כושרות: אסור להסתמך על תעודות הכשרות - סרוגים

כושרות: אסור להסתמך על תעודות הכשרות

בארגון כושרות טוענים כי אי אפשר להסתמך על תעודות הכשרות, וחובה על כל אדם לערוך בירור משל עצמו לגבי כשרות המוצרים, גם כאשר ישנה תעודת כשרות. במכון התורה והארץ חולקים

חדשות סרוגים
כושרות: אסור להסתמך על תעודות הכשרות
  אסור לסמוך. תעודת כשרות (אילוסטרציה שאטרסטוק)

האם תעודת כשרות המתנוססת על קיר מסעדה או עסק מספיקה בכדי לאכול בה בשלווה? בארגון כושרות מביאים עמדה חדשנית וטוענים שלמעט כשרויות מהודרות במיוחד התשובה היא שלילית וכי על הלקוח לערוך בדיקה מקיפה.

במאמר שפורסם בגליון תמוז של כתב העת 'אמונת עתיך' היוצא לאור ע"י מכון 'התורה והארץ', מביא הרב יצחק דביר מ'כושרות', עמדה חדשנית לפיה אין לאדם לסמוך על תעודת הכשרות אלא לערוך בירור משל עצמו.

האפשרות לסמוך על השגחת כשרות נסמכת על הכלל ההלכתי 'עד אחד נאמן באיסורים', שפירושו הוא שניתן לסמוך על אדם נאמן בכדי לקבוע האם דבר מסוים כשר או אסור.

בנוגע לכשרות המאכלים, נאמנות זו שייכת כאשר הנאמן מעיד בפנינו, בעל פה או בכתב, שהוא ראה את תהליך הכנתו של המאכל המוגש לפנינו, והוא נעשה בכשרות כדין. זוהי הסיבה המרכזית שניתן לסמוך על משגיח כשרות הנמצא במקום העסק ומשגיח על נהלי הכשרות.

לברר על כל מאכל

אולם בארגון 'כושרות' טוענים כי בשל הפרצות הרבות בנושא כיום, גם במציאות בה אנו אמונים על כך שהמשגיח עושה את עבודתו כראוי, מכל מקום ישנה חובה לברר את הכשרות לפרטיה, כאשר הבירור אינו דורש טרחה רבה.

הרב דביר מבהיר במאמר כי כלל זה – 'עד אחד נאמן באיסורים' בגינו מסתמכים על נאמנותו של המשגיח, אינו תקף במציאות של חותמות כשרות ותעודות כשרות, וזאת בשל העובדה שהחותמות שעל גבי האריזות מודפסות באלפיהן עוד קודם ייצור המאכל, וכן תעודות הכשרות נחתמות עוד קודם הכנת המאכלים.

לדבריו, על חותמות ותעודות אלו לא ניתן להסתמך מכוח עדות הנאמן, משום שאין אדם יכול להעיד אלא על מה שראה ולא על מה שיראה בעתיד.

לאור זאת ההסתמכות היא על מהימנותן של מערכות הכשרות, נותני התעודות, ולכן מסקנת המאמר היא שמלבד מערכות כשרות המוחזקות כנאמנות מעבר לכל ספק ושהאדם מכיר את כללי הפסיקה שעל פיהם הן פועלות, ישנה חובה על כל אדם להשתדל ולברר על כשרות המאכל גם כאשר ישנה חותמת או תעודת כשרות המעידה על כך.

אפשר לסמוך על המשגיחים

הרב יהודה עמיחי, ראש המחלקה ההלכתית במכון 'התורה והארץ', הגיב למסקנות אלה וחלק עליהן. הרב עמיחי כתב כי במקום שיש רבנות או וועד כשרות שמשגיחיהם נבחרו בקפידא והם יראי שמים ויודעי הלכות – אין צורך לחזור ולבדוק את המשגיחים, אלא אם כן נודעו והתעוררו ספיקות הלכתיים.

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
9 תגובות - 8 דיונים מיין לפי
1
אי אפשר לסמוך על כושרות
מאיר | 11-08-2016 15:20
מהיכן העוז והחוצפה להוציא לעז על אלפי ומאות אלפי בני אדם? השכחתם שעד אחד נאנן באיסורין? ואולי גם על כושרות אי אפשר לסמוך? ואז נשים משגיח שישגיח על השגיח שמשגיח על המשגיח?
2
ומי ישגיח על משגיחי כושרות?
שלום | 11-08-2016 15:25
3
כושרות
דוד מלך ישראל | 11-08-2016 15:29
בשביל מה צריך את כושרות בכלל יש רבנויות ויש בדצי"ם זה מספיק. מאיפה העוז לפסול כשרויות של הרבה אנשים טובים העמלים למען הכשרות?
תפסת מרובה!
שמעון | 11-08-2016 20:43
חשבת שלא יעלו על זה שפרסמת שלוש תגובות בשלשה שמות בדויים (שלום מאיר ודוד מלך ישראל) בהפרש של 9 דקות??? חשבת ליצור רושם של ריבוי תגובות נגד כושרות, כשבכלל ניכר מהתגובות שלך שבכלל לא קראת את הכתבה?
4
זה הזוי לחלוטין באופן תעשיית המזון בימינו. ללכת לכל רוח
אהה | 11-08-2016 16:01
רוחות העולם לנסות לברר משהו. אם לאשתך אתה מאמין על מה שהיא תבשל, למה אינך מאמין למשגיח?
5
עוד חרדים שמנסים לפגוע ברבנות הראשית
אורן | 11-08-2016 18:25
זו גישה חרדית מוכרת ואם היינו רוצים היינו אוכלים בד"ץ. אין כאן שום חידוש למעט זה שמדובר באנשים שחשבת שהרבנות הראשית יקרה להם ומסתבר שלא.
6
אליהו הנביא אכל בשר משולחנו של
| 11-08-2016 23:09
אחאב הרשע.אבל בימנו יש רק כסף ועסקים וסיכסוכים .
7
אני מציע לכל המלעיזים ללמוד קצת את הנושא.
חיים | 12-08-2016 2:15
תחום הכשרות בתעשייה של היום הוא מאוד מורכב, ומי שקצת יורד לעמקן של דברים ולמציאות שטח - מבין מהר מאוד שלסמוך על כל תעודה - זו נאיביות. ומי שמנופף שמושגים הלכתיים כמו "עד אחד נאמן באיסורים" מוזמן ללמוד מושגים נוספים כמו "ריעותא". מהרבה שיחות עם משגיחים אני יכול להעיד שפעמים רבות המשגיחים עצמם נאיבים ולא מכירים את התחום. למשל, בעניין ירקות עלים - יש חברות שמתיימרות להיות "גוש קטיף" והמצב אצלם מתחת לכל ביקורת, ולעומתם יש חברות טובות. שלא לדבר על תחומים שבמובהק נתונים למחלוקת הפוסקים כמו בישול גויים, חלק, ג'לטין ועוד. לפני שאתה סומך על תעודה - תבין קודם כל מה המשמעות שלה, ואיזה נהלים היא מתיימרת לייצג.
8
איזו מין הוראה לציבור זאת?
| 12-08-2016 13:08
וכי הרב דביר מצפה מכל אדם שרוצה לאכול במסעדה שיתחיל לברר ולבדוק ולהיכנס למטבח ולעשות תחירים כדי לאכול חתיכת סטייק?!