פרשת הכותל הרפורמי: הרב שטרן מציע פשרה
פרסום ראשון. לקראת ישיבת מועצת הרבנות הראשית שתדון בכותל הרפורמי, מעלה הרב אריה שטרן הצעת החלטה לפיה הרבנות תאשר הקמת רחבה נפרדת אך בלא ההכרה ברפורמים

הכותל הרפורמי. מועצת הרבנות הראשית לישראל צפויה להתכנס לישיבת מועצה טעונה בה יעלו על הפרק שתי המכות האחרונות: החלטת הממשלה בנושא הקמת הכותל הרפורמי, ופסיקת בג"צ להתיר לבית דין רפורמי שימוש במקוואות של המדינה לצורך גיור.
בסדר היום שנשלח לחברי מועצת הרבנות הראשית מובאת חוות דעתו של היועץ המשפטי של הרבנות עו"ד הראל גולדברג לפיה חלה חובה על הממשלה ועל שר הדתות להיוועץ ברבנות הראשית בכל הנוגע לשינוי הסדרים במקומות הקדושים, ובכלל רחבת הכותל.
עמדת חברי מועצת הרבנות הראשית לישראל שוללת כמובן הכרה בזרמים הרפורמים והקונסרבסטיבים, אך בהמשך מובאת הצעת פשרה של הרב אריה שטרן שיכולה להביא לפתרון המשבר.
במסמך ששלח רבה של ירושלים לרב הראשי הרב דוד לאו הוא מציע "נוסחא שיכולה להתקבל על רוב הציבור ועל ידה נמנע ריב וגם את ההכרה בזרמים נוספים ביהדות", ומוסיף: "נראה לי שכדאי שהרבנות מצידה תציע איזו נוסחא שיש בה גם ביטוי לרצון לטיפול חיובי בפרשה, לכן אשמח לשמוע את תגובת כבודו לרעיון הזה ואולי אפשר להציע אותה כהצעת החלטה של המועצה".
הצעת המחליטים של הרב שטרן מכילה שלושה סעיפים. הראשון הוא ביקורת של הרבנים על חברי הממשלה שקיבלו את ההחלטה לשינוי הסטטוס-קוו בכותל ללא התייעצות איתם: "מועצת הרבנות הראשית מביעה בזה את תמיהתה על החלטת הממשלה בקשר לכותל מבלי להתייעץ עם הרבנות, בניגוד למה שהיה מקובל שכל שנעשה בכותל נעשה בשיתוף ותוך התייעצות עם הרבנות הראשית לישראל."
הסעיף השני עוסק בקשר שנוצר בין עם ישראל לבין רחבת הכותל הקיימת ש"כבר נתקדשה בתפילות של כלל ישראל במשך כל הדורות ועוד יותר, מאז מלחמת ששת הימים. זוהי הרחבה הממלכתית בה מתקיימים הטקסים המבטאים יותר מכל את הקשר שבין המדינה למקום המקדש. וזהו אם כן גם הסמל המבליט את הזהות היהודית של המדינה."
והסעיף השלישי שבא לפתור את המשבר מול נשות הכותל, מאמץ למעשה את הפתרון שיזם בזמנו השר נפתלי בנט להקמת 'עזרת ישראל' או עזרה פתוחה בחלק הדרומי של הכותל – בה יוכל להתפלל כל אדם כרצונו. "שם תהא אפשרות לכל אדם לשפוך את שיחו בפני קונו על פי דרכו. כך כבר מקובל זה כמה שנים בחלק הצפוני של הכותל, ואין שום מניעה להכשיר לשם כך גם רחבה ראויה בחלק הדרומי של הכותל. וגדול השלום."
הרווח בהצעתו של הרב שטרן הוא שהוא אינו מצריך את ההכרה בזרמים החדשים ביהדות, אך מאפשר להם תפילה ללא הפרעה למתפללים בעזרת הגברים ובעזרת הנשים.
בהמשך המסמכים שנשלחו לחברי מועצת הרבנות מופיע המסמך שכתב ראש הממשלה לוי אשכול לאחר מלחמת ששת הימים בו הוא קובע יחד עם שר הדתות כי ניהול רחבת הכותל המערבי יימסר לידי הרבנים הראשים לישראל, כמו שהמקומות הקדושים לנוצרים ולמוסלמים יימסר לניהול אנשי הדת שלהם.

מכתב של ראש הממשלה אשכול, המעניק את הכותל לרבנים הראשיים
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו