פולמוס קוי מהדרין: די למגזריות!
למה אני לא יכולה לשבת ליד בעלי? מרים דלה טורה לא רוצה לחיות במדינה שמכריחים אותה לשבת במקומות מיוחדים, לא מאחורה ולא מקדימה. היא רוצה לבחור איפה לשבת ושאף אחד לא יקבע בשבילה. נקודה

זוכרים את המושג ממ"ד, ממלכתי דתי? לי נדמה, שאנחנו כל כך שקועים בתוך הבוץ של המגזריות, ששכחנו אותו. אבל המושג קיים, ואם יש לממלכתיות איזה שהוא ערך, אז הוא נפגע עם קווי המהדרין. כי בשטח ציבורי, צריכים לחול ערכים ממלכתיים. ונדמה לי שכפייה דתית לא נמנית על הרשימה.
כן, מדובר פה על כפייה דתית בהסכמה. כשמעירים לי, שאני צריכה לעלות מאחורה, יש פה לחץ שיוצר כפייה. אם אין לי אפשרות לשבת איפה שאני רוצה, ליד מי שאני רוצה, אז פגעו בחופש התנועה, בחופש הבחירה שלי. דרך אגב, חופש הבחירה זה ערך מאד יהודי. לכו תסבירו את זה…
ושלא נטעה, לא מדובר פה בשוויון- אם האוטובוס היה מחולק צד ימין גברים וצד שמאל נשים, זה היה מקומם באותה מידה. כי מדובר על החופש שלי להחליט איפה אני יושבת שנגזל ממני. אם בקו ציבורי אין לי אפשרות לשבת ליד בעלי, או סתם כל אחד, אז זה אומר הרבה על המדינה שבה אני חיה.
מדובר פה על הצביון הציבורי שנפגע. הרי אף אחד לא יתרעם על אוטובוסים פרטיים נפרדים. אבל לדעת שהממשלה נותנת יד להפרדה בשטח ציבורי, זה מקומם. ברור שכללי ההתנהגות בשטח ציבורי מייצגים את המדינה, את ערכי המדינה. איך מסתדר הסדר זה עם ערכי חופש התנועה וחופש הבחירה שעליהם מושתתת המדינה?
השאלה שמטרידה אותי: האם אין קווים מנחים להתנהגות בשטח ציבורי? אין כללים להתנהגות במוסדות ציבור, כמו בכנסת למשל? אין ערכים משותפים לכל האזרחים, כולל חרדים וערבים, שצריכים להתקיים במקומות ציבוריים? קווי אגד למהדרין,הם קווים ציבוריים למהדרין. ובתור שכך צריכים לחול עליהם ערכי המדינה
.
טוב, ברור שרוב הציבור בחרדי לא מעוניין בדבר. לא. לנו, הם אומרים, יש מערכת חינוכית משלנו, שכונות משלנו, בנינים כשרים משלנו, כשרות משלנו, שרות צבאי –שלא קיים- משלנו, תחבורה ציבורית – עוד מעט- משלנו. וכך הלאה. החרדים חיים ללא ספק טוב עם ההפרדה הזאת, הרי הם מבקשים אותה. אך לא מעט אנשים , שלא נמנים על העדה החרדית, גם רואים זאת בעין טובה. אנחנו נחייה פה והם שם. מ-צ-ו-י-ן. לא ניתקל במקרה באוטובוס, לא נראה אותם ברחוב, יהיה לנו שקט. הרבה אנשים חיים טוב עם הגישה הזאת. זו גישה מאד נוחה, שמונעת סכסוכים, מונעת הידברות ,היכרות אמיתית, איך קורים למילה הזאת? אה כן, אחדות.
מה שמפריע לי בסיפור, זו המגזריות המשתלטת על הממלכתיות. המגזריות שבוודאי מפריעה לאחדות להתקיים בתוך העם, ובמבט קצת רחוק יותר, מאיימת על המדינה.
האם יש פה אנשים שהמדינה חשובה להם, אנשים שלא מתעניינים רק בציבור המצומצם שלהם? כי בזה מדובר, בצביון של מדינת ישראל .
אגב, פרשת קווי מהדרין אינה שונה במהותה מסגירת כבישים בשבת. גם שם אמרו לנו שזה נעשה רק באזורים מסוימים, שרק חרדים גרים בהם (אז בינינו למי אכפת?) גם שם היה מדובר בשטחים ציבוריים. ושם החרדים ניצחו. המגזריות ניצחה.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו