תערוכה חדשה במוזיאון ישראל: מה השאיר אחריו הורדוס - סרוגים

תערוכה חדשה במוזיאון ישראל: מה השאיר אחריו הורדוס

במשך ארבעים שנה שלט בירושלים המלך הורדוס, שבצד ביקורת קשה מצד חז"ל, השאיר אחריו מבנים אדירים שזיכו אותו בתואר "גדול הבנאים". תערוכה חדשה במוזיאון ישראל תעקוב אחרי מבניו.

אפי אברהם, חדשות סרוגים
תערוכה חדשה במוזיאון ישראל: מה השאיר אחריו הורדוס
  שחזור חלק מקבר הורדוס (פלאש90)

הורדוס גונה בשל מוצאו וספק יהדותו ובשל הבריתות הפוליטיות השנויות במחלוקת שכרת, בשל הוראתו להוציא להורג את אשתו ושלושה מבניו ובשל טעות שייחסה לו את טבח התינוקות בבית-לחם, כמתואר בברית החדשה.

תערוכה חדשה במוזיאון ישראל מבקשת להבין טוב יותר את הדמות ההיסטורית הזאת באמצעות האדריכלות המונומנטלית שבנה ובעזרת חפצי האמנות שהקיף עצמו בהם. בתערוכה שנפתחת היום (ד') ייבחנו מפעלי הבנייה העצומים שלו, קשריו הדיפלומטיים המורכבים עם הקיסרים ועם האצולה הרומית וכן יתואר מסע ההלוויה המפואר מיריחו אל מכלול הקבר שבנה לעצמו בהרודיון.

במרכז התערוכה יוצג שחזור מרשים של חדר הקבורה שלו, אותו מצא בשנת 2007, בתום 40 שנות חיפוש, הארכאולוג הנודע פרופסור אהוד נצר ז"ל מהאוניברסיטה העברית.

נצר מצא את הקבר שחיפש בהרודיון שבגבול מדבר יהודה, כשקודם לכן מצא באתר ארמון-מצודה וכן מכלול ובו גנים, בריכות, בתי מרחץ מעוטרים ותאטרון ובו תא מלכותי. בערוב ימיו שינה הורדוס את התכנון הפנימי של המכלול כדי להתאימו לתהלוכת הלוויה שלו ולקבורתו ובנה מאוזוליאום מרהיב הפונה לירושלים. התערוכה במוזיאון מוקדשת לזכרו של פרופ' נצר, שנפל אל מותו בשנת 2010 באתר שבו גילה את התגלית המרעישה.

התערוכה תהיה מאורגנת בדומה למסלול ההלוויה של הורדוס שתוכנן בקפידה; החל מחדר הכס המלכותי בארמון החורף שלו ביריחו דרך ירושלים אל אחוזת הקבר שלו בהרודיון. בתערוכה יידונו נושאים מרכזיים ובהם השפעתו של הורדוס על הנוף האדריכלי בארץ ישראל; יחסיו המורכבים בתוך האימפריה הרומית; ומותו וקבורתו.

הורדוס הבנאי הגדול

המלך הורדוס נודע במפעלי הבנייה העצומים שלו שדרשו השקעת משאבים עצומה והביאו לשינוי פני הארץ. נוסף על המיזם הידוע ביותר שלו – בניית הר הבית ובית המקדש – בנה הורדוס ארמונות מרהיבים, מצודות, מבני ציבור, מקדשים פגאניים וערים שלמות המשקפים שילוב של מסורות וחומרי בנייה מקומיים עם טכנולוגיות וסגנונות רומיים. אלה יוצגו בתערוכה באמצעות פריטים ארכיטקטוניים ושחזורים מירושלים, מיריחו, מקיפרוס ומהרודיון.

יחסים בינלאומיים

עלייתו של הורדוס לשלטון היתה שזורה בעלייתה המטאורית של האימפריה הרומית, שהורדוס רחש לה הערצה. תחילה תמך במרקוס אנטוניוס, אך משהובס זה המיר הורדוס את נאמנותו לקיסר הראשון אוגוסטוס. הורדוס הביע את נאמנותו זו על-ידי כך שהקדיש מקדשים וערים לכבוד הקיסר וגם לכבוד סגנו מרקוס אגריפס, באמצעות תמיכה כלכלית, צבאית ופוליטית. קשריו המיוחדים של הורדוס עם רומא יומחשו באמצעות דיוקנאות של אוגוסטוס, ליוויה ומרקוס אגריפס וחפצים מפוארים בני הזמן שהובאו לאזור מרומא וכן ממצאים מהרודיון שיובאו או שנעשו בידי אומנים מרומא.

המסע האחרון מיריחו להרודיון

תהלוכת הלוויה של הורדוס יצאה מארמון החורף המפואר שלו ביריחו ונסתיימה בארמונו המרהיב בהרודיון, שם נקבר במאוזוליאום הפונה לירושלים שהכין בעצמו בעוד מועד. מסעו האחרון של המלך יוצג באמצעות שחזורים של רכיבים אדריכליים מיוחדים מיריחו ומהרודיון , ובהם חדר המלך המעוטר מן הארמון ביריחו, שם הוצב ארונו, וחדר הקבורה מהמאוזוליאום.

את התערוכה אוצרים שניים מבכירי האוצרים לארכאולוגיה במוזיאון ישראל – דודי מבורך, אוצר לתקופה ההלניסטית, הרומית והביזנטית, וסילביה רוזנברג, אוצרת בכירה לארכאולוגיה קלסית.

קטע מתוך ציור קיר שצוייר באחד מחדרי הארמון, שכנראה בו שהה אוגוסטוס בביקורו בארץ (פלאש90)

שחזור חלק ממבנה הקבורה של הורדוס וסרקופגים שנמצאו בצדו (פלאש90)

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו