יום הולדתו של 'המשורר הלאומי': 10 עובדות על ביאליק
לכבוד יום הולדתו של המשורר הלאומי, חיים נחמן ביאליק, אספנו 10 דברים שלא ידעתם על אחד מגדולי המשוררים והסופרים של העם היהודי
לכבוד יום הולדתו של מי שזכה לכינוי 'המשורר הלאומי', חיים נחמן ביאליק, אספנו לכם 10 עובדות מעניינות עליו:
1. ביאליק למד בישיבת וולוז'ין.
2. לפני שעזב את הישיבה, על רקע ויכוח לגבי ממשיכו של ראש הישיבה, השאיר ביאליק מכתב בעילום שם לנצי"ב – שהבטיח פרס למי שיחשוף את הכותב.
3. ביאליק נשלח לסיקור עיתונאי של פרעות קישינב, אך גנז את הסיקור בסופו של דבר. במקום זאת הוא פרסם את הפואמה "בעיר ההריגה" והשיר "על השחיטה", שמילותיהן נחרטו עמוק בתודעה הלאומית: "קוּם לֵךְ לְךָ אֶל עִיר הַהֲרֵגָה וּבָאתָ אֶל–הַחֲצֵרוֹת, וּבְעֵינֶיךָ תִרְאֶה וּבְיָדְךָ תְמַשֵּׁשׁ עַל–הַגְּדֵרוֹת\וְעַל הָעֵצִים וְעַל הָאֲבָנִים וְעַל–גַּבֵּי טִיחַ הַכְּתָלִים\אֶת–הַדָּם הַקָּרוּשׁ וְאֶת–הַמֹּחַ הַנִּקְשֶׁה שֶׁל–הַחֲלָלִים". (מתוך "בעיר ההריגה")
4. כשהגיע לבקר בארץ ישראל, 18 אנשים רצו לנאום לכבודו. במהלך הנאומים הרבים, ביאליק כמעט התעלף.
5. רחוב ביאליק בתל אביב נקרא על שמו עוד בחייו, והיה הרחוב בו הוא גר בעצמו.
6. ביאליק פעל יחד עם הרב קוק למען שמירת שבת: "ארץ–ישראל בלי שבת לא תיבנה, אלא תחרב, וכל עמלכם יהיה לתוהו… בלי שבת אין ישראל, אין ארץ ישראל ואין תרבות ישראל".
7. ביאליק חידש יותר מ-300 מילים בשפה העברית, בניהן: "מטוס", "תגובה" ו"מצלמה".
9. הייתה עליו עלילת שווא על כך שהתבטא נגד ספרדים, כשביאליק הגיב ואמר כי "הדברים שהשמעת פסולים מעיקרם, ואיני יודע אם הם מופצים בזדון או כהומור–נפשע. ורק זאת אומר: אין עלילה נוראה מזו, והשם ירחם על עמו כשהם חוטאים".
10. בהלווייתו של ביאליק השתתפו כמחצית מהישוב היהודי בזמנו.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו