בדיקת סרוגים: מה באמת קורה עם עליית המחירים בעולם?
לאחר ששר האוצר אמר כי עליית המחירים בישראל היא "האיטית בעולם", בדיקת סרוגים מצאה כי במדינות רבות בעולם אכן יש עליה של עשרות אחוזים במחירי החשמל, הדלק והמזון. איפה העליות הגבוהות ביותר?

עליית המחירים הנרחבת במשק מעוררת זעם גדול בימים האחרונים בקרב הציבור שעדיין לא התאושש ממשבר הקורונה – אך לטענת שר האוצר אביגדור ליברמן, המגמה בישראל היא "הכי מתונה" בהשוואה לשאר העולם. לאור זאת בדקנו את המצב במדינות אחרות כדי לראות האם מצבנו באמת טוב יותר?
צרפת: המזון מתייקר בעשרות אחוזים
אחת המדינות שנפגעה יותר מכל בקורונה היא צרפת, שכעת סובלת מהאינפלציה הגבוהה ביותר שנרשמה ב-13 השנים האחרונות. לפי נתוני הבנק המרכזי האירופי, מחירי החשמל עלו מחודש ספטמבר בכ-20 אחוז, וגם עלות מוצרי המזון ברחבי המדינה התייקרה בעשרות אחוזים. ברשת France 24 דווח כי רבים מתושבי צרפת עברו בחודשים האחרונים להשתמש בתחבורה ציבורית במקום ברכבים פרטיים בעקבות התייקרות הדלק, כשהמחיר עלה החודש ב-12.6 אחוז – זאת אל מול 5.3 אחוז בלבד בישראל.
בממשלת צרפת זוכרים היטב את המחאות הנרחבות שפרצו במדינה ב-2018 ו-2019 על רקע עליית המחירים, וכתוצאה גיבשו במהירות תכנית סיוע כדי למנוע הפגנות נוספות. בשבוע שעבר ראש הממשלה ז'אן קסטקס הודיע כי מחירי הדלק והחשמל יוקפאו עד אפריל 2022, ולאחר מכן מחיר החשמל יעבור להיות בפיקוח באופן זמני – עם התחייבות שהמחיר לא יעלה ביותר מ-4 אחוז עד סוף שנת 2022. כחלק מהמהלך, הממשלה העבירה פיצוי של 8 מיליארד יורו לחברות החשמל כדי לוודא שהחברות לא יעלו מחירים לפני תחילת הפיקוח.
איטליה: עליית שיא במחיר החשמל
באיטליה, שבה יוקר המחיה כבר היה אחד הגבוהים באירופה עוד לפני המשבר הכלכלי הנוכחי, נערכים כעת לעליות מחירים חדות בתחומים רבים במשק. במהלך שנת 2021 מחירי מוצרי המזון במדינה עלו בשיעור ממוצע של 37.6 אחוז, והממשלה ברומא מעריכה כי השנה העלייה תגיע ל-41.6 אחוז – המהווה שיא התייקרות בעשור האחרון.

מחירי המזון מזנקים (צילום: שאטרסטוק)
משבר הגז העולמי הוביל לזינוק חסר תקדים במחירי החשמל באיטליה – כשבתחילת החודש מחיר החשמל עלה ב-55 אחוז. לשם השוואה, בישראל ההעלאה המתוכננת שעוררה סערה הייתה ב-5.7 אחוז בלבד. גם מחיר הדלק באיטליה זינק ב-46 אחוז בחודש האחרון. במטרה להיאבק ביוקר המחייה, הממשלה האיטלקית הורידה בחודש שעבר את שיעור המע"מ על החשמל, הגז ועל מוצרי מזון בסיסיים מ-20 אחוז ל-5 אחוז בלבד.
בריטניה: שיא היסטורי במחיר הדלק
גם בבריטניה רשויות האנרגיה מזהירים מפני התייקרות גבוהה במיוחד שצפויה להגיע בקרוב. לפי רגולטור האנרגיה הבריטי, מיליוני משקי בית ישלמו כ-2,000 ליש"ט (כ-8,500 שקלים) בשנה על חשמל במהלך 2022. מדובר בממוצע של כ-54% יותר בהשוואה לנתוני השנה הקודמת.
במקביל נרשמה עלייה ניכרת במחיר הדלק בבריטניה, כשגם כאן ההתייקרות נובעת ממשבר הגז העולמי. אמש המחיר לליטר דלק בבריטניה עמד על 1.49 ליש"ט, כאשר מדובר במחיר הגבוה ביותר שנרשם במדינה מאז שנת 2008 – ובמרחק של 0.02 ליש"ט בלבד מהמחיר הגבוה ביותר שנרשם בהיסטוריה. בחודשים האחרונים נרשמו עליות חדות במחירי הדלק, ושיא המשבר הגיע באוקטובר – כאשר אלפי אנשים נהרו למלא את רכביהם לפני עליית המחיר, והותירו תחנות דלק רבות ללא בנזין במשך ימים ארוכים.

תחנות הדלק נסגרו בבריטניה (צילום: ג'וזי אליאס\שאטרסטוק)
למרות המשבר הנרחב, הממשלה הבריטית עדיין לא גיבשה צעדים שימנעו את עליית המחירים או יסייעו לציבור הסובל מההתייקרויות. בתקשורת הבריטית דיווחו כי אזרחים רבים חוששים שהעלייה במחירי החשמל והדלק יובילו גם לאינפלציה בכל שאר המשק, שיעלה באופן משמעותי את יוקר. הזעם הציבורי על המשבר, בשילוב עם הביקורת הגוברת כלפי ראש הממשלה בוריס ג'ונסון על הפרת חוקי הקורונה, עלולים להוביל לפריצת מחאה נרחבת בבריטניה
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו