הכול על הקורונה | האם יש תרופה? ומתי היא תיעלם?
האם חולה שפעת יכול לזהות שיש לו קורונה? איך נדבקים וממה צריך להיזהר? והאם יש תרופה לוירוס הקטלני? שאלנו את פרופ' מרדכי רביד, מנהל רפואי במרכז הרפואי מעיני הישועה, על כל מה שצריך לדעת על הקורונה

בהלת הקורונה הגיעה לישראל | קלפי נפרדת למבודדי הקורונה, יציע שלם בבלומפילד נדרש להיכנס לבידוד, וההחלטה על מניעת התקהלות מעל 5,000 איש – דבר שהוביל לביטול עשרות אירועי תרבות וספורט ברחבי הארץ ביניהם דחיית משחק רבע גמר גביע המדינה בין מכבי חיפה להפועל באר שבע שתוכנן להיערך הערב.
האם חולה שפעת יכול לזהות שיש לו קורונה? איך נדבקים וממה צריך להיזהר? והאם יש תרופה לוירוס הקטלני? שאלנו את פרופ' מרדכי רביד, מנהל רפואי במרכז הרפואי מעיני הישועה, על כל מה שצריך לדעת על הקורונה. יש הרבה אופטימיות לכל מה שקורה בישראל, אבל תרופה למגיפה העולמית עוד אין.
בקורונה ישנם יותר חולים קשים ויותר תמותה
הקורונה זהו למעשה וירוס כמו השפעת עם שינויים, וגם המחלה ברוב המקרים דומה לשפעת עם תסמינים כמו חום גבוה, כאבי ראש, כאבי שרירים ולפעמים שלשול, אבל, מבהיר פרופ' רביד, ברוב המכריע של המקרים מבריאים ומחלימים.
ההבדל בין שפעת לקורונה בא לידי ביטוי בשני תחומים: האחד – מספר אחוז החולים הקשים שבקורונה הוא יותר גבוה מאשר שפעת. בשפעת הוא 1 ל-300 בערך בה המחלה היא קשה ואחוז התמותה משפעת הוא סביבות 1 לאלף. בקורונה שיעור התמותה הוא אחד למאה במקרים הקשים. בסין האחוזים עלו ואחוז התמותה היה 2 למאה, אבל במדינות בהן ישנה רפואה מתקדמת אחוז התמותה מקרב החולים הקשים, כמו ביפן, הוא אחד למאה.
התחום השני בו יש שינוי הוא בשיעור ההדבקה. בקורונה שיעור ההדבקה הוא יותר גבוה. חולה שפית בממוצע מדביק עוד חולה אחד, חולה קורונה מדביק עוד שניים. בסיכום: קורונה יותר גרועה משפעת, ישנם יותר חולים קשים, ויותר תמותה ויותר קל להידבק.
האם מי שחולה בשפעת יכול לדעת אם יש לו קורונה? "האדם עצמו לא יכול לדעת, אם יש לו כאבי חום וכאבי שרירים צריכים לעשות בדיקות אם זו שפעת או קורונה".
הקורונה זה בעצם משהו חדש? "זהו וירוס שעבר מוטציה שלא היה קיים בצורה הזו. משפחת הוירוסים של הקורונה מוכרת עשרות שונים בכל מיני מחלות, אבל לא מכירים את הוירוס בצורה הזו".
כיצד נדבקים מחולה קורונה? "הוירוס יכול לעבור בשיעול, בעיטוש וגם במגע בלחיצת יד. אנחנו לא יכולים עד כדי כך לדייק בכמות הזמן אבל ברור שככל שהמגע יותר ממושך אז הסיכוי יותר גדול".
על המצב הארץ אומר פרופ' רביד כי "בישראל יש ברוך השם מעט מקרים, 12 חולים שמהם רק 2-3 נדבקו בארץ ואנחנו יודעים ממי, אז בינתיים המצב בשליטה". לדבריו, ההחלטות של משרד הבריאות הן נכונות: "צריך מאוד להיזהר, לכן עושים את ההסגר על כל מי שהיה בסביבות חולה הקורונה. הם פועלים בזהירות ועושים נכון".
לדברי פרופ' רביד, האיסורים על מניעת התקהלויות הגיעה בצדק לאחר המקרה בבלומפילד שחולה קורונה בא למגרש הכדורגל וגרם לכך שכל היציע ייכנס לבידוד.

פרופ' מרדכי רביד. צילום: דוברות מעיני הישועה
פרופ' מרדכי רביד: מאמין שהקורונה תיעלם לאחר החורף
על הבידוד: "בודדו את אלו שחזרו מחו"ל במשך שבועיים כי המחלה מופיעה אחרי 4 ימים. אם עברו שבועיים בבידוד ולא חלית אז אתה בריא".
מה אפשר לעשות עד אז? "לשמור על היגיינה, לרחוץ ידיים, ולהשתדל לא להתקהל ולא להיות בצפיפות עם עוד אנשים".
האם יש תרופה לקורונה? "אין תרופה ואין חיסון. למזלנו, בישראל החולים הם קלים בסוג הוירוס ולא היה אף חולה קשה. אין תרופה אבל רוב האנשים מבריאים, גם לא כל מי שחולה קשה הוא מת".
עם מסר אופטימי, פרופ' רביד מאמין שהקורונה תיעלם בסוף החורף: "צריך לקוות שעם ההתחממות היא תיעלם. זה וירוס של חורף. הוא אמנם וירוס שונה שאנחנו לא מכירים, אבל בדרך כלל וירוסים – כשמגיע הקיץ הם נעלמים".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו