דרמה בארה"ב: בית המשפט ביטל את הזכות להפלות
בית המשפט העליון בארה"ב החליט לבטל את הפסק ההיסטורי "רו נגד ווייד" מ-1973, אשר כפה על כל מדינות ארה"ב לאפשר את הזכות להפלות. כעת הסמכות עוברת לראשי המדינות - שחלקן צפויות להעביר חוקים נוקשים במיוחד

פסיקה דרמטית בארה"ב: בית המשפט העליון האמריקני ביטל היום (שישי) את פסיקת "רו נגד ווייד" שניתנה ב-1973, שקבעה שחוקת ארה"ב מותירה בידי הנשים במדינה את הזכות להחליט אם לעבור הפלה במדינה. כתוצאה, הסמכות להחליט על זכויות הפלות עוברות כעת לראשי 50 המדינות – דבר שצפוי להוביל להטלת איסור גורף על הפלות במדינות השמרניות.
פסק הדין "רו נגד ווייד" של בית המשפט העליון קבע תקדים לפיו הפלה היא זכות פדרלית, ובעצם כפתה על כלל מדינות ארה"ב לאפשר הפלות. הוא נחשב כאחד מפסקי הדין המפורסמים בתולדות ארה"ב, ומאז הוא הפך למוקד למחלוקת פוליטית, משפטית ומוסרית עמוקה. במשך עשרות שנים מתנגדי ההפלות ניסו להביא לביטול הפסיקה – דבר שהתאפשר כעת בזכות המינוי של שלושה שופטים שמרנים על ידי הנשיא לשעבר דונלד טראמפ.
יש להזכיר כי הפלה היא אחד הנושאים הכי מפלגים בחברה האמריקאית. על פי סקר גאלופ מהשנים 2018-2021, בערך חצי מאזרחי ארה"ב הבוגרים תומכים בזכות להפלה, וחצי מתנגדים אליה. הקו בדרך כלל מתחלק מפלגתית, כאשר מסורתית מי שמצביע למפלגה הדמוקרטית תומך בזכות להפלה, ומי שתומך במפלגה הרפובליקנית מתנגד אליה. כמו כן, מי שמגדירים את עצמם כדתיים נוטים גם להתנגד לזכות להפלה, בעוד חילונים או חסרי דת תומכים בכך.
כבר בחודש שעבר הודלפה טיוטה של פסק הדין שניתן היום, שקבעה כי "הגיע הזמן להקשיב לחוקה ולהחזיר את נושא ההפלות לנבחרי הציבור". נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הגיב בזמנו לפרסום ההדלפה והבהיר כי "זכותה של אישה לבחור היא בסיסית. רו נגד ווייד היה החוק השולט במשך כמעט 50 שנה, והגינות בסיסית ויציבות החוק דורשים שהוא לא יבוטל. נגן על זכותן של נשים לבצע הפלות".
בדבריו ביידן גם פנה לציבור והתייחס לבחירות האמצע לסנאט ולרשויות המקומיות שיתקיימו בנובמבר – כשהוא למעשה מסמן את נושא ההפלות כסוגיה מרכזית בבחירות הללו. "אם בית המשפט העליון יבטל את רו נגד ווייד, נבחרי הציבור יהיו אלה שיצטרכו להגן על זכותה של האישה לבחור, והמצביעים יצטרכו לבחור נציגים שתומכים בזכות להפלות" קרא. "ברמה הפדרלית, נצטרך עוד סנאטורים שתומכים בזכות להפלות ורוב בבית הנבחרים כדי לאמץ חקיקה שתכניס את 'רו' לספר החוקים".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו