הנתונים חושפים: כך פועלת המדינה נגד סרבני גט
דו״ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת מעלה כי בישראל יש 51 תיקים פתוחים של סרבנות גט. כמו כן נחשף היקף הסנקציות המוטלים נגד הסרבנים, בין היתר כמה מקרים הובילו למאסר בפועל

היום תקיים ועדת החוקה, חוק ומשפט בכנסת ישיבת בעניין יישום חוק בתי דין רבניים, עם דגש על קיום פסקי דין של גירושין, ודו"ח מיוחד של מרכז המחקר והמידע בכנסת חושף את נתונים חדשים על הסנקציות שמוטלים על סרבני וסרבניות גט.
לפי המסמך שהגיע לסרוגים, נכון לחודש מרץ 2021 היו רשומים 51 תיקים פתוחים של סרבנות גט, מתוך 20 שהמועד האחרון למתן גט היה בשנת 2019 או לפני כן. אם זאת, בתי הדין הרבניים לא סיפקו פילוח מגדרי של תיקים אלו.

צילום: יוסי זמיר/פלאש 90
מספר סרבני הגט עליהם הוטלו סנקציות ומספר הסנקציות שהוטלו על סרבני גט, לפי מגדר:
מהנתונים עולה כי רוב סרבני הגט עליהם הוטלו סנקציות בשנים 2016-2019 הם גברים ועיקר הסנקציות שהוטלו בפועל באותן שנים (84%) הוטלו על גברים.
כמו כן, בממוצע, מבין אלו שהוטלו עליהם סנקציות, על גברים הוטלו מעט יותר סנקציות מאשר על נשים: על כל גבר עליו הוטלו סנקציות הוטלו בממוצע 5.4 סנקציות ואילו על כל אישה מבין אלו שהוטלו עליהן סנקציות הוטלו בממוצע 4 סנקציות.
מספר סנקציות שהוטלו על סרבני גט לפי סוג הסנקציה:
27% מהסנקציות שהוטלו במהלך התקופה שנבחנה הגבילו את אפשרות היציאה מהארץ באמצעות צו או מניעת קבלת דרכון; 20% מהסנקציות הגבילו פעילות בחשבון הבנק או שללו או הגבילו קצבה; שיעור דומה (19%) מנעו כהונה בתפקיד ציבורי או עיסוק במקצוע אשר מוסדר על פי דין או עסק הטעון רישוי; 17% עניינן מניעת קבלת או החזקת רישיון נהיגה; 16% היו מגבלות שונות שהוטלו על אסירים.
מספר כלואים בגין סרבנות גט בכל שנה:
על פי נתוני שב"ס, רוב המאסרים של סרבני הגט קצרים, הנעים בין יום אחד ועד שבועיים. נכון ל-6 באפריל 2021 היו כלואים בבתי הסוהר 5 סרבני גט. כולם היו כלואים באותה עת תקופה ממושכת יחסית: אחד היה כלוא 43 ימים, אחד 285 ימים, אחד 307 ימים, אחד 597 ימים ואחד 598 ימים.
יו"ר ועדת החוקה, ח"כ גלעד קריב אמר בתגובה לדו"ח שהוגש בפניו: "מהמסמך עולה שקיימת אי בהירות בנתונים הנמסרים על ידי בתי הדין הרבניים, דבר שמונע מעקב יעיל אחרי הצעדים הננקטים נגד תופעת סרבנות הגט."

ח"כ קריב (צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת)
"הדיון בוועדה נועד בראש ובראשונה להסדיר סוגיה זו, ולהגיע למדיניות ברורה של פרסום הנתונים לציבור. ועדת החוקה תקיים מעקב אדוק אחרי האופן שבו בתי בדין הרבניים מתמודדים עם תופעה קשה זו – הפוגעת בראש ובראשונה בציבור הנשים בישראל"
עו"ד בתיה כהן, מנהלת המחלקה המשפטית בארגון "מבוי סתום" המסייע לנשים מסורבות גט ועגונות בתגובה לפרסום: "במשך שנים אנו מנסות, ללא הצלחה יתרה, לקבל מהנהלת בתי הדין הרבניים נתונים ברורים, קוהרנטיים וללא סתירות פנימיות, אשר ישקפו את הבעיה העגומה לה אנו עדים מידי יום בעבודתנו: סרבנות הגט. היום שוב, בדיון בוועדת חוקה הנהלת בתי הדין הוצרכה להשיב על השאלות כמה אנשים מנסים להתגרש ולא מצליחים, וכמה זמן לוקח לבית הדין לתת פסק דין לגירושין.בניגוד ל"הלכה הרווחת" מאז פרסם בית הדין בשנת 2017 כי קיימים "בסך הכול" 809 מסורבי גט, ומתוכם יותר נשים מסרבות גט מאשר גברים, היום בוועדה הגדילו בתי הדין לעשות וטענו שקיימים רק 46 מסורבי ומסורבות גט.נתון זה הוא מגוחך, שכן, מתוך כלל הדוחות אותם מפרסמים בתי הדין הרבניים עולה כי אלפי אנשים מנסים להתגרש ולא מצליחים במשך זמן רב.
חלקם אינם מוגדרים בבתי הדין כמסורבי גט, חלקם התייאשו ועזבו לאחר שנים את ההליך והמשיכו בחייהם ללא גירושין וחלקם הצליחו להתגרש רק מפני שוויתרו וויתורי ענק על זכויות אחרות המגיעות להם בדין, תמורת הזכות לעזוב נישואים כושלים.
הגיע הזמן שבית הדין יתמודד באומץ עם האמת על עבודתו, תהא אשר תהא. הסטת הדיון למקומות אחרים מרחיקה את הפתרון. רק אם בית הדין יספק נתוני אמת, מלאים ושלמים, המשקפים את המצב לאמיתו, נבין את הבעיה ואת היקפה, זאת כדי שאפשר יהיה סוף סוף לטפל בה.
פנינה עומר, מנכ"לית ארגון 'יד לאישה' מבית רשת אור תורה סטון, אשר השתתפה היום בדיון: "הנתון החשוב ביותר שעלה על שולחן הועדה היום הוא קיומם של 2,000 עד 3,000 תיקי גירושין שנמשכים למעלה משנתיים ימים. נתון זה הוא שיכול לרמוז לנו על היקפה האמיתי של התופעה, ולא מספר הפסיקות לחיוב או כפיית גט אותו הציגו בתי הדין. אנחנו מודות לחה"כ גלעד קריב, שידע לזהות את הבעיות המהותיות ולהציפן וניהל את הדיון בועדה באופן ענייני ומתוך חתירה להגיע לפתרונות, שיצמצמו את היקף התופעה".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו