היום בהיסטוריה: המרגל היהודי במלחמת העולם הראשונה
אחד המרגלים היהודים הגדולים במלחמת העולם הראשונה היה אלתר לוין, מי שהיה סוכן הביטוח הראשון בארץ, ואחראי על העברת המידע האיכותי שסייע לבריטים לכבוש את הארץ
היום בהיסטוריה: י"ד בתשרי תרצ"ד – אלתר לוין המרגל היהודי במלחמת העולם הראשונה
בנוסף למחתרת ניל"י המפורסמת שאת תרומתה כולנו מכירים פעל איש אחד בשם אלתר לוין שבזכות קשריו ועסקיו הפעיל רשת מרגלים שהתורכים עצמם מודים שבפעילותו הסב להם נזק גדול מאוד במלחמתם מול הבריטים.
מי הוא אלתר לוין סוכן הביטוח הראשון בארץ שגרם נזק כל כך גדול למעצמה התורכית המתפוררת?
אלתר לוין נולד במינסק, רוסיה למשפחה דתית. כשהיה בן שנתיים עלתה משפחתו לארץ ישראל והתיישבה בירושלים. בנערותו למד בישיבת "עץ חיים" ולאחר מכן השתלם בעסקים והפך לסוכן הביטוח הראשון בישראל. ופתח סוכנות בשם "אלתר לוין, משרד כללי לאחריות חיים – אסון – אש".
לוין פרסם ספר שירים (בשם אסף הלוי) עליהם קיבל שבחים אף מרחל המשוררת. אך תרומתו העיקרית של לוין הייתה דווקא במחרת מאחורי הקלעים כאיש צללים.
הסודות הכמוסים של התורכים עוברים לבריטים
לפני מספר שנים מצא פרופסור פרופ' אליעזר טאובר את יומנו של ראש המודיעין התורכי עזיז ביי, שכתב ביומנו כי בזכות עסקיו וקשריו של לוין עם צמרת הממשל התורכי. לוין הפך לעוזרו ויד ימינו של פאשה המושל התורכי של סוריה וארץ ישראל. ובתוקף תפקידו נחשף לסודות הכמוסים ביותר של האימפריה העות'מנית.
לוין השתמש בסוכנות הביטוח שלו כסיפור כיסוי, ובעובדיו היהודים כמרגלים בשירות בריטניה. כאשר הגיעו סוכני הביטוח של לוין לבתים של נכבדי הקהילה, הצבא או הממשל התורכים, כדי למכור פוליסות ביטוח, הם אספו מידע על תנועות הצבא, המצב החברתי, הכלכלי והלכי הרוח בחברה העות'מנית.
על פי עזיז ביי, היה לוין אחד הגורמים המרכזיים שהובילו לנפילתה של האימפריה העות'מנית. הוא מציין במיוחד את המידע המודיעיני שהעביר לוין לבריטים בנוגע לתוכניות מסע המלחמה של התורכים לכיבוש תעלת סואץ, שלדעתו הייתה הסיבה המרכזית לכישלון המערכה.
עונש המוות הומר לשנת מאסר
בעקבות הלשנה ירד לוין למחתרת אך המשטרה העות'מנית הצליחה לעצור אותו אחרי שערכו מעקב אחרי חמותו שהביאה מזון לבית המסתור, כיוון שלוין הקפיד לאכול רק אוכל כשר. לוין נעצר מיד, הובל באזיקים לבית המשפט בדמשק, שם נגזר דינו למוות. בעזרת בקשיש הומתק עונשו לשנה אחת. ולוין שוחרר בעסקת שבויים וחזר לארץ.
בארץ חזר לעסקיו עשה בהם חייל רב והקים בית מפואר בשכונת רוממה. סופו של המרגל הנשכח היה טראגי ועלום בערב חג הסוכות י"ד בתשרי תרצ"ד (4.10.33) הוא נמצא תלוי על עץ דקל בחצר ביתו שברוממה, מבלי שנמצא כל מכתב והסברים. תעלומת מותו לא נפתרה מעולם.
אך ראוי אלתר לוין לעמוד בשורה אחת עם אמיצי ניל"י שהביאו לתפנית נוספת בחיי העם היהודי.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו