בגלל ביוב של צה"ל – צמצום באספקת המים ביו"ש
בעקבות הזרמת הביוב של בסיס חטמ"ר שומרון לשטח הפתוח סביב המחנה, נוצר זיהום במי התהום באזור, וכתוצאה מכך חברת מקורות הפסיקה את השאיבה והכריזה על צמצום באספקת המים לישובי גב ההר
חברת המים הלאומית של מדינת ישראל, "מקורות", שלחה ביום חמישי לפני שבוע (29.10) מכתב לתושבי גב ההר, ובו היא מודיעה לתושבים כי אספקת המים תצומצם החל מחודש נובמבר, עקב זיהום של מי התהום על ידי הזרמת הביוב של מחנה חורון.
כידוע, מחנה חורון משמש כבסיס האם של חטמ"ר שומורון וממוקם סמוך לישוב איתמר, ולישובי גב ההר האחרים: אלון מורה, יצהר, הר ברכה, חוות גלעד וישובים צעירים נוספים בהם מתגוררים אלפי משפחות, ובינהם גם חקלאים רבים שנפגעים קשה מצמצום אספקת המים.
במכתב ששלחה חברת מקורות לתושבים נכתב: "עקב מפגעים תברואיים במשך שנים בקרבת קידוח מחנה חורון הנובעים מבריכות חמצון וזרימות ביוב של הבסיס הצבאי מחנה חורון, ולאחר אין ספור התראות ובקשות של משרד הבריאות, מקורות ורשות המים לטפל במפגע, משבית משרד הבריאות את הקידוח".
כאמור במכתב, בגלל הזרמת הביוב של הבסיס לשטח ולא למתקן ביוב יעודי, נוצר מפגע סביבתי של זיהום מי התהום באזור, וכתוצאה מכך הורה משרד הבריאות להשבית את הקידוח ושאיבת מי התהום.
משרד הביטחון ידע, דוח מבקר המדינה הזהיר
במשרד הביטחון ובצה"ל ידעו על המפגע הסביבתי והסיכון שבו לתושבים כבר במשך שנים, אך התעלמו מבקשות של משרד הבריאות וחברת מקורות לטפל במפגע.
'ירוק עכשיו', עמותה סביבתית ללא גבולות, אשר עוסקת בשיפור איכות הסביבה בכל ההיבטים ובכל אזורי הארץ שיגרה מכתב בהול לשר הביטחון בני גנץ ובו דרישה לטפל במפגע ובזיהום מי התהום לפני התחלה בהליך משפטי כנגד צה"ל ומשרד הביטחון
במכתב שנשלח מטעם עמותת ירוק עכשיו נכתב: "אין זה סביר בעליל, שבשל מעשים אסורים של צה"ל ומשרד הביטחון, שבעיקרם הזרמת ביוב גולמי לשטח הפתוח והיעדר פיקוח, אספקת המים הרגילה תופסק ויחלו לחלק מים במכליות חירום כמו בעת מלחמה בקום המדינה".
יש לציין כי דוח מבקר המדינה בשנת 2016 העיר לצה"ל ולמשרד הביטחון על אי חיבור חלק ממחנות צה"ל למכוני טיהור שפכים והזרמת ביוב תוך זיהום מקורות המים והנחלים. מבקר המדינה הוסיף, כי אין זה ראוי שצה"ל, הריבון בשטחי יהודה ושומרון, והגורם האחראי להגנת הסביבה ולאכיפת החוקים הסביבתיים, יהיה הוא המזהם בעצמו.
עמותת 'ירוק עכשיו' מסרו כי במידה והמפגע לא יטופל יחלו בהליך משפטי נגד משרד הביטחון וצה"ל: "היה ולא תפעלו כמבוקש ולא תודיעו על הפעולות המיידיות כאמור, מרשיי יפנו לנקיטת הליכים משפטיים, צעד אשר לבטח יסב למדינה הוצאות כספיות, טרחה ואי נוחות".
ממשרד הביטחון נמסר: "משרד הביטחון פועל מול רשות המים ומשרד הבריאות במטרה להגיע לפתרון מוסכם. יודגש כי מערכת הביטחון השקיעה מאות מיליוני שקלים בעשור האחרון וממשיכה להשקיע בחידוש תשתיות הביוב בבסיסי צה"ל, לרבות במחנות ביהודה ושומרון".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו