המאבק הלא נכון: על הפגיעה באדר כהן, מפמ"ר אזרחות
מפמ"ר האזרחות אדר כהן טעה טעות חמורה: הוא אישר ספר לימוד מאוד בעייתי מבחינה מקצועית וערכית על סמך הבטחה שנתנו לו המוצאים לאור שהם יתקנו את כל הדרוש תיקון אחרי קבלת האישור. הוא היה תמים, אך על זה ננזפים, לא מודחים. תגובה.

במאמרו של יאיר הס מיום ראשון ג' מנחם אב על פולמוס הוראת התנ"ך, ביקש הס להקביל בין פולמוס זה לבין הפולמוס על אדר כהן, מפמ"ר האזרחות. זאת הקבלת שווא.
מזה כשלוש שנים מתקיים פולמוס ציבורי וחינוכי על הוראת האזרחות. הטענה העיקרית היא שמאז שינוי תוכנית הלימודים באזרחות בשנת תשס"א הפכה הוראת האזרחות למוטה מבחינת השקפת העולם והיא שיקפה בעיקר הלכי רוח ליברלים-אינדיבידואליים.
הטיה זאת הייתה בולטת בספר הלימוד היחיד שיצא אז לאור, "להיות אזרחים בישראל", בהוצאת משרד החינוך. כאן כבר היו גם נגיעות פוסט-ציוניות ופוסט-מודרניות, אם כי הספר בכללותו איננו כזה.
איתרע מזלו של אדר כהן שהוא נכנס לתפקידו חודשים ספורים לפני כן, כך שהסערה התחוללה במשמרת שלו על אף שהוא לא היה כלל אחראי להטיה עליה דובר.
יאמר לשבחו שכעבור זמן קצר הוא הפנים חלק ניכר מהביקורת על הוראת האזרחות ופעל לתיקון חלק מטענות המשנה. אפשר לטעון שזה היה מעט מדי ומאוחר מדי, אך לא ניתן לצפות לשינויים מהירים ומשמעותיים במשרד החינוך, שהיא מערכת ביורוקרטית במובן הרע של המילה. בנוסף, לא ניתן להתעלם מכך שכדי להניע את השינויים הדרושים נדרש המפמ"ר לשנות דפוסי חשיבה של עוזריו ושל ציבור המורים לאזרחות, שרבים מהם לא הפנימו את הביקורת כלפי הוראת האזרחות. שינוי זה אינו יכול להתרחש בזמן קצר.
אולם לאנשים מסוימים אצה הדרך והם ביקשו לכפות שינויים רחבים בקצב מהיר יותר. זה לגיטימי, אך הדרך בה נקטו – אבוי! הכפישו אותו תיארו אותו כפוסט-ציוני וכאיש תככים. אך זה לא האיש. הוא ציוני בכל נימי נשמתו וקשוב לאנשים שונים ולדעות שונות.
אכן הוא טעה טעות חמורה: הוא אישר ספר לימוד מאוד בעייתי מבחינה מקצועית וערכית על סמך הבטחה שנתנו לו המוצאים לאור שהם יתקנו את כל הדרוש תיקון אחרי קבלת האישור. הוא היה תמים, אך על זה ננזפים, לא מודחים.
לא בהכפשה אישית
לכל המעוניינים בחיזוק הציוני והיהודי: בואו ננהל את המאבק הנכון בדרך נאותה. המאבק האישי נגד אדר כהן הוא הסחת הדעת מהמאבק הנכון – המאבק לשינוי סדרי חשיבה והשקפות עולם בקרב מורי האזרחות ומעצבי הוראת האזרחות במשרד החינוך. הדרך הנאותה לנהל את המאבק היא על ידי הכנת תשתית אקדמית, הגותית, תורנית וחינוכית, ועל ידי הכשרת מורים ומדריכים להפצת השקפת העולם היהודית, הציונית והדמוקרטית, ולא על ידי הכפשה אישית.
מיקוד נכון של המאבק וניהולו הנכון הם תנאי הכרחי לגיוס תמיכה במאבקנו ולשינוי פני הוראת האזרחות לתפארת מדינת ישראל.
==
ד"ר יצחק גייגר הוא חוקר עצמאי בתחומי חינוך אזרחי, יהדות ודמוקרטיה וציונות דתית. פרסם ב-2009 ניר עמדה ביקורתי על הוראת האזרחות במסגרת המכון לאסטרטגיה ציונית. מורה לאזרחות ולהיסטוריה בישיבה תיכונית מדעית מעלה אדומים ובאולפנת עפרה.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו