שר המשפטים השמיני של מדינת ישראל, משה ניסים, מתייחס היום (שלישי) בראיון לאתר סרוגים על חילופי השרים במשרד המשפטים, אמון הציבור במערכת המשפט, הקלטות מנדלבליט בפרשת הרפז, לאיומים על היועמ"ש ועל יאיר נתניהו – ומגיב לאקטיביזם השיפוטי במערכת המשפט.

ניסים התייחס להצהרותיו של שר המשפטים הנכנס, אבי ניסנקורן, במהלך טקס חילופי השרים במשרד המשפטים שהתקיים אמש: "אבי ניסנקורן נכנס אתמול למשרד המשפטים והוא עוד לא מכיר את המשרד. אדם שנכנס למשרד, צריך קודם כל ללמוד את המשרד, כפי שאמר בצדק שר המשפטים היוצא, אמיר אוחנה, כשנכנס לתפקידו כשר לביטחון פנים: "אני עכשיו לא פורס תוכניות, התקופה הראשונה שלי היא של לימוד". צריך לכבד את השיטה הזאת של הלימוד, מפגש עם כל הגורמים והנוגעים בדבר, של הכרת הנושא על בוריו".

"קודם כל ניסנקורן צריך ללמוד את המשרד, וגם ללמוד את הבעיות. להכיר לא רק מה שאומר חבר כנסת זה או אחר, אלא את הדעות השונות שיש בבית המשפט העליון. יש נשיאים דגולים של בית המשפט העליון שיש להם דעה על הכניסה של בית המשפט העליון לתחום הדעות והסבירות".

ניסים התייחס לאמון הציבור במערכת המשפט: "כשהוא ילמד את זה ויכיר את זה, הוא ידע שאין דעה נחושה אחת, יש את דעתם של הנשיא לנדוי והנשיא שמגר ונשיאים נוספים של בית המשפט העליון שאינם שלמים עם העמדות של בית המשפט העליון דהיום, כשהם מאמינים שהדבר יוזיל את אמון הציבור בבית המשפט. כשהוא ילמד את זה, הוא יבין שאולי צריך לשנות איזה משהו כדי להגביר ולהגביה את האמון של הציבור בבתי המשפט".

בנוגע להקלטות אשכנזי-מנדלבליט בפרשת הרפז, אמר ניסים: "אני לא יודע מה יש בקלטות. לא אשפוט ולא אגיע למסקנות, לא חיוביות ולא שליליות, אלא כאשר אדע מה נאמר בקלטת. אם הדברים חמורים הייתי אומר כך, ואם הדברים הם לא כפי שהם מצויירים או שאין בהם חידוש הייתי אומר אחרת. השיפוט שלי יכול להיות רק אם אני אדע במפורש לנגד עיני מה יש בקלטת הזאת. בלי זה אני לא יכול לתמוך בפיטוריו ואני לא יכול לומר שזה מוצדק, מפני שאין לי יכולת של שיפוט. אני פועל תמיד לפי עובדות ולא לפי תיאוריות או יצרים. צריך לפעול ביושר ובהגינות".

עם זאת, קרא ניסים לפרסם את ההקלטות: "הגיע הזמן לפרסם את ההקלטות, אינני מבין מדוע מסתירים אותן. מה יש להסתיר? אם אין בה דבר חמור, אדרבא ואדרבא, כדאי לפרסם אותה כדי שהציבור ידע שמפריזים ומחריפים דברים שלא היו ולא נבראו. אם יש בהן משהו, חשוב שהציבור ידע מפני מה שנקרא 'גילוי נאות' ו'שקיפות' שבמקרה זה זה לא מתקיים, השקיפות אינה מתקיימת"

"קשה להבין למה ממאנים דווקא בתיק הזה, בקלטות האלה, להתייחס לזה כדבר האסור לפרסום. כל כך הרבה דברים מן הסודיים ביותר של מדינת ישראל התפרסמו במהלך השנים האחרונות, מדוע קלטות אלו לא?"

לסיום, התייחס ניסים לאיומים נגד היועמ"ש ובנו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו: "אני נגד כל אלימות וכל איום. בין אם זה מול היועץ המשפטי ובין אם זה מול הבנים של נתניהו או כל אדם אחר, יהא אשר יהיה. אני לא סבור שאיומים היא שיטה או דרך שצריך לנהוג בה, וצריך להאבק נגד איומים".