ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת, אישרה אתמול (ג') את הצעת החוק למניעת פגיעה במדינת ישראל באמצעות חרם, של חברי הכנסת זאב אלקין וקבוצת חכי"ם, לקריאה שנייה ושלישית.
הצעת החוק קובעת אחריות אזרחית (ולא פלילית) על כל אדם או ארגון המפרסם קריאה להטלת חרם כלכלי, תרבותי או אקדמי על מדינת ישראל.
על פי הצעת החוק, יהיה הנפגע רשאי לתבוע את המפרסם בגין הנזק שנגרם לו. בנוסף, יהיה רשאי בית המשפט לחייב את עושה העוולה בתשלום פיצויים שאינם תלויים בנזק.
סנקציה נוספת היא מניעת השתתפות המחרימים במכרזים למכירת מוצרים ושירותים של המדינה.
במסגרת הדיון, חברי הוועדה החליטו להוסיף סנקציות נוספות על המחרימים לפיהם הם לא ייחשבו כמוסד ציבורי לעניין מס הכנסה, וכן לא יהיה זכאי הגוף המחרים לקבל כספים מהמועצה להסדר ההימורים, ולהטבות לפי חוק עידוד השקעות הון. כמו כן לא יקבל המחרים תמיכה מתקציב המדינה.
בשמאל מגנים את החוק
חברי כנסת מסיעות העבודה, קדימה, מרץ והסיעות הערביות התנגדו בתוקף לחוק, וטענו כי החוק אנטי חוקתי ופוגע באושיות הדמוקרטיה.
לעומתם, חברי הכנסת מהליכוד, הבית היהודי, האיחוד הלאומי וישראל ביתנו, תמכו בחוק וטענו כי על המדינה להגן על האינטרסים שלה ולמנוע מחברות וגופים ציבוריים, להטיל חרמות על מוסדות המדינה ועל גופים שונים או על אזורים המצויים בשליטתה של מדינת ישראל, אך ורק בשל זיקתם למדינת ישראל.
יצוין, כי הצעת החוק המקורית, דיברה על כך שגוף שיפרסם קריאה להטלת חרם על מדינת ישראל, יואשם בעבירה פלילית. אולם, במו"מ בין חברי הכנסת המציעים למשרד המשפטים, סוכם על עוולה אזרחית בלבד.
בתום דיון סוער ורווי צעקות והשמצות הדדיות. החוק אושר להבאתו לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת.
מה דעתך בנושא?
0 תגובות
0 דיונים