רווקות בזמן מלחמה: "אין בחורים. הם או בקרב או נפלו" | ראיון - סרוגים

רווקות בזמן מלחמה: "אין בחורים. הם או בקרב או נפלו" | ראיון

מבחורה שחשבה שהיא מקבלת טבעת וקיבלה פרידה, ועד גברים שמתנצלים שהם לא משרתים בקרבי. ראיון מיוחד עם ד"ר נעמי גרומט על הקשיים שהמלחמה יוצרת בעולם הרווקים

ענבר מלכא, חדשות סרוגים
רווקות בזמן מלחמה: "אין בחורים. הם או בקרב או נפלו" | ראיון
  זוג, אילוסטרציה (צילום: Melanie Fidler /Flash90)

כשמלחמה משתוללת, האם יש מקום לאהבה? רווקות דתיות מתמודדות עם דילמה כואבת: "אני לא יודעת אם מה שקורה עכשיו זה סימן של פוסט-טראומה שהוא עדיין לא מודע אליו, או שזה נורמלי. אני לא יודעת להבדיל", משתפת בחורה צעירה. כך, בעיצומה של תקופה מורכבת של מלחמה, צווי גיוס וחוסר ודאות, מוצאים את עצמם רווקים ורווקות בציבור הדתי מתמודדים עם אתגרים כבדים – לא רק במלחמה שבחוץ, אלא גם בקרב הפנימי על בניית זוגיות ובית בישראל.

בראיון מיוחד, ד"ר נעמי גרומט, מנהלת מרכז עדן לנשיות ומשפחה, שופכת אור על המצוקות, התקוות והחוסן של הרווקים והרווקות בתקופה זו, לקראת כנס "אהבה במלחמה" שיתקיים ב-10.6.

זוגיות בזמן מלחמה, אילוסטרציה. (צילום: Chaim Goldberg FLASH90)

בדידות, לחץ ומלחמה: אתגרי הרווקות במלחמה

אנחנו אחרי ספירת העומר, ועונת החתונות החלה. התקופה הזאת מזמנת מראה מאתגרת לרווקי המגזר הדתי, שהמלחמה לקחה את הקושי שלהם במציאת זוגיות צעד אחד קדימה. "זאת ממש מכה של בנות המגזר. אני שומעת מבחורות שאומרות: 'אין בחורים. או שהם בקרב, או שהם נפלו, או שהם מוצפים מדי, וכבר אין הצעות. עם מי נתחתן כבר?'" מספרת ד"ר גרומט.

כמובן שזאת לא התמונה המלאה, אבל המלחמה מביאה קשיים חדשים לעולם הדייטים. "שמעתי על כמה זוגות שהם כבר ממש היו בזוגיות מתקדמת. היא חשבה שהיא כבר מקבלת טבעת אירוסין, והוא חזר ממילואים ואמר: 'אני לא יכול כרגע. זה לא מתאים לי להיות במקום הזה, אני מוצף מדי,'" היא מוסיפה, ומתארת כיצד שירות מילואים יכול להביא לפרידות בעקבות תהליכים נפשיים.

ד"ר נעמי גרומט, מנהלת מרכז עדן (צילום: מירי חומה)

"כדי לבנות זוגיות צריך יציבות"

מעבר לקשיים בדייטים, המלחמה משפיעה גם על היבטים נוספים בחיי הרווקים. חוסר יציבות כלכלית ונפשית מלווה רבים מהרווקים, שמתמודדים עם חרדות, עומס רגשי וטראומות מלחמה. "כולנו עכשיו מוצפים במצב של סטרס," מציינת ד"ר גרומט, "וכדי לבנות זוגיות איתנה צריך יציבות, צריך לדעת מה יהיה מחר, צריך לא לחשוב כל הזמן: האם עכשיו יהיה התראה ואצטרך לרוץ למקלט?"

חיילים במילואים, אילוסטרציה (צילום Timon Studler)

ד"ר גרומט מסבירה שהמלחמה מביאה אנשים למצב נפשי של "פתיל קצר". היא מספרת שעשתה ניסיון שידוך משלה, ממש רגע לפני חג השבועות: "התקשרתי למישהו להציע ולשמוע עליו. דיברתי איתו, היה ממש נחמד, ואפילו אמרתי לו על מישהי שחשבתי בשבילו. זה היה דקה לפני שבועות. ואז יומיים לאחר החג הוא כתב לי: 'טוב, לא שמעתי חזרה מכם, לא נראה לי שזה שייך, אתם לא רציניים'. לא היה לי הזדמנות לדבר איתה אפילו".

היא מסבירה שהלחץ הזה של רווקות ושל הצעות מביא אנשים לקצה. המלחמה מעצימה  את התסכול וגורמת לכל הצעה להיראות הרת גורל.

שירת מלאך, תנחה שולחן עגול בכנס "אהבה במלחמה" (צילום: אפרת כהן)

במגזר הדתי שיעור הגיוס גבוה. רווקים רבים נמצאים בקרב או במילואים, וחוזרים הביתה מוצפים רגשית. לפעמים, זה מגיע למצב שהאסונות מסביב מביאים לתחושה שאדם לא ראוי לאושר. "אני שמעתי הרבה על אנשים שהיו בפנים, ואמרו: 'לא מגיע לי, ראיתי כל כך הרבה חברים טובים שנהרגו, שנפצעו, אני לא יותר טוב מהם'", משתפת ד"ר גרומט. התחושות האלו של אשמה ושאלות קיומיות מערערות את היכולת להתמסר לזוגיות.

ד"ר גרומט מסבירה שהיא לא דואגת רק לרווקות כיום, בחורות בנות 22 עד 27, אלא גם לרווקות העתיד. "אני חושבת על בנות 17, שזה אותם מעגלים, גם הן יצאו עם אותם הבחורים בעוד שנתיים-שלוש", היא מוסיפה, ומדגישה את ההשפעה ארוכת הטווח של המלחמה על הקהילה.

דייטים בזמן מלחמה. אילוסטרציה (צילום: Chaim Goldberg/Flash90)

תפיסת הגבריות בזמן מלחמה

המלחמה מביאה עמה לא רק אתגרים לוגיסטיים, אלא גם פצעים נפשיים. "גם מי שלא נפצע גופנית, יש צלקות, זה לוקח זמן," אומרת ד"ר גרומט. רווקות רבות שואלות את עצמן: "אם זה פוסט-טראומה; האם אני יכולה להכיל את זה? האם יש לי את הכלים להתמודד?"

השאלות הללו משקפות את המתח בין הרצון לבנות בית לבין החשש מלהיכנס לקשר עם מי שחווה טראומה. נשים כבר לא נכנסות באופן אוטומטי לתפקיד "המטפלת" המאוס, אלא באמת בודקות: האם המשימה הזאת למידותיי? האם אני יכולה לקיים מערכת יחסים זוגי ובריאה עם הגבר שמולי?

הרב יוסף צבי רימון, רב מרכז האקדמי לב, רב גוש עציון ונשיא שגרירים בלב. יעביר הרצאה בכנס (צילום: יעקב סגל)

גם תפיסת הגבריות משתנה. ד"ר גרומט מספרת שהמלחמה מייצרת אתגרים לחיילים לא קרביים, שמרגישים לפעמים נחיתות: "שמעתי לא פעם אנשים שהם כן בצבא אבל לא חיילים קרביים, מדברים על עצמם בהתנצלות כזו: 'לא באמת עשיתי, לא באמת נלחמתי'", מספרת ד"ר גרומט. "אבל כולנו נלחמים למען המולדת… הגבריות היא לא רק מי שנלחם בקרב כלוחם, אלא כל אחד לוקח תפקיד".

חוסן ותקווה: בניית זוגיות מתוך ההרס

במסגרת עבודתה של ד"ר גרומט היא עובדת גם עם זוגות. "יש עלייה של 7% באחוז הגירושים עכשיו. זה מספר מאוד משמעותי". על כמות החתונות אין לה נתונים, אבל היא משתפת שיש שתי תנועות, לשני כיוונים. תנועה של "להתחתן דווקא עכשיו", ותנועה הפוכה עליה דיברנו, של קשיים ופרידות. 

"יש אנשים שדווקא אומרים: יאללה, אנחנו יודעים מה הכי חשוב בחיים, חייבים להתחתן, זה מה שנותן משמעות. זוגות צעירים שמתחתנים מאוד מהר". היא מזכירה בכאב את סמל ישי אליקים אורבך ז"ל, שנהרג כשהוא בן 20 כשלושה חודשים אחרי חתונתו. "הם היו ממש צעירים, ממש ממש צעירים. יש הרבה אנשים שאומרים: זה הייעוד, צריך להתחתן, זה התגובה שלנו. זו המשמעות שלנו, לבנות מול ההרס. אבל יש את האחרים שזה הפוך".

דייטים בזמן מלחמה. אילוסטרציה (צילום: Pierre Terdjman / Flash90)

תומכים ברווקים: כנס לאנשי הטיפול

כנס "אהבה במלחמה", שיתקיים ב-10 ביוני על ידי מרכז עדן לנשיות ומשפחה, נועד לתת מענה לאתגרים אלה. הכנס, שפתוח לקהל הרחב, מכוון בעיקר לתת כלים לגורמים שתומכים ברווקים בימים אלו. הוא מכוון בעיקר לרבנים, שדכנים, מדריכות כלה, יועצי זוגיות ואנשי טיפול.

מרכז עדן, שבראשו עומדת ד"ר גרומט, מחויב לחיזוק הזוגיות והמשפחה בקהילה הדתית. "מטרתנו היא לחזק את הזוגיות ולהצמיח נשים וזוגות סביב בריאות ומיניות, ולשפר את חוויית הטבילה במקווה והשיח סביבה, כי אנחנו רואים את זה כדבר בסיסי לבניית הבית היהודי," היא מסבירה. הכנס הוא חלק ממאמץ זה, ומבקש להציף את הקשיים, לתת קול לרווקים ולרווקות, ולבנות גשר לתקווה ולצמיחה.

"בתור עמותה, אנחנו הרבה פעמים עוסקים בחינוך של מי שמחנכים את המחנכים. אנחנו עובדים בשטח עם הרבה גורמים כמו אנשים טיפול. כולם באו עם כל מיני שאלות חדשות שצצות כל הזמן. ראינו שיש גם להם צורך להעלות את הסוגיות. לקבל כיוון ומחשבה: איך היום אנחנו יכולים לתמוך? מה הן הסוגיות שעולות?"

זוגיות במלחמה. אילוסטרציה (צילום: Nati Shohat/FLASH90 )

בין הנושאים שיידונו בכנס: התמודדות עם צווי גיוס, טראומות מלחמה ושכול, חוסר יציבות, חרדות ועומס רגשי. מומחים מתחום הזוגיות, טראומה, מיניות, פסיכולוגיה ורבנים, כמו הרב אוהד טהרלב וד"ר דני ברום, ישתתפו בהרצאות, פאנלים ושולחנות עגולים, כדי להעניק כלים מעשיים ותמיכה.

קריאה לתמיכה ולתקווה

בימים של אתגרים, הקהילה נקראת לאמץ את הרווקים והרווקות, להקשיב לקשייהם ולהעניק להם תמיכה. "אנחנו צריכים להסתכל קדימה, איך אנחנו בונים את היכולת ליצור זוגיות חדשה ואיתנה גם קדימה. לא רק לתמוך ולתקן מה שעכשיו, אלא גם לחשוב על הדור הבא והעתיד שלנו," מדגישה ד"ר גרומט.

כנס "אהבה במלחמה" הוא הזדמנות להתכנס יחד, ללמוד, להתחזק ולצמוח. בואו להשתתף, להקשיב ולתמוך – כי בניית בית בישראל, גם בזמן מלחמה, היא המשימה של כולנו.

התוכנייה המלאה: כנס אהבה במלחמה

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
LIVE

עכשיו בשידור חי i24: חוזרים לשגרה בכל הארץ

תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
12 תגובות - 11 דיונים מיין לפי
1
אם המלחמה תמשך...
אין אופק | 05-06-2025 13:30
אם המלחמה תמשך עוד שלוש שנים, אז דור שלם ילך
2
התקופה שאחרי מלחמת כיפור
נתי | 05-06-2025 17:50
מזכיר את התקופה שאחרי מלחמת יום כיפור, נשארו כל כך הרבה רווקות מאותה תקופה.
3
תמונות לא ראויות...
תמונות לא ראויות | 06-06-2025 2:09
תמונות לא ראויות לאתר דתי
4
כתבה מטומטמת. יש...
בן-גיגי מיכאל | 06-06-2025 18:06
כתבה מטומטמת. יש פתרון שגברים יתחתנו עם שני נשים..
5
אני לוחם, קרוב...
צעיר רווק | 06-06-2025 20:32
אני לוחם, קרוב ל-30, לדעתי נראה טוב, עם קריירה טובה. כל הבנות סביבי תפוסות…. כבר מבאס אותי לפנות לבנות, ושוב מגלה שהן תפוסות. איפה אתן כל הרווקות?
נסה באתר "שליש גן עדן"
יוסי | 09-06-2025 15:55
בהצלחה. נידמה לי שהוא בחינם
6
"16 וַיֹּאמֶר יהוה...
א | 06-06-2025 23:16
"16 וַיֹּאמֶר יהוה יַעַן כִּי גָבְהוּ בְּנֹות צִיֹּון וַתֵּלַכְנָה (נטוות) נְטוּיֹות גָּרֹון וּמְשַׂקְּרֹות עֵינָיִם הָלֹוךְ וְטָפֹף תֵּלַכְנָה וּבְרַגְלֵיהֶם תְּעַכַּסְנָה׃ 17 וְשִׂפַּח אֲדֹנָי קָדְקֹד בְּנֹות צִיֹּון וַיהוה פָּתְהֵן יְעָרֶה׃ ס" (ישעיה ג: 16-17) "24 וְהָיָה תַחַת בֹּשֶׂם מַק יִהְיֶה וְתַחַת חֲגֹורָה נִקְפָּה וְתַחַת מַעֲשֶׂה מִקְשֶׁה קָרְחָה וְתַחַת פְּתִיגִיל מַחֲגֹרֶת שָׂק כִּי־תַחַת יֹפִי׃ 25 מְתַיִךְ בַּחֶרֶב יִפֹּלוּ וּגְבוּרָתֵךְ בַּמִּלְחָמָה׃" (ישעיה ג: 24-25) "וְהֶחֱזִיקוּ שֶׁבַע נָשִׁים בְּאִישׁ אֶחָד בַּיֹּום הַהוּא לֵאמֹר לַחְמֵנוּ נֹאכֵל וְשִׂמְלָתֵנוּ נִלְבָּשׁ רַק יִקָּרֵא שִׁמְךָ עָלֵינוּ אֱסֹף חֶרְפָּתֵנוּ׃ ס" (ישעיה ד 1) "אִם רָחַץ אֲדֹנָי אֵת צֹאַת בְּנֹות־צִיֹּון וְאֶת־דְּמֵי יְרוּשָׁלַ͏ִם יָדִיחַ מִקִּרְבָּהּ בְּרוּחַ מִשְׁפָּט וּבְרוּחַ בָּעֵר׃" (ישעיה ד 4)
7
עוד נקבה שחיה...
Mgtow | 07-06-2025 9:33
עוד נקבה שחיה באשליה שנשים לא גרמו לגברים להחרים נשים. 450 מיליון גברים ב180 מדינות בעולם אומרים לכן בריש גלי: "האהבה שלנו אל נשים מתה!!!" ואתן עדיין מחפשות תירוצים במקום לקחת אחריות.
8
דווקא יש. אבל חלק...
שולמית | 09-06-2025 14:07
דווקא יש. אבל חלק נכבד מהן שייל לקהילה החד-מינית, או טרנסג'נדרים שמתאהבים בחזות החיצונית של הנשים ובעצם שינוי המגדר הם (לא במודע, כי הם לא יודעים) משפילים ומעליבים נשים שסובלות בגלל היותן נשים.
9
יש 105 ל100...
יוגב | 09-06-2025 15:44
יש 105 ל100 נשים עד גיל 55 בישראל. בלי להיכנס למספרים אבל יש עודף של מאות אלפי גברים בגילאי ה18 עד 35 לעומת נשים.
10
זה ממש לא נהוג אבל אולי גבר צריך תמיכה והערכה
יוסי | 09-06-2025 15:54
במקום הפוך?... סתם מחשבה עתיקה.
11
ישנה תופעה אצל...
אומר אמת | 18-06-2025 7:37
ישנה תופעה אצל הבנות הדתיות של שנאת גברים מזרחיים. יגיע מישהו שעובד למחייתו כמכונאי ויהיה הגון ואיש משפחה למופת, הן לא תפתחנה אפילו את התמונה שלו, שלא לדבר על פגישה ראשונה שזה בכלל… והבעיה הזאת היא בעיקר אצל נשים דתיות מזרחיות (!!)