הטבות לנתניהו: מה אושר ועל מה הדיון? • מורה נבוכים
על מה כל הסערה בוועדת כספים? כמה זה עולה לנו? האם נתניהו צודק? האם זה יחול על גנץ ומה השלב הבא? חמש תשובות לחמש שאלות על החזרי מס, הטבות ושיפוצים בדיון שעורר מהומה
ועדת הכספים של הכנסת קיימה היום (שלישי) דיון סוער שכלל התפרצויות ועימותים על דרישתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו להחזרי מס. במסמך שהוגש ביום ראשון האחרון, ביקש נתניהו לקבל הטבות במס שאושר, והשוואת תנאיו של ראש הממשלה החילופי לאלו של ראש הממשלה שעליהן יש מחלוקת בקואליציה.
מה זה אומר? אספנו לכם כמה שאלות על כל מה שצריך לדעת בנושא.
על מה בעצם דנה היום ועדת הכספים?
ראש הממשלה הגיש בקשה לקבלת החזר כספי בדיעבד על מס שהוטלו עליו בין השנים 2009-2017. מטענת נתניהו עולה כי הוא שילם מס שלא כמו ראשי ממשלה קודמים שלהם ניתן הפטור. ועל כן, הוא זכאי להחזר על תשלומים שנגבה מהם מס.
ראש הממשלה ביקש מהוועדה לקבוע שמס הכנסה המוטל על ראש הממשלה וראש הממשלה החילופי בני גנץ, בעקבות הכנסה הנובעת מ"שדרוג רכב" שהמדינה מעמידה לרשותם לצורך מיגון יהיה על חשבון המדינה. כלומר, המדינה תממן את המס שהוטל על נתניהו ונגץ, בשל הכנסה משדרוג רכבם. בנוסף, מס ההכנסה שהוטל על ראש הממשלה בין השנים 2009-2017 בשל הכנסה הנובעת מתשלומים, שירותים וטובות הנאה, למעט משכורת וקצבה, יהיו גם הם על חשבון המדינה.
מה הצביעו חברי ועדת כספים?
בוועדת הכספים של הכנסת חברים סך הכל 16 חברי כנסת: בעד- היו"ר משה גפני מיהדות התורה; שישה ח"כים מהליכוד: שלמה קרעי, אופיר כץ, קטי שטרית, מיכל שיר, ניר ברקת וקרן ברק; ח"כ ינון אזולאי מש"ס ומתנגדים: שלושה ח"כים מהרשימה המשותפת: אחמד טיבי, אנטאנס שחאדה ועאידה תומא סלימאן; שני ח"כים מיש עתיד-תל"ם: רם בן ברק ומיקי לוי; ח"כ עודד פורר מישראל ביתנו שצייץ בטוויטר נגד הבקשה: "כל חבר כנסת שירים את ידו בעד ההצעה ההזויה, הפושעת והמנותקת הזו, הופך עצמו לשותף לפשע"
בנוסף, חבר כנסת רם שפע מכחול לבן נעדר, ואילו ח"כ בצלאל סמוטריץ' מימינה נמנע. זאת אומרת, תנמכו בהחלטה 8 ואילו 6 התנגדו, 1 נעדר ועוד 1 נמנע.
מה סכום ההטבות?
במהלך הדיון לא ניתן אומדן תקציבי של כלל ההטבות וההחזרים, אך מאחר ומדובר בהטבות במשך של מעל שמונה שנים הוא מוערך בגובה של כ-600 אלף שקל. עם זאת, על פי ההערכות מדובר בסכום גבוה יותר יחד עם ההטבות ושרותים נוספים המגיע חסכום של כ-מליון שקלים בסך הכל.
אחרי אישור הטבות המס לנתניהו, מה השלב הבא?
לפי בקשת נתניהו, במעון שתעמיד המדינה לרשותו של ראש הממשלה, היא תישא בהוצאות הנדרשות לתחזוקתו והפעלתו, ובכלל זה צוות עובדים, הוצאות כלכלה של ראש הממשלה והמתגוררים עמו, הוצאות אירוח (למעט פגישות בעלות אופי פוליטי), הוצאות שוטפות, לרבות הוצאות הקשורות לנכס עצמו, כמו תחזוקה שוטפת הכוללת תיקונים ובלאי, ריהוט וציוד חדשים.
בנוסף, את שירותי המעון יתנו עובדי משרד ראש הממשלה כולל עובדי המעון הרשמי, אך המנהל הכללי של משרד ראש הממשלה רשאי לאשר את קבלת השירותים בדרך אחרת. כמו, עובדים חד פעמיים.
כמו כן, על פי האמור בבקשה, ראש הממשלה החילופי רשאי לבקש שביתו הפרטי ישמש לו מעון כתחליף לזה שמציעה המדינה. במידה ויחליט כך, ראש הממשלה החילופי יהיה זכאי לתנאים זהים לאלו שמקבל ראש הממשלה הנוכחי. התנאים הנ"ל אינם כוללים הוצאות שמביאות להעלאת ערכו של הנכס באופן ניכר כמו תוספות בניה הדורשים היתרי בניה ואינם נדרשים לצורך אחזקת המעון.
עם זאת, לעת עתה נדחה הדיון בהטבות הללו עד ליום ראשון במטרה להגיע להסכמות, בעקבות התנגדות כחול לבן והחשש של הליכוד כי הבקשה המורחבת תיפול בוועדה.
האם החלטות הועדה חלות על גנץ ונתניהו במעמדם כראש ממשלה חילופי?
השוואת התנאים לא רלוונטית לגנץ בסעיף החזרי המס, מאחר ולא היה בשום תפקיד בשנים הללו ולכן השינוי לא רלוונטי לגביו ומדבר על ראש הממשלה נתניהו בלבד.
בדיון הבא על הוצאות פרטיות במעון ראש הממשלה – לכאורה כן. תנאיו של ראש הממשלה החילופי אמורים להיות זהים לזה של ראש הממשלה המכהן. עם זאת, בעקבות הביקורת והמעמד הציבורי הודיע ראש הממשלה החילופי גנץ לוועדת הכספים כי הוא מוותר על המעון מטעם המדינה וביתו הפרטי בראש העין ישמש גם כמעון עבורו. על כן, הוא מוותר גם על תשלום ההוצאות הנלוות למעון (צוות עובדים, הוצאות הקשורות בנכס, והוצאות תחזוקה ואירוח), אך במידה ולא יתנגד החוק יעבור גם בלעדיו והוא ייהנה ממנו.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו