ג' באלול: כשא.ד. גורדון יצא להגנת הרב קוק מז'בוטינסקי - סרוגים

ג' באלול: כשא.ד. גורדון יצא להגנת הרב קוק מז'בוטינסקי

לכבוד, ג' באלול, יום פטירתו של הרב אברהם יצחק הכהן קוק, חושף משה נחמני את הקשר המיוחד בין א.ד. גורדון, הפועל מדגניה והוגה הדעות הנערץ על השמאל, שהגן על הרב קוק מפני ז'בוטינסקי, מנהיג הימין

משה נחמני, חדשות סרוגים
ג' באלול: כשא.ד. גורדון יצא להגנת הרב קוק מז'בוטינסקי
  תמונת גורדון באדיבות בית גורדון

היום, ג' באלול, אנו מציינים 87 שנה לפטירתו של מרן הראי"ה קוק זצ"ל, רבה הראשון של ארץ ישראל, וממורי דרכה של הציונות הדתית.

בתור חוקר תולדותיו של הרב, אני נשאל מדי פעם האם הייתה איזו פגישה, מעשית או רעיונית, בינו לבין א"ד גורדון, ממנהיגי והוגי החלוצים בתקופת העלייה השנייה.

שאלה זו נובעת מתוך קווי דמיון בין שני הוגים אלו, עליהם העירו כמה מהחוקרים. הרב מנחם פרומן זצ"ל התבטא כי "שניהם היו שותפים לעניין אחד – היהדות של גאולה. מתוך נקודת ראות המשותפת, או מכך ששניהם שייכים לאותה תופעה רוחנית, אנו מוצאים אצל הרב קוק וגורדון את אותם רעיונות" (מתוך מאמרו של הרב פרומן, בקובץ 'א"ד גורדון כיום', תשל"ב).

עוד באותו נושא

היום בהיסטוריה: 100 שנה לפטירתו של א.ד. גורדון

אקדים ואומר כי הרב קוק יכול היה להכיר את כתביו של גורדון, אותם פרסם בעיתונות, וכן גורדון יכול היה לקרוא את מאמריו של הרב, הן אלו שפורסמו בעיתונות והן ספריו הראשונים – 'עקבי הצאן', 'אדר היקר' ועוד, שנדפסו עוד לפני מלחמת העולם הראשונה. ואכן ידוע לנו שגורדון הכיר את כתבי הרב, לפחות את חלקם, ויש כמה הוכחות לכך שהוא קרא כמה ממאמריו של הרב, ועל כך ארחיב להלן. בשל כך, בהחלט יש מקום להשוות בין כתביהם של גורדון לרב קוק, שיתכן והגיבו זה לדברי זה. יש לציין כי שניהם מיעטו להזכיר במפורש את מקורותיהם, וכשהתייחסו לדעה כלשהי – בדרך כלל לא ציינו את שם בעליה.

"גורדון בא לשמוע את הרב קוק"

עד מלחמת העולם הראשונה התגורר גורדון במושבות יהודה והגליל, שהיו תחת חסותו הרוחנית של הרב קוק, "רבה של יפו והמושבות", ומתוך קרבה זו אכן נולד קשר מעניין בין הרב לבין הפועל-ההוגה.

הרב משה צבי נריה זצ"ל סיפר את ששמע מפי בנו הרצי"ה זצ"ל, בשיעור בישיבה:

"קשרים היו בין הרב לבין הסופר וההוגה של תנועת העבודה א"ד גורדון. הדבר התפתח בתקופת הנופש של הרב ברחובות. גורדון עבד כפועל בפרדסי רחובות. בין מנחה למעריב היה בא לשמוע את דברי הרב. לימים בא והביא עמו כמה עלים, דברי מחשבה שרשם תוך התרשמות מדברי הרב".

ובשיחה אישית הוסיף הרצי"ה לרב נריה: "פעם אחת ראה גורדון על השולחן [של הרב] את החוברת "הניר" [שנדפסה בשנת תרס"ט], וביקש רשות לקחתה לזמן מה לשם עיון. כעבור כמה ימים החזיר את החוברת בתוספת דף כתוב, ובו הערכה למאמרו של הרב "דרך התחיה" שפורסם בה. בין היתר נאמר שם שהמאמינים הגדולים [והתכוון בזה אל הרב] דווקא הם המבינים ביותר לנפשם של המתלבטים בשאלות האמונה".

עוד באותו נושא

אחרי 98 שנה: נחשפה תמונתו המלאה של הרב קוק


13

האם נפגשו ב'מסע המושבות'?

במשך שנים הבאות, לפני מלחמת העולם הראשונה, ניסה הרב קוק כמה פעמים להיפגש שוב עם גורדון. היה לו בטחון עצום שהם עתידים להבין האחד את השני, ושמהמפגש ביניהם יצא הרבה טוב. הרב הצטער על כך שמשאלתו לא התגשמה.

בשנת תרע"ד נקרתה הזדמנות נהדרת לפגישה בין השניים. הרב קוק ערך אז את 'מסע המושבות' המפורסם, והגיע למושבות הגליל – כינרת ודגניה, בהם הסתובב גורדון. אך למרבה הפלא, בזכרונות הרבים שנכתבו על המסע, כמו גם באלו שנכתבו על חייו של גורדון, אין שום אזכור על פגישה ביניהם במסע מכונן זה.

סברות ושמועות שונות נשמעו במשך השנים מדוע לא נפגשו השניים בימי המסע, אך את הסיבה האמיתית מצאתי בזכרונותיו של יהושע מנוח, ידידו של גורדון, המובאים בספרי החדש על גורדון ('אני מבקש: לב דופק'). כך סיפר יהושע מנוח:

"גורדון לא אהב להיות נראה בשעת ביקור אורחים סתם או אנשים ידועי שם, מפני אותו החשש, שמא יחשבוהו ל'מתראה'".

כלומר: מתוך ענוותנותו נמנע גורדון, באופן עקרוני, מפגישות פומביות עם אנשים מפורסמים, ולא רק עם הרב קוק.

"הרב קוק רקד אתנו רונדו"

ברוב המושבות בהן ביקרו הרב קוק והרבנים באותו מסע, קיבלו אותם החלוצים בסבר פנים יפות, רקדו עמם, ואף קיבלו החלטות להתחזק בחינוך יהודי, במצוות התלויות בארץ, ובטהרת המשפחה. אולם היו גם מקרים חריגים.

בנימין קוצ'רבסקי סיפר:

"בשנת 1913, ואני עוד אז חדש בארץ, הופיע במרחביה במטבח הפועלים בזמן מנוחת הצהרים הרב קוק ז"ל. הוא רקד אתנו רונדו בלוויית השיר "אל יבנה הגליל", והתחיל לנאום לפנינו (כידוע, תפיסת היסוד של הרב קוק הביאתו לידי עמדה סלחנית ביותר אל חלוצי ישראל, שפרקו מעליהם עול המצוות המעשיות, כי ראה בהם צדיקים בעל כרחם). באותו נאום הביע את האמונה והתקווה, שאנחנו, בנינו ונכדינו, ישובו ליהדות בצורה מחודשת.

נמצאו רבים מבין הפועלים שהפסיקוהו בקריאות ביניים מלאות רעל ועוקצנות ובאמצע נאומו באה פקודה מאת ההנהלה לצאת תיכף לעבודה. וככה יצא הרב קוק בבושת פנים מביקורו זה. באחד המכתבים לאהרן דוד גורדון (הוא עבד אז בשרונה אשר בגליל) הבעתי את התמרמרותי על המאורע הזה" (מתוך ספרי החדש הנ"ל).

בהמשך מאמרו של קוצ'רבסקי, שפורסם עשרות שנים לאחר ביקורו של הרב, הוא הוסיף:

"ואמנם כשאנו רואים עכשיו, שבנינו אשר קיבלו חינוך חילוני, מתגלה אצל חלקם מהם הנטייה ליהדות, ומספר ניכר של נערים אינם מתביישים לדבר בקול רם על אמונתם באלהי ישראל, יש והנך כי אמנם הולכת ומתקיימת נבואתו של הרב קוק זצ"ל [- שהבנים והנכדים של החלוצים החילונים ישובו ליהדות]".

פולמוס בחירת נשים

אחת הסוגיות בהם נושקת עמדתו של גורדון לדעת הרב קוק, היה סביב שאלת בחירת נשים, בבחירות שנערכו בשנת תר"פ-תרפ"א ל'אסיפת הנבחרים'.

הרב קוק פרסם את דעתו לאיסור השתתפות נשים בבחירות. החרדים כמובן תמכו באיסור, וכן רבים מרבני הארץ, אולם בקרב חלק מהציבור החילוני התעורר זעם גדול על הרב קוק שהעז להכריז על איסור תורני זה. בראש המלחמה נגד הרב קוק ניצב עיתון 'הפועל הצעיר', אשר לא חשך את חיצי לעגו מהרב קוק, ובצורה מחפירה למדי. אך גם זאב ז'בוטינסקי, עם כל הערצתו הגדולה לרב קוק, פרסם בעיתון 'הארץ' מאמר חריף בו התבטא כך:

"נכנענו לקלריקליות בצורתה הכושית ביותר, לאיסור גאונים שאין איש בעולם חוץ ממאה שערים יודע מי הם ומה הם, או לחיבורו המדעי של ה' קוק, פרי עט טיפוסי של אכסטרן בעל חצי השכלה מעוכלת למחצה. נכנענו לקרליקליות הלוחמת בשוויון האישה".

במאמר מוסגר אציין כי את הדברים כתב ז'בוטינסקי בעקבות אי-הבנה של דברי הרב, והדברים מבוארים בספר שאני כותב בימים אלו על הקשר בין ז'בוטינסקי לרב.

בתוך אותה סערה פרסם א"ד גורדון מאמר בעיתונות, ובו צידד דווקא בשיטת הרב קוק והחרדים, שיטה אותה הגדיר ז'בוטינסקי כ"קרליקליות", כלומר: שליטה של הרעיונות הדתיים ומוסדות הדת בחיים הפוליטיים והציבוריים.

גורדון, כהרגלו, לא מזכיר שמות, ובכל זאת מתוך דבריו ניתן להבין שהוא מגיב לרב קוק, כפי שהוכיחה ד"ר עינת רמון ('חיים חדשים', עמ' 218). ראיה לכך: בארכיונו של גורדון מצאה ד"ר רמון עותק מקורי של הכרוז שפרסם הרב קוק על בחירת נשים.

באדיבות הספרייה הלאומית

אולם לדעתי נכון יותר לראות את דבריו של גורדון (אביא אותם להלן) כתשובה להתקפתו של ז'בוטינסקי, הגם שגורדון אינו מזכירו במפורש. ובכן: גורדון, הפועל מדגניה והוגה הדעות הנערץ על השמאל, מגן על הרב קוק מפני ז'בוטינסקי, לימים מנהיג הימין…

וכך כתב גורדון:

"רגילים, למשל, החופשים [-החילונים] בקרבנו לראות בחרדינו, ובייחוד ברבנינו, קלריקלים שואפים לשלטון בכוח הדת, בדומה לקלריקלים שבקרב האחרים. אבל על פי האמת אין בין חרדינו ובין הקלריקלים שבקרב האחרים דמיון כלל, מאותו הטעם הפשוט, שאין דתנו נותנת שלטון למי שהוא על מי שהוא. ואם בדורות האחרונים דבקו בחלק ידוע מרבנינו מידות קלריקליות ובכללן גם המידה של שאיפה לשלטון בכוח הדת, הרי גם בחלק ידוע מחופשינו דבקה המידה הזאת של שאיפה לשלטון, אם כי, כמובן, בצורה אחרת, למשל, בצורת שאיפה לשלטון בכוח ההשכלה או בכוח הפרוליטריון וכדומה".

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
13 תגובות - 7 דיונים מיין לפי
1
תעשו לליכודניקים החדשים מבחן...
יוסף סגל | 29-08-2022 19:38
תעשו לליכודניקים החדשים מבחן קטן האם הם שמעו את השמות המצוינים כאן חוץ מג'בוטינסקי ?
קודם
אברהם יוסף | 30-08-2022 9:06
קודם שהתימנים יפסיקו לזלול בשר בתשעת הימים,אחר כך נלמד על הרב אברהם אלנדאף
תעשו מבחן
עמדין | 30-08-2022 9:00
תעשו מבחן לשופטי ישראל, ובכללם לחלאה הסרוג אליקים רובינשטיין שם רשעים ירקב, על דף אחד בגמרא רשי ותוספות ,תנו לו לפענח טקסט של עמוד אחד בגמרא הכי קלה ללא עזרה ,ונראה מה יהיו התוצאות העגומות,קצת יותר חשוב מלדעת מי זה הרצל ,במיוחד שמתעסקים בגורל של נפשות,גידלנו דור של חובשי כיפות סרוגות בורים ועמי ארצות דלים[תרתי משמע]גאים[גם תרתי משמע]הראש שלהם שטוף בהישגים חומריים ובזנות
לא נורא,...
משה | 30-08-2022 1:55
לא נורא, גם אתה לא שמעת על רבי אברהם אלנדאף. זה הדדי
2
מזכיר קצת את...
מאשה שריד | 30-08-2022 0:33
מזכיר קצת את הקשר הנפלא בין אורי אורבך זל לבין אילן גילאון זל
מזכיר לי
שולמית אלוני | 30-08-2022 9:10
מזכיר לי את הקשרים הנפלאים בין נפתלי בנט לאילת שקד,ובין מתן כהנא ורבני צוהר לרב גלעד קריב
3
רבים מאותם חלוצים...
שי | 30-08-2022 9:19
רבים מאותם חלוצים התאבלו בליבם על אובדן הזהות היהודית של דור ההמשך והתגעגעו לבית אבא. הלואי שהפצת המעיינות תלך ותגבר . גורדון בטוח לא היה מצטער על כך.
4
מסכן קוק שנזקק...
חמי | 30-08-2022 11:36
מסכן קוק שנזקק להגנה מגארדאן. ולמה עניין את קוק מה חושב עליו העבריין ז'בוטינסקי
בושה וחרפה
ציון | 07-11-2022 12:07
אתה יודע בכלל מי זה הרב קוק, ראשית כל אם אתה בן אדם שומר מצוות דע לך שגדולי הרבנים החרדיים אחזו מהרב קוק הרב עובדיה מצטט אותו בתשובות ביביע אומר רבי איסר זלמן מלצר היה חברו והחזיק ממנו מאוד.
5
אולי זבוטינסקי רצה...
. | 30-08-2022 14:12
אולי זבוטינסקי רצה לנזוף ברב קוק על שאינו תומך בביבי ושלציבור שלו אין תקומה
}}} זבוטינסקי...
קצת עובדות. | 30-08-2022 15:55
}}} זבוטינסקי מנחם בגין יצחק שמיר אריאל שרון אהוד אולמרט בנימין נתניהו כולם פולנים ששולטים במוח של 1000000מזרחיים ומפעילים אותם כאילו הם נטולי מוח. }}} א.ד. גורדון ממיסדי תנועת העבודה ערכים שאיתם נבנתה מדינת היהודים הרב קוקו חסידיו חיים כטפילים .
6
תודה רבה על...
א.ש. | 30-08-2022 21:58
תודה רבה על הידע המעשיר. כל פיסת מידע על חיי הרב זצל שוה יותר מזהב. וכמו כן כל פיסת מידע על חיי אהרן דוד גורדון, שידוע כאישיות יוצאת דופן בתקופה הייחודית של אותן עליות מיוחדות, יקרה ביותר. תודה רבה !
7
א.ד. גורדון היה בעד זכות בחירה לנשים
מיכאל סגל | 14-08-2023 7:37
אהרן דוד גורדון תמך בכל מאודו בזכויות נשים, כולל בזכותן לבחור. כך למשך כתב במאמרו כנסת ישראל : ...אבל הקדושה הזאת גידלה לנו נשים כדבורה הנביאה, שהיתה שופטת בישראל. אדרבה, ישפיעו החרדים על רוחנו הלאומית קדושה עליונה כזאת, אשר תועיל לגדל לנו נשים כאלה. **אז לא יהיה להם צורך ללחום נגד זכות הבחירה לאשה**. על נשים כדבורה הנביאה יוכלו גם החרדים לסמוך, כי הן לא תפגומנה פגימה כל שהיא לא בצניעות ולא בקדושה העליונה, בין אם לא תשתתפנה ובין אם תשתתפנה באספות של גברים (כנסת ישראל, תרפא, 1920). כדי לתקן במאמר כדי לא לפגום במורשתו הנפלאה של גורדון כפורץ דרך בכל הקשור לזכויות נשים.