הרב על הפרשה הספציפית, "בבית החולים יש אנשים מאוד רציניים שסומכים עליהם". הרב מציין כי במדינת ישראל בתי המשפט ובתי הדין מאוד נמנעים מלבצע בדיקות גנטיות לעובר מהסיבה שהם "לא רוצים להכריז על ילדים שהם ממזרים או לא לגיטימיים או דברים כאלה".
כזכור, הפרשה החלה בעקבות פרסום של בית החולים אסותא ראשון לציון בשבוע שעבר, ולפי הפרטים שפורסמו עד כה, מסתמן כי ביחידת ה-IVF אירעה תקלה, ובשל כך נמצאה אישה הנושאת ברחמה עוברים שמבחינה גנטית אינם שייכים לה ולבעלה.
במכון פוע"ה אמרו היום בהתייחסות לפרשת העוברים כי "התהליך המורכב והעדין של טיפולי פוריות מחייב על-פי ההלכה השגחה קפדנית מיוחדת, להפחתת הסבירות שתגרם טעות אנוש בכל שלב בתהליך. בעבר, היו פוסקי הלכה שאסרו טיפולי פוריות מאחר ויש צורך בעדות ראיה הן בשלבי הטיפול השונים והן בהחזרת העובר הנכון לזוג הנכון. רק לאחר שמכון פוע"ה פיתח שירותי השגחה המותאמים לפסיקת כל גדולי הפוסקים מכל החוגים, הותרו טיפולי פוריות עם ההשגחה".
מהי השגחה? במכון הסבירו: בני הזוג פונים למכון פוע"ה ומזמינים השגחה אישית ע"י משגיחה שנמצאת לכל אורך התהליך שכולל את שאיבת הביציות מהאישה וקבלת הזרע של הגבר, מיון הזרע של הגבר, ההפריה עצמה (שילוב של החומר הגנטי שלה ושלו), תהליך התפתחות העובר במשך ימים ספורים במעבדה, הזרעה או החזרת העובר לגוף האישה ובמקרה הצורך, הקפאת ביציות, זרע או עוברים במיכל הקפאה נפרד של פוע"ה.
הרב מנחם בורשטין, ראש מכון פוע"ה אמר: "ההלכה מחייבת שהמשגיחה תהיה נוכחת במעבדה ותהווה עין נוספת בתהליך העדין של טיפולי פוריות שהינו בעל השלכות משמעותיות מכל הבחינות".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו