יד לאחים: בעקבות מבצע 'שומר החומות' נשים יהודיות עזבו את בן זוגן הערבי
מבצע 'שומר החומות' ואיתו הפרעות של ערביי ישראל בערים המעורבות, הביא לעלייה של דיווחים בעמותת 'יד לאחים'. בארגון מקווים להמשיך ליצור זהות יהודית ברורה, במיוחד בימים אלה

הימים הקשים של מבצע 'שומר החומות', הורגשו כמעט בכל בית בישראל. השסעים, הקשיים והפערים בין החברה היהודית לערבית בתוך המדינה ומחוצה לה, רק התחדדו והכו בפניהן של המטופלות של עמותת "יד לאחים" שחלקן חיו בחברה הערבית וחלקן עוד נמצאות בתוך הקשרים הבעייתיים. בעמותה מדווחים כי דווקא המצב המורכב הזה גרם ללא מעט נשים שהיו במערכות יחסים מעורבות להתפכח ולעזוב את בן זוגן הערבי.
מקרה אחד שהובא לפתח הארגון הוא של ליאל (שם בדוי), אישה מצליחה מאוד בחייה המקצועיים אך בכל מה שקשור לחיי האהבה שלה היא בחרה לעצום את עניה. במשך שנים רבות היא שימשה כאישה שנייה לבן זוגה הערבי ולמרות שהוא ניצל אותה כלכלית, כל מה שהיא רצתה זה להתחתן איתו.
לאחר קשר ארוך עם עו"ס של עמותת 'יד לאחים' – ליאל הבינה שהיא משלמת מחיר כבד של ניצול וחוסר התקדמות במובן המקצועי בעוד הוא מתפתח בתחום המשפחתי, העסקי והאישי והחליטה להתרחק ממנו.

(צילום: שאטרסטוק)
לאחרונה, בעקבות קשיי ההסתגלות לחייה החדשים, היא החלה להרהר בצעד שעשתה ושקלה לשוב אליו, אך מבצע 'שומר החומות' הוביל אותה למסקנה שהיא שלמה עם החלטתה.
"הגעתי למסקנה שגם בערביי ישראל אין אמונה. אני מאוד פטריוטית ומאושרת שלא קשרתי את חיי בחייו. זה מחזק אצלי את הדברים הטובים שאני חווה עכשיו ופספסתי כל השנים האלה", מספרת ליאל.
המורכבות בהתמודדות אצל ילדים
ברוריה, עוסי"ת בעמותת "יד לאחים" מספרת: "ישנן 3 תגובות עיקריות בקרב המטופלות: הדחקה, הפרדה (זה לא הערבי שלי, זה הם) והגעה לתובנות. זו תקופה מורכבת מאוד עבור נשים שחיו בחברה המוסלמית ולילדיהן, במיוחד שהפעם המבצע לא התנהל רק בין עזה לישראל אלא מתקיים גם בערים המעורבות במדינה".

אחד ממבצעי החילוץ של הארגון (צילום: נתי שוחט/ פלאש90)
בעמותת "יד לאחים" מציינים כי מלבד המורכבות שעמן מתמודדות הנשים המטופלות, מי שנקלעים למצב הבעייתי ונמצאים בבלבול זהות קשה אלו הילדים המעורבים.
אחת מהנשים שילדיה חווים בלבול זהות קשה היא אביבית (שם בדוי). אביבית הייתה בזוגיות עם ערבי במשך קרוב לעשור. לאחר שחיה בחברה הערבית הבינה שהיא רוצה עתיד טוב יותר לילדיה והחליטה לעזוב לפני שהילדים יגדלו ויספגו את האווירה הקשה שיש בבית ובסביבה.
היא פנתה לעמותת "יד לאחים" וחולצה. אך בשנה שעברה אחד מילדיה של אביבית החליט שהוא רוצה לחזור לחזקת אביו שגר בעיר מעורבת: "הבן שלי חשוף עכשיו לכל מה שקורה שם. כל האלימות, ההסתה והרוע. מרגיש לי שאני מאבדת אותו לגמרי בגלל המצב הזה. כאילו הוא מעדיף את הצד השני לצערי. אין כל כך הרבה מה לעשות, ניסיתי מה שאני יכולה…"

מפרעות הערבים ברמלה (צילום: יוסי אלוני/ פלאש90)
ומוסיפה בכאב: "הלוואי שהוא יתעורר ויבין שכל זה שם לא בשבילו. הוא יצטער על כל יום שהוא נמצא שם. כי טוב לא יצא משם זה בטוח! למדתי את זה על הבשר לי והיום אני מודה לאלוהים שאני לא שם, שבחרתי לברוח בזמן הנכון", היא כתבה לעובדת הסוציאלית של "יד לאחים" שמלווה אותה ואת ילדיה.
לא עזרו שכנועים, הבטחות ובכיות, הילד קיבל החלטה. אביבית חשבה שאחרי כמה ימים הוא יתגעגע ויחזור, אבל בפועל הוא עובר התססות מאביו ומעוניין להישאר איתו. כעת היא שומרת איתו על קשר ומחכה לזמן המתאים בו תוכל לסייע לו לשוב אל היהדות. בעמותת "יד לאחים" דווקא רואים באירועים אלו הזדמנות שתעזור לנשים ולילדיהן לגבש זהות יהודית ברורה שתמנע את הבלבול.
לשמור על מולדתנו מבפנים
צופיה בן פזי, מדריכת הורים בעמותה מסבירה כי: " לצערי המאבק עוד לא תם, והפעם אנו רואים שעלינו לשמור על מולדתנו גם מפנים וגם מבחוץ. כמובן שיש להכיל את המורכבות ולהזכיר לעצמנו ולילדנו שאנו לא נלחמים באדם ספציפי אלא באומה הערבית שמנסה להחליש אותנו. אך עלינו לייצר לעצמנו ולילדנו, דווקא עכשיו, זהות יהודית גאה וברורה."
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו