מורין נהדר הפייטנית מאיראן: "יש קיצוניים, אבל הרוב שם שפוי" | ראיון - סרוגים

מורין נהדר הפייטנית מאיראן: "יש קיצוניים, אבל הרוב שם שפוי" | ראיון

מורין נהדר היא זמרת, יוצרת ופייטנית שנולדה באיראן. בראיון היא מספרת איך גילתה מחדש את המוזיקה הפרסית, ואיך עזבה את הדוקטורט שלה על מנת להחיות את המוזיקה המסורתית בארץ

ענבר מלכא, חדשות סרוגים
מורין נהדר הפייטנית מאיראן: "יש קיצוניים, אבל הרוב שם שפוי"
  מורין נהדר (צילום: מיכאל טופיול)

מורין נהדר, מהקולות המובילים במוזיקת העולם בישראל, ממשיכה לרגש. לקראת חג הפסח התשפ"ה, היא שחררה את הסינגל הראשון "מולדת (אני כבר בבית)" מתוך אלבומה החמישי. השיר, שנכתב בהשראת המציאות הישראלית לאחר אירועי השבעה באוקטובר, משלב השפעות מתורת ימימה אביטל ויומנה של אתי הילסום מהשואה. 

אישה אחת, זהויות רבות

מורין נהדר (45) היא זמרת, יוצרת ופייטנית בינלאומית, מחלוצות סצנת מוזיקת העולם בישראל. היא נחשבת לאחת הדמויות הבולטות בהתחדשות המוזיקה היהודית, עם דגש על פיוטי יהדות איראן.

לאורך הקריירה שלה, הוציאה ארבעה אלבומים שזכו לשבחים, וקטפה פרסים יוקרתיים כמו פרס אורי אורבך לתרבות יהודית (2023) ופרס נווה שכטר וקרן רבינוביץ' ליצירה ישראלית מקורית  (2019). בנוסף, נבחרה לאחת מ-50 הנשים המשפיעות בישראל על ידי עיתון "נשים".

מורין נהדר (צילום: מיכאל טופיול)

נהדר נולדה באיספהאן שבאיראן ועלתה לארץ כתינוקת ב-1979, בזמן המהפכה האיראנית. המשפחה השאירה הכל מאחור והגיעה לישראל עם שתי מזוודות בלבד. "עברה תקופה לא קלה של קשיי שפה ופרנסה", היא מספרת בראיון לסרוגים. "עם הזמן כולם זכו להשכלה גבוהה והשתלבו יפה בארץ".

החיבור המחודש למוזיקה הפרסית

מורין גדלה בבית שבו המוזיקה והשירה היו ערכים מרכזיים. היא הושפעה משירי משוררים פרסיים כמו חאפז ורומי, אותם שרו סבה וסבתה. אך המוזיקה הפרסית לא תמיד הייתה במרכז. "כמו בהרבה משפחות מהגרים, גם אצלנו ניסו לאמץ את הזהות הישראלית ולהשאיר את ה'גלותיות' מאחור", היא משתפת.

המפגש המשמעותי עם המוזיקה הפרסית הגיע בגיל 10-11. "יום אחד נשארתי לבד בבית. בפינת הסלון הייתה ערימה קטנה של קלטות שאמא שלי הביאה איתה מאיראן. היhתה שם קלטת עם שירים של פאריסה ושל האיידה שתי זמרות מיתיות".

כך נולד החיבור מחדש. "הקשבתי להן והתחלתי לבכות את נשמתי. מאז הייתי מתגנבת לשמוע אותן כשהייתי לבד". המסע הזה התפתח רק שנים מאוחר יותר, כשפנתה לחקור את המוזיקה של יהדות פרס בעקבות הצעתו של פרופ' אדוין סרוסי במהלך לימודיה באוניברסיטה העברית.

"דוקטורט חי": מחקר שהפך ליצירה

מורין החליטה לנטוש את הדוקטורט האקדמי לטובת מה שהיא מכנה "דוקטורט חי" – מחקר מוזיקלי חי שמתחדש תוך כדי תנועה. "הבנתי שמחקר יבש לא יחיה את המסורת", היא אומרת. היא הקליטה את סבה וסבתה, אספה פיוטים נשכחים ועיבדה אותם ליצירות חדשות. התוצאה: אלבומים כמו "ישנה בחיק ילדות" (2014) ו"למה תעמוד רחוק" (2018), שבהם שילבה פיוז'ן של סגנונות – מפרסי מסורתי ועד פולק אמריקאי.

מורין נהדר (צילום: מיכאל טופיול)

אחד הרגעים הזכורים בקריירה שלה היה בהשקת "ישנה בחיק ילדות", כשסבה, בניהו צדיק, עלה לבמה באופן ספונטני ושר עמה דואט. "הקהל קרא לו 'סבא! סבא!' – זה היה אחד הרגעים הבלתי נשכחים בקריירה שלי", היא נזכרת.

שיר של חירות ותקווה

השיר החדש, "מולדת (אני כבר בבית)", נכתב בהשראת שתי נשים יוצאות דופן: אתי הילסום, שכתבה ביומנה בשואה על חירות הרוח, והרבנית ימימה אביטל, שדגלה בחמלה עצמית ובחופש פנימי. "קראתי את יומנה של הילסום. כשכבר היתה במחנה היא אמרה שהיא כבר לא מתגעגעת. שהיא מרגישה בבית בכל מקום שהיא תהיה, כי כל אדם הוא המולדת של עצמו", מספרת מורין.  "זה נגע בי עמוקות".

השיר קושר את הרעיון הזה לחג הפסח ולחירות המחשבתית. "גם כשאדם נמצא בכלא כלשהו, יש לנו את הבחירה החופשית", היא אומרת. "ראינו את זה אצל השבויים, כמו אגם ברגר ויוסי שרעבי. שגם בגיהנום בעזה הם המשיכו להיות אופטימיים, לחזק את עצמם להאמין". הטקסט – "אני לא לבד, אני לא מתגעגעת, אני כבר בבית" – מדבר על כך שהבית הוא לא מקום פיזי, אלא מצב תודעתי.

להחיות את הקולות הנשכחים

כאישה דתייה, אמא לשניים וזמרת בעולם המוזיקה, מורין התמודדה עם לא מעט אתגרים. "אני פרצתי עוד לפני העידן הנוכחי והמבורך שבו אנחנו רואים גל של התעוררות של נשים יוצרות דתיות שנעות לכיוון של יצירה מוזיקלית", היא מספרת. "הייתי צריכה לפלס לעצמי את הדרך ללא הנחיה וללא דמות לחיקוי. זה היה כרוך בעבודת סינון ובירור תמידיים". כיום היא משמשת מודל לנערות ונשים צעירות, מעבירה סדנאות ושיעורים פרטיים. היא מדגישה שאפשר לשלב בין זהויות שונות.

השליחות שלה ברורה: "להביא את הקולות הנשכחים של הזקנים, להחיות את השירים שלהם ולהכיר לעולם את התרבות היהודית-פרסית". היא מוסיפה: "זה הבסיס שלי ושלנו, ואני רוצה לתת לו המשכיות".

חלום להופיע באיראן

למרות המתיחות הפוליטית, מורין יודעת שיש לה קהל מאזינים באיראן. "הייתי רוצה להופיע שם בשביל הסבים והדודים שלי", היא אומרת. "זו משאת נפש עבורם לחזור לעיר הולדתם. יש פלגים קיצוניים שמחזיקים את את כולם בזקן, אבל הרוב באיראן הוא שפוי".

מורין נהדר ממשיכה להיות קול של השראה. עם שיר חדש ואלבום חמישי בדרך, היא מוכיחה שוב שהמוזיקה שלה היא לא רק אמנות, אלא גם שליחות תרבותית ורוחנית. 

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
תגובה אחת מיין לפי
1
מורין נהדר מדהימה
רשיד חאן | 09-04-2025 16:08
איזה קול מדהים, הזמרת הכי טובה כיום בארץ