ישראל לא יכולה להרשות לעצמה את המשך מגמת העזיבות
מדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה מגמה שבה יותר ויותר אזרחים מעתיקים את מרכז חייהם לחו"ל. אובדן של אזרחים רבים כל כך הוא לא רק אתגר דמוגרפי, אלא גם אתגר ערכי
![ישראל לא יכולה להרשות לעצמה את המשך מגמת העזיבות](https://www.srugim.co.il/i/wp-content/uploads/2021/03/F201109YA15-scaled__w650h331q80.jpg)
קרוב ל-83 אלף ישראלים בחרו לעזוב במהלך השנה החולפת את כל מה שבנו כאן, את קרובי משפחתם ואת עבודתם ולרדת מהארץ. מדובר בעלייה של כ-30 אלף ביחס לשנת 2023 – נתונים בלתי נתפסים והיינו שמחים לראות מציאות אחרת.
מדובר במגמה שמעוררת דאגה עמוקה, שכן היא משקפת אתגרים לא פשוטים שניצבים בפנינו כחברה וכמדינה. עם זאת, חשוב להדגיש שאין כאן כוונה לשפוט אף פרט או משפחה שבוחרים לעזוב. לכל משפחה יש את מערכת השיקולים שלה – קריירה, לימודים, קרבה למשפחה או הזדמנויות אחרות. מדובר בהחלטות אישיות ומורכבות, ולעיתים קרובות גם כואבות.
עם זאת, מדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה מגמה שבה יותר ויותר אזרחים מעתיקים את מרכז חייהם לחו"ל. החברה הישראלית מושתתת על ערכים של שותפות, אחריות קולקטיבית ואהבת הארץ, ואובדן של אזרחים רבים כל כך הוא לא רק אתגר דמוגרפי, אלא גם אתגר ערכי. האחריות שלנו היא לבלום את התופעה הזו לא מתוך שיפוט, אלא מתוך ראייה לאומית רחבה.
חשוב להבהיר: הפתרון אינו טמון במחיר המילקי במקרר, ואפילו לא בעלות של בית דו-משפחתי בפרבר. אין ספק שהאתגרים הכלכליים הם משמעותיים, והממשלה נושאת באחריות לפתור בעיות אלו, גם בטווח הקצר וגם בטווח הארוך. עם זאת, בעיניי, המפתח האמיתי נמצא במקום אחר – בחינוך.
כשהחלטתי לעלות לארץ מצרפת בגיל 18, החיים כאן לא היו נוחים יותר, זולים יותר או קלים יותר. להפך. ובכל זאת, החינוך שקיבלתי בבית, בתנועת הנוער ובמערכת החינוך הוא שהביא אותי לכאן. גם משפחתה של אשתי שירה עשתה בחירה דומה כשהגיעה מארצות הברית לישראל, מדינה שהייתה אז פחות מפותחת, פחות מתקדמת, אבל היא הייתה מדינת היהודים. הערכים שקיבלנו הם שהנחו אותנו בבחירותינו, והם שהביאו אותנו לקחת חלק פעיל בבניית החברה הישראלית.
כיום, מדינת ישראל עומדת בשורה אחת עם הכלכלות הגדולות בעולם מבחינת שירותים, קדמה ואיכות חיים. זו מדינה שמתפתחת, משגשגת ומציעה הזדמנויות רבות. לצערי אני רואה את האנטישמיות שמרימה ראש בעולם ואין לי ספק שבעתיד הקרוב אנו נראה גלי עליה גדולים. דור צעיר שהתחנך על ערכי הציונות ויכולים לבחור לעצמם ולמשפחתם עתיד טוב יותר בארץ ישראל. אבל המבחן האמיתי שלנו כחברה יהיה כאשר אבק המלחמה ישקע, האם נשכיל להשקיע בחינוך ערכי, חינוך שמטמיע בילדים שלנו אהבה ליהדות ואהבה לציונות. זה החיסון האמיתי לגידול ילדים, חיילים, משפחות וקהילות. החינוך הזה הוא שמחזיק אותנו כאומה ומבטיח את עתידנו. זו המשימה הלאומית של כולנו.
==
הכותב הוא גאל גרינוולד, נציג המזרחי במוסדות הלאומיים ויו"ר חטיבת ההתיישבות
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו