יום אחרי חוק ההסדרה: בג"צ הורה להרוס בתים בתפוח
ביום שאחרי אישור חוק ההסדרה, בג"צ ממשיך בשלו וקובע כי יש להרוס 17 בתים ב'תפוח מערב'. המועצה האזורית שומרון: "מדובר בבומרנג אדיר כלפי ארגון השמאל הקיצוני יש דין"

ביום שאחרי אישור חוק ההסדרה, בג"צ ממשיך בשלו.
שלושת שופטי בית המשפט העליון נאור, פוגלמן ומזוז פסקו היום להרוס את בתי המאחז "תפוח מערב" בשומרון עד ליום 22.6.2018, וזאת בעקבות טענות פלסטינים כי המאחז נבנה על אדמות פרטיות.
בעקבות העתירה הודיעה המדינה לבג"צ כי היא מתכוונת להרוס את הבתים שנבנו על אדמות פרטיות ולהסדיר את הבתים שנבנו על אדמות מדינה, אך עד כה לא קיימה את ההתחייבות – לא הרסה ולא הסדירה.
בתשובת המדינה לבג"צ, בזמן הממשלה הנוכחית – נטען "אין חולק כי כלל הבינוי במאחז נעשה ללא היתר כדין והנחת העבודה שלה, מראשית ימי המאחז ועד היום, היא כי מדובר בבנייה בלתי חוקית שיש לנקוט לגביה פיקוח ואכיפה."
המועצה האזורית טענה כי "המאחז הוקם על קרקע שנחשבה אדמות מדינה והעובדה שחלק ממבניו מצויים מחוץ לשטח ההכרזה המעודכן אינה מלמדת כי אין מדובר באדמות מדינה. לטענתה, המדינה עודדה את ההתיישבות במקום ובעבר ניתנה הרשאה לתכנון בשטח ואף ניתן היתר בנייה לחלק ממבני המאחז. בנוסף, הדגישה המועצה האזורית כי היו ניסיונות להכללת המאחז בתחום השיפוט שלה", נסיונות שלא צלחו.
בעלי הבתים טענו: "כי ההתיישבות במאחז נעשתה בשטח שהוכרז אדמות מדינה ולא על קרקע פרטית ויש להתחשב בכך שחלק מהבינוי שבו נבנה בשטח ההכרזה המקורי ורק בהמשך הוחרג מתחום אדמות המדינה, בעקבות בדיקת צוות קו כחול".
המועצה האזורית תשתתף בפינוי
בהכרעתם כתבו השופטים, כי בשל העובדה שכל בתי המאחז נבנו "שלא על פי תוכנית המאפשרת זאת ובלא היתרי בנייה. מכאן שמדובר בבנייה בלתי חוקית. זו הייתה גם עמדת המדינה ואף יתר המשיבים לא טענו במפורש אחרת. לאור זאת, נקודת המוצא היא חובתה של המדינה לאכוף את דיני התכנון והבנייה על הבנייה במאחז".
על ההבדל בין קרקע פרטית לאדמות מדינה פסקה נאור לחומרה: "לצורך ההכרעה בעתירה שלפנינו די לנו בכך שהמדינה רואה בקרקעות האמורות אדמות פרטיות ואין כל הכרח כי נכריע האם זהו מצב הדברים לאשורו. אף אין צורך לפסוק במחלוקת שהתגלעה בין הצדדים בשאלה אם לעותרים יש זכויות קנייניות במקרקעין מושא העתירה. שהרי מקום שמדובר בבנייה בלתי חוקית על קרקע פרטית, האכיפה אינה מותנית בקיומו של עותר קונקרטי שלו זכויות במקרקעין".
משפט מפתיע בפסק הדין מעלה כי גם המועצה האזורית שומרון תיקח חלק בהריסת הבתים: "המדינה התחייבה, כאמור, לטפל בעדיפות גבוהה בבנייה במאחז המצויה על האדמות הפרטיות ולהסירה עד ליום 22.6.2018 וגם המועצה האזורית הצהירה כי תשתף פעולה בנושא."
בשורה התחתונה קובעים השופטים: "צו מוחלט המורה למדינה להסיר את הבינוי המיועד להריסה, המצוי על אדמות פרטיות, עד ליום 22.6.2018."
מדובר בבורמנג
ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן מסר לסרוגים בעקבות פסק הדין: "מדובר בבומרנג אדיר כלפי ארגון השמאל הקיצוני יש דין, כשאפילו בג"ץ בהרכבו הנוכחי מקבל הסדרת מאות דונם של אדמות מדינה בכפר תפוח. בהחלטה הזו יש בשורה גדולה להתיישבות ולישוב כפר תפוח בכך שמאות דונמים של אדמות מדינה הוכשרו לבנייה. ויאפשרו את ההתפתחות של תפוח שהוא חלק בלתי נפרד מהשומרון ומצביונה של מדינת ישראל. לראשונה מזה זמן רב בית המשפט דוחה עתירה של ארגון שמאל קיצוני ואנחנו רואים בהחלטה משב רוח מרענן.
על הצורך בהריסת הבתים הוסיף דגן: "יחד עם זאת יש מספר בתים שטרם ניתן הפתרון המלא אליהם. ההחלטה להעתיק משפחות מביתן למטרה זו היא הזויה ומפלה ואנו ואנחנו נפעל למען תושבינו אנו נשוחח עם המשפחות ויחד ייבחנו הצעדים הציבוריים המשפטיים והפוליטים. בכדי שיתאפשר מענה מלא לכל המשפחות."
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו