הבסיס של חומת הברזל | 91 שנים למונדיאל הראשון של איטליה - סרוגים

הבסיס של חומת הברזל | 91 שנים למונדיאל הראשון של איטליה

היום לפני 91 שנים הונחו היסודות לאחת מהנבחרת הגדולות בהיסטורית הכדורגל העולמית, זהו הסיפור של המאמן שהביא את המונדיאל הראשון לאיטליה

שמחה רז, חדשות סרוגים
הבסיס של חומת הברזל | 91 שנים למונדיאל הראשון של איטליה
  נבחרת איטליה חוגגת את הזכייה | צילום: מתוך ויקימידה

נבחרת איטליה הובסה השבוע בידי 0:3 בידי נורווגיה. היא נמצאת בשפל המדרגה עם חוסל העפלה לשני המונדיאלים האחרונים. אבל מדובר באחת הנבחרות הגדולות בעולם עם שזכתה ארבע פעמים במונדיאל (שנייה רק לברזיל) ושתי אליפויות אירופה. היום לפני 91 שנים, האיטלקים עלו לראשונה על המפה, ב-10 ביוני 1934.

מי שהעלה אותם על המפה היה ויטוריו פוצו שנותר עד היום המאמן היחיד בהיסטוריה שזכה בשני מונדיאלים. בואו איתי לסיפורו של האיש שהקים את חומת הברזל האיטלקית. הוא נולד ב-2 במרץ 1886 בטורינו, איטליה. בצעירותו התאהב בכדורגל האנגלי ונסע למנצ'סטר ללמוד אנגלית. הוא פגש שם את צ'ארלי רוברטס ממנצ'סטר יונייטד ואת סטיב בלומר מדרבי קאונטי, מהם למד עקרונות כדורגל שעיצבו את גישתו לעתיד.

עוד באותו נושא

לא רק אח: 90 לאגדת נבחרת אנגליה ג'ק צ'רלטון

ב-1905 עבר לשוויץ ללמוד שפות נוספות ושיחק שנה בגראסהופרס ציריך. לאחר מכן חזר לאיטליה, שיחק עד 1911. בגיל 25 בלבד, מיצה את קריירת המשחק  ופנה לקריירה בה היה טוב יותר מהכול- האימון.

קריירת אימון

ב-1912 מונה למאמן נבחרת איטליה לקראת האולימפיאדה בסטוקהולם, אך הקבוצה הודחה בסיבוב הראשון לאחר הפסד 3:2 לפינלנד. פוצו לא ויתר והצטרף כמאמן לטורינו, מועדון עיר הולדתו, שפרש מיובנטוס שנים קודם. הוא אימן את טורינו במשך עשור, והגיע פעם אחת למקום השני בליגה.

מלחמת העולם הראשונה, שבה שירת בצבא האיטלקי, עצרה את התנופה. ב-1921 ניסה לגשר על סכסוך בין הקבוצות גדולות וקטנות, שפיצלה את הליגה האיטלקית לשניים. הפיצול התקיים שנה אחת, ופוצו היה חלק משמעותי מהאיחוד.

ויטוריו פ'וצו במהלך גמר 1934 | צילום: מתוך ויקימדיה

ב-1924 מונה זמנית למאמן הנבחרת לאולימפיאדת פריז, והגיע לרבע הגמר. לאחר הטורניר טיפל באשתו החולה עד מותה. אחרי פטירתה הוא עבר למילאנו, שם עבד כעיתונאי ואימן את מילאן שנתיים. ב-1929 חזר לאמן את נבחרת איטליה והחל ליישם שיטה חדשה, "המתודו", שהתבססה על יסודות שרכש באנגליה. ב-1930 זכה עם הנבחרת בגביע מרכז אירופה הראשון, טורניר בפורמט ליגה לנבחרות האזור.

ויטוריו פ'וצו מנחיל את השיטה לאיטלקים

השיטה, במערך 2:3:2:3, שילבה שני מגנים, שלושה קשרים אחוריים, שני קשרים התקפיים ושלושה חלוצים, עם דגש על משמעת הגנתית, תיקולים מהירים ושיתוף פעולה הדוק. פוצו שילב גם טקטיקות של הרברט צ'פמן, ממעצבי הכדורגל האנגלי, והטיל משמעת נוקשה, כולל הדחת שחקנים שלא התאימו לשיטתו.

ג'וזפה מאצה במדי אינטר | צילום: מתוך ויקימדיה

מונדיאל 1934 באיטליה, תחת שלטון מוסוליני הפאשיסטי, שימש ככלי תעמולה. פוצו ניסה להתמודד עם הלחצים, הוא הורה לשחקנים להצדיע במועל יד כדי לרצות את השלטון ולהמנע מבעיות, ומאידך חיזק את משמעת הקבוצה בדגש על מניעת רעשי רקע

הכוכב ג'וזפה מאצה, מאגדות אינטר, הוביל את איטליה לניצחון 7:1 על ארה"ב בסיבוב הראשון. לאחר מכן גברה על ספרד ועל אוסטריה, בדרך לגמר הראשון בתולדותיה.

זכייה במונדיאל מול 45,000 צופים

בגמר פגשו חניכיו של פוצו את נבחרת צ’כוסלובקיה. הם נקלעו לפיגוע בדקה ה- 71 מול 45,000  צופים באצטדיון המפלגה הפאשיסטית ברומא. עשר דקות חלפו ולקול תרועות הקהל השוותה איטליה את התוצאה, המהפך הושלם עמוק בתוספת הזמן עם שער ניצחון של אנג’לו סקיאביו בדקה ה-95 שהביא לאיטליה את אליפות העולם לראשונה בתולדותיה.

השמועות שנפוצו על איומים של מוסילני על השופטים ועל השחקנים, גרמו לאנשים להמעיט מההישג של האיטלקים. איטליה עצמה לא נתנה לשום לדבר להפריע לה לחגוג. פוצו קיבל תואר אבירות מהשלטון והמשיך להוביל את הנבחרת. הוא הוכיח שההצלחות לא נובעות רק מהטיות שיפוט כשהצעיד את הנבחרת לתור הזהב שלה.

ב-1935 זכתה בגביע מרכז אירופה בפעם השנייה. אל האולימפיאדה בגרמניה הנאצית הגיעה עם רצף משחקים ללא הפסד. פוצ’ו נאלץ לוותר על כוכביו ולשחק עם חובבנים לאור חוקי האולימפיאדה, מה שלא הפריע לו לזכות במדליית הזהב.

ויטוריו פו'צו עם אולימפיאדה ומונדיאל נוסף

באולימפיאדת ברלין 1936, למרות חוקים שחייבו שחקנים חובבנים, ניצחה 1:0 את ארה"ב, 8:0 את יפן, 2:1 את נורבגיה בהארכה, ו-2:1 את אוסטריה בגמר, עם צמד של אניבל פרוסי, מלך השערים של הטורניר.

במונדיאל 1938 בצרפת, עם קבוצה שונה, פוצ/ו וחניכיו ניצחו 2:1 את נורבגיה, 3:1 את צרפת, 2:1 את ברזיל, ובגמר 4:2 את הונגריה. זאת הייתה הזכייה שנייה ברציפות למרות קהל עוין ושמועות על איומים.

עוד באותו נושא

המאמן שהביא את אתלטיקו מדריד לפסגה: דייגו סימואנה בן 55

ב-1939 קבעה איטליה שיא של 34 משחקים ללא הפסד, שנקטע בהפסד לשוויץ. פוצו המשיך לאמן עד 1948, לאחר מכן חזר לעיתונות ופרשן את נבחרתו האהובה. ב-1968 ראה את איטליה זוכה באליפות אירופה לראשונה. חודשים ספורים לאחר מכן, ב-21 בדצמבר 1968, נפטר.

האם הוא המאמן האיטלקי הגדול בכל הזמנים?

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
LIVE

עכשיו בשידור חי i24: חוזרים לשגרה בכל הארץ

תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו