קטונים: מה זה בעצם ולמה חשוב לנטר אותם? - סרוגים

קטונים: מה זה בעצם ולמה חשוב לנטר אותם?

הקטונים, תוצרי הפירוק של חומצות שומן המשמשים כמקור אנרגיה חלופי לסוכר, חשובים ביותר לשמירה על בריאות תקינה ואי ניטור שלהם עלול להוביל לסיבוכים חמורים אצל חולי סוכרת

פרופ' חוליו וינשטיין, חדשות סרוגים
קטונים: מה זה בעצם ולמה חשוב לנטר אותם?
  (צילום: שאטרסטוק)

בריאות הגוף תלויה במגוון רחב של גורמים, ואחד המרכיבים החשובים ביותר לשמירה על בריאות תקינה הוא רמת הקטונים בדם. ניטור רמת הקטונים חיוני במיוחד עבור חולי סוכרת, שכן רמות גבוהות של קטונים עלולות להוביל לסיבוכים בריאותיים חמורים.

אבל מה זה בעצם?

קטונים הם תוצרי פירוק של חומצות שומן, המשמשים כמקור אנרגיה חלופי כאשר רמת הגלוקוז בדם גבוהה. כאשר רמת הסוכר בדם גבוהה במיוחד, התאים אינם מקבלים סוכר ועל כן, אינם מסוגלים לייצר אנרגיה להמשך תפקודם הרגיל.

הגוף מייצר את הקטונים על מנת לאפשר מתן אנרגיה זמינה, במקום הסוכר. בדרך כלל, הגוף מווסת את ייצור הקטונים ושומר על רמה תקינה שלהם בדם. עם זאת, במצבים מסוימים, כגון סוכרת לא מאוזנת, רמת הקטונים עלולה לעלות באופן משמעותי ולהוביל למצב הנקרא קטואצידוזיס.

מצב מסכן חיים

קטואצידוזיס היא מצב מסכן חיים שבו רמת הקטונים בדם גבוהה מאוד, גורמת לחמצת (ירידה ב-pH) של הדם. מצב זה עלול להתפתח במהירות ולגרום לתסמינים כגון בחילה, הקאות, כאבי בטן, בלבול ואובדן הכרה. ללא טיפול, קטואצידוזיס עלול להוביל לתרדמת ואף למוות. לכן, ניטור קבוע של רמת הקטונים חיוני לזיהוי מוקדם של המצב ולמניעת סיבוכים.

חולי סוכרת נמצאים בסיכון מוגבר לפתח קטואצידוזיס, במיוחד כאשר רמת הסוכר בדם אינה מאוזנת כראוי. בסוכרת מסוג 1, הלבלב אינו מייצר אינסולין כלל, ובסוכרת מסוג 2, תאי הגוף מפתחים עמידות לאינסולין.

בשני המקרים, חוסר האינסולין או עמידות לאינסולין מונעים מהגלוקוז להיכנס לתאים ולשמש כמקור אנרגיה. כתוצאה מכך, הגוף מתחיל לפרק שומנים ליצירת קטונים כמקור אנרגיה חלופי, מה שמוביל לעלייה ברמת הקטונים בדם.

עוד באותו נושא

אלו התרופות החדשות שיכנסו לסל הבריאות

למה חשוב לנטר?

ניטור סדיר של רמת הקטונים מאפשר לחולי סוכרת לזהות עלייה ברמות בשלב מוקדם ולנקוט בצעדים מתאימים למניעת התפתחות קטואצידוזיס. ישנן מספר שיטות לניטור רמת הקטונים, כולל בדיקת שתן ובדיקת דם. בדיקות אלו פשוטות לביצוע ויכולות להתבצע בבית באמצעות ערכות ייעודיות. חולי סוכרת צריכים לעקוב אחר ההמלצות של הצוות הרפואי שלהם לגבי תדירות הניטור ולדווח על כל עלייה משמעותית ברמות הקטונים.

מלבד ניטור רמת הקטונים, חולי סוכרת יכולים לנקוט במספר צעדים נוספים כדי למנוע את התפתחות קטואצידוזיס. שמירה על רמות סוכר מאוזנות באמצעות ניטור קפדני, נטילת תרופות כמרשם, תזונה מותאמת ופעילות גופנית סדירה, הם צעדים חיוניים. חשוב גם להכיר את התסמינים של קטואצידוזיס ולפנות לעזרה רפואית מיידית במקרה של חשד למצב זה.

עוד באותו נושא

איך ומתי לספר לילדים: המלצות להורים המתמודדים עם סרטן

למי מומלץ במיוחד לנטר קטונים?

חולי סוכרת מסוג 1, במיוחד כאשר ערכי הסוכר בדמם עולים לערכים גבוהים במיוחד, וחולי סוכרת מסוג 2, באופן מיוחד אלה המטופלים בתרופות ממשפחת ה SGLT-2, כגון ז'רדיאנס, קסיגדואו ופורסיגה, מומלץ לנטר קטונים.

לסיכום, ניטור רמת הקטונים בדם הוא צעד חיוני לשמירה על בריאותם של כלל האנשים, ובמיוחד של חולי סוכרת. רמות גבוהות של קטונים עלולות להוביל לקטואצידוזיס, מצב מסכן חיים הדורש טיפול רפואי דחוף.

על ידי ניטור סדיר של רמת הקטונים, אימוץ אורח חיים בריא ומעקב אחר ההמלצות של הצוות הרפואי, חולי סוכרת יכולים למזער את הסיכון לפתח סיבוכים ולשמור על בריאותם לאורך זמן.

——————-

פרופ' חוליו וינשטיין, רופא פנימי מומחה במרפאת DMC לטיפול בסוכרת, ומנהל היחידה לסוכרת במרכז הרפואי וולפסון

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו