ניגוד העניינים של נתניהו: בג"ץ יכריע
שאלת הסדר ניגוד העניינים של ראש הממשלה בשל המשפט המתנהל נגדו, הגיעה היום לפתחו של בג"ץ. נתניהו ביקש מהשופטים לא לדון בשאלת סמכות היועמ"ש, אך השופטים דחו את בקשתו

בג"ץ דן היום (חמישי) בעתירת התנועה לאיכות השלטון הדורשת להכריח את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לחתום על הסדר ניגוד עניינים בשל המשפט שמתנהל נגדו בבית המשפט המחוזי בירושלים. בהרכב יושבים: נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, סגן הנשיאה חנן מלצר והשופט ניל הנדל.
בשל עמדתו של ראש הממשלה כי חוות דעתו של היועמ"ש אינה מחייבת אותו, בג"ץ ככל הנראה יכריע גם בנושא זה – האם ליועמ"ש יש סמכות לקבוע הסדרי ניגוד עניינים בכתיבת חוות דעת משפטיות מחייבות.
במהלך הדיון, עורך דינו הסרוג של נתניהו, מיכאל ראבילו, ביקש מהשופטים שלא ידונו בשאלת הסמכות של היועמ"ש, אלא רק בסעיפי המחלוקת בין נתניהו ומנדלבליט בחוות דעתו. השופטים בתגובה הביעו פליאה, שהרי אם יכריעו כי קביעת מנדלבליט מחייבת, ממילא שאלת הסמכות תוכרע.
יו״ר התנועה לאיכות השלטון, עו״ד אליעד שרגא, התייחס במהלך הדיון לשאלת סמכותו של מנדלבליט: "נושא הסמכות של היועמ"ש הוא לא בסיס למשא ומתן או נושא לפתוח אותו. הוא ברור ומחייב. זה כמו להגיד שהשמש זורחת במזרח?"
ראבילו הציע לשופטי בג"ץ כי נתניהו יצהיר שהוא מקבל עליו את הסעיפים המוסכמים בחוות דעתו של היועמ"ש, וכי השופטים יכריעו בנוגע לסעיפים הנותרים המצויים במחלוקת בין הצדדים.
נציג היועמ"ש, עו"ד יונתן ברמן, דחה את הצעתו של ראבילו ואמר כי במשרד המשפטים סוברים ששאלת סמכות היועמ"ש היא חשובה וכי יש קושי בהצהרת ראש הממשלה בלבד, זאת בכדי למנוע מצב בו בכל פעם שיש מחלוקת בעניין ראש ממשלה או שר אחר הדבר יאלץ להגיע לפתחו של בית המשפט כדי לקבל רק הצהרה.
השופטים יצאו להפסקה קצרה לצורך התייעצות, בסיומה אמרה חיות כי הם מבקשים לשמוע טיעונים בחמש הסוגיות הבאות: האם חוות דעתו של מנדלבליט הוצאה בסמכות; בהנחה שכן, מה המעמד שלה – מייעצת או מחייבת; האם יש בה הוראות רחבות מדי שבית המשפט צריך לקבוע אם יש להן מקום; האם יש להחיל את ההסדר גם על שרים בעלי זיקה לנתניהו; האם יש מקום שבג"ץ יורה על מינוי בכירים שעוד לא מונו.
עו"ד תומר נאור מהתנועה לאיכות השלטון הציג עמדה לפיה ליועמ"ש יש סמכות להוציא חוות דעת, וכי היא מחייבת. לדבריו, "אנחנו לא מקבלים את האמירה שראש הממשלה מקבל עליו סעיפים מסוימים מההסדר 'למען הנראות הציבורית'".
בנוסף, אמר כי חוות הדעת אינה רחבה מדי כיוון שכאשר מדובר על מינויים במערכת אכיפת החוק, כל השפעה או התערבות של נתניהו על מינוי תהיה בהכרח תוך ניגוד עניינים. עוד אמר נאור כי בתנועה מתנגדים לכך שסמכויות ראש הממשלה יעברו לידי השר אמיר אוחנה, זאת כיוון שהוא מתבטא בצורה חמורה נגד חוקרים במשטרה ישראל וטוען כי נתפרו תיקים לראש הממשלה.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו