תהיו הראשונים להתעדכן!
נרשמים לניוזלטר של סרוגים ומקבלים מדי יום את החדשות והעדכונים הכי חמים ישירות למייל.
אחד הלהיטים של אברהם פריד היה השיר 'מוריה' עם הפזמון החוזר "למה למה מה – נקרא מוריה". אלא שלא רבים יודעים שמדובר בשיר ממוחזר – כלומר לחן שהותאם למילים מסוימות, ואחר כך שונה למילים אחרות.
בשנה שעברה הלך לעולמו בעקבות מחלת הקורונה המלחין והזמר החסידי יהודה וסרמן 'האדמו"ר המשמח' שליווה את שלמה קרליבך והיה אמן גם בפני עצמו. בשנות השבעים, הוא היה חבר בלהקת הרבנות הצבאית, שם חבר לפייטן משה גיאת ועם שחרורם הקימו השניים את 'צמד הראשונים' כשהם מבצעים שירים חסידיים בלחנים של אבי מסלו, מונה רוזנבלום, ראובן סירוטקין ולחנים עצמאים שלהם.
אחד הביצועים בתקליט היחיד שהוציא הצמד בשנת 1977 הוא "אנא סלח נא", מתוך התפילה, ללחן של משה מונה רוזנבלום. וכך זה נשמע:
האלבום לא נחל הצלחה גדולה, ושיריו לא הפכו ללהיטים. לא בטוח כמה אנשים בכלל יודעים שמשה גיאת הקליט אלבום של שירים "חסידיים אשכנזים". כמעט 20 שנה לאחר מכן, נזכר מונה רוזנבלום בלחן ההוא, והצמיד לו מילים אחרות, מתוך הגמרא בתענית ומתוך הזוהר:
"מי שענה לאברהם אבינו בהר המוריה הוא יענה אתכם וישמע קול צעקתכם ביום הזה. למה נקרא שמה מוריה על שם המור הטוב שישנו שם"
השיר בביצוע אברהם פריד נכנס לאלבום מונה 4 בשנת 2006 והפך ללהיט ענק המוכר עד היום.
ופה אברהם פריד עושה מחווה ליהודה וסרמן ז"ל, ומשלב בין שני הביצועים על הבמה במקסיקו לפני מספר שבועות, כשהוא משמיע את התקליט ואז עובר לביצוע החדש.
כעת, בעקבות ההופעה של אברהם פריד, נמצא התקליט עובד לצורה דיגיטלית והועלה לרשת, ועכשיו גם אתם יכולים ליהנות מהמקור ומהשיר שהפך ללהיט.
התופעה של מיחזור לחן אינה חדשה, אפשר לתת שתי דוגמאות לשירים שפחות תפסו ועם שינוי המלים הפכו לשיר שכולם מכירים.
בפסטיבל הזמר החסידי הופיעו 'צמד רעים' עם השיר 'שמע ישראל' בלחן של ר' שלמה קרליבך והגיע למקום ה-8 כשהוא מפסיד לשירים כמו 'יברכך ה' מציון' ו'שישו את ירושלים'. השיר לא תפס כל כך, אבל אין ספק שאתם בטח יותר מכירים את הביצוע של קרליבך עם המילים "ישראל, ישראל, ישראל בטח בה'".
אחד השירים המזוהים ביותר עם ירושלים ומרגשים כל פעם מחדש, הוא "על כפיו אותם יביא" (ברחובנו הצר) של יורם טהרלב ללחן של יאיר רוזנבלום בביצוע של רבקה זוהר. הוא השתתף בפסטיבל הזמר 1969 וזכה רק במקום הרביעי כשהוא מפסיד לבלדה לחובש של יהורם גאון, אבל זכה בתואר שיר השנה במצעד העברי השנתי.
אלא שלא רבים יודעים ששנתיים קודם לכן הלחן הוצמד למילים של אבי קורן בשיר על כיפה אדומה – שיר שנותר אלמוני עד היום. אגב ביצוע השיר בלחן "ממוחזר" היה אמור לפסול אותו מלהשתתף בפסטיבל ישראל, אבל כבר חלה התיישנות.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו