שביל לצעוד בו – על טיפולי המרה/ תגובה
אין זה מפתיע שהשבוע, כשהרב לוינשטיין דיבר בשבחם של טיפולי המרה לנערים בני 13-15 וכשחיים ברנסון פרסם באתר זה מאמר שהעלה אותם על נס – לא היה בידי שניהם מחקר אחד לרפואה לאושש את טענתם
תגובה למאמר קשת וחץ של חיים ברנסון
גרסה חדשה להלצה ידועה, מספרת על כנס חירום לאומי בנושא של מאבק בקורונה. מומחה שמקבל את רשות הדיבור, איש נשוא פנים, מתווה את פתרון המשבר ביישום של ארבעת היעדים הבאים:
- פיתוח של חיסון תוך פרק זמן קצר
- פיתוח של טיפול תרופתי יעיל תוך פרק זמן קצר
- הכפלת הכמות של מכונות ההנשמה עבור החולים והגדלה משמעותית של כוח מאדם בצוותים הרפואיים
- והכפלת הפעילות במגזר התעסוקתי והעסקי, במטרה להחזיר את הכלכלה לתפקוד תקין
מנחה הכנס שואל אותו בהתפעלות: "זה יפה מאד, אדוני. אבל איך עושים זאת?" לכך, המרצה נשוא הפנים משיב: אין לי מושג. אני אסטרטג, לא טקטיקאי".
השיח על להט"ב דתיים בחברה הדתית מזכיר לי פעמים רבות את המרצה הזה. יש המון שיח על דברים מאד יפים וחשובים ברומו של עולם. על חופש הבחירה. על מותר האדם מן הבהמה. על קדושת המשפחה היהודית. ועל הבשורה החשובה של היהדות לאנושות. על הדרך, זה הולך טוב גם עם שיחה חמורת סבר על סכנות הפוסט מודרניזם ועל מאזן הילודה השלילי באירופה. ניתן גם לתבל זאת באנקדוטה על מישהו שהתחתן עם אייפון שלו ( צחוק מתון בקהל). והחשוב מכול- להגיד, שעם כל הקושי, אסור לתת לגיטימציה.
אבל כשמגיעים להט"בים דתיים ומבקשים , ואחר כך דורשים מהרבנים ומאנשי הטיפול הדתיים מענה, שלא לדבר על זה שמגיעה קהילה דתית גאה ומבקשת אותו, רואים שאסטרטגיה אולי יש- אבל מענה לאדם הספציפי שעומד מול הרב או איש הטיפול הספציפי הוא דממת אלחוט ומשיכת כתפיים.
זאת חשוב לדעת ולהגיד בצורה ברורה לציבור:
- נכון לשנת 2020, ישנן ראיות קלושות בלבד ליעילות של כל סוג של טיפול הנועד לשינוי נטייה מינית, כלומר לכך שהם גורמים לשינוי של נטייה מינית מהומוסקסואלית להטרוסקסואלית באחוז ניכר כלשהו. בשנת 2009, וועדה מיוחדת של האיגוד הפסיכולוגי של ארה"ב פרסמה דו"ח ארוך ומפורט בנושא. הדו"ח בחן את כל החומר המחקרי הרלוונטי והגיע למסקנה שכל סוגי טיפולי ההמרה המוכרים לנו אינם גורמים לפרט להגשים את ההמטרה הטיפולית שלו ברוב המוחלט של המקרים, ובמקרים רבים אף עלולים להסב נזק רגשי. הסתדרות הפסיכולוגים בישראל פרסמה חוות דעת משל עצמה, לאחר שהקימה וועדה עצמאית שדנה ברמת היעילות של טיפולי ההמרה, עם מסקנות דומות מאד לאלו של עמיתיהם בארה"ב.
- זאת ועוד. בזמן שיש לנו מעט ידע מחקרי על טיפולי המרה המיועדים למבוגרים, לא היה עד עכשיו אף מחקר אחד על טיפולי ההמרה עבור בני הנוער. מחקר חדש שהתפרסם בנושא מראה כי בני נוער שנשלחו על ידי הוריהם ( הדתיים ושמרניים לרוב ) לטיפולי ההמרה מראים עלייה באחוזי הדיכאון, האובדנות, לצד ירידה בהישגים הלימודיים ותפקוד כללי. כמו כן, יש לציין שאנשי מקצוע שמציעים טיפולי המרה, בניגוד לדעתם של האיגודים המקצועיים בעולם, פעמים רבות מתנהגים בצורה לא אתית גם בתחומים אחרים. בשנה שעברה, איש ידוע שעמד בתקופה מסוימת בראש ארגון ההמרה "עצת נפש" נידון למאסר בשל פגיעה מינית במטופלים. עדויות נוספות על חוויות טראומטיות ועבירות אתיות בקרב "אנשי טיפול" המתיימרים לשנות נטייה מינית של אנשים, ניתן לקרוא באתר של מרכז המידע על טיפולי ההמרה בישראל של ארגון חברותא – הומואים דתיים. https://hamara.org.il/
- לאור הנ"ל, אין זה מפתיע שהשבוע, כשהרב לוינשטיין דיבר בשבחם של טיפולי המרה לנערים בני 13-15 וכשחיים ברנסון פרסם באתר זה מאמר שהעלה אותם על נס (והאשים על הדרך את הקהילה הגאה בכך שאינם יעילים מספיק) – לא היה בידי שניהם מחקר אחד לרפואה לאושש את טענתם או אדם אחד עם קול ופנים שהיה מוכן לספר את סיפור "יציאתו" מהומוסקסואליות והקמת משפחה מאושרת. למעשה, כשבשנה שעברה חיים ברנסון ערך קובץ מאמרים בשם "משפחה: מפעל חיים" הוא לא מצא אף איש מקצוע שיהיה מוכן לכתוב מאמר על טיפולי ההמרה – והמאמר לבסוף נכתב ע"י הרב ארל'ה הראל, העומד בראש ארגון "בקדושה".
בצל המציאות הנ"ל, התגבשה קהילת הלהט"ב הדתית. במהלך העשור האחרון, אנו עורכים את אירועי "פסח שני" שהמטרה שלהם היא לערוך לרבנים, משפחות וקהילות שלנו היכרות בלתי אמצעית עם סיפורי חיינו. לראות אותנו – אנשים עם קול ופנים וסיפור אישי. אנחנו מזמינים את הרבנים ואנשי הציבור הסרוגים לזנוח מעט את המתווים האסטרטגיים ואת המלל הנעלה – ולהכיר את השטח המציאותי, כדי שנוכל לא ליפול לבורות ולהתוות את הדרך- שבה כל בני הציונות הדתית יוכלו ללכת בבטחה, מבלי להיכלא בסבל, אומללות ובדידות.
==
זאב שביידל- איש טיפול, עובד סוציאלי, חוקר, פעיל בקהילה הלהט"ב הדתית.
הפניה למראי המקורות המוזכרים ברשימה
American Psychological Association. (2009). Resolution on appropriate therapeutic response to sexual orientation distress and change efforts. Retrieved from https://www.apa.org/about/policy/sexual-orientation.asp
https://www.psychology.org.il/נייר-עמדה-בנושא-טיפולי-המרה
Ryan, C et. Al ( 2018). Parent- Initiated Sexual Orientation Change Efforts With LGBT Adolescents: Implications for Young Adult Memtal Health and Adjustment. Journal of Homosexuality, 4, 2-15
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו