אם יש בימים אלו משהו שמתפשט בעולם מהר יותר מהקורונה וזורע פחד ובהלה יותר ממנה, אלה הודעות הפייק ניוז שרצות ברשתות החברתיות.
פייק ניוז, זה לא רק טקסט מומצא ממוחו הפורה של סתם אדם ללא סמכות, או פוטושופ מוצלח של איש משועמם. פייק ניוז נוצר גם מחצאי אמת, חלקי משפטים, תמונות, וסרטוני וידאו שמוצגים באופן המעביר מסר מסויים (ככל הנראה שגוי).
פייק ניוז יכול גם להיווצר גם מתוך תמונה אמיתית לגמרי, או ציטוט מקורי ומדוייק, אלא שהם עברו עיבוד כלשהו עד שהגיעו אליכם. בצורה דומה למשחק הישן 'טלפון שבור'.
מגיפת הפייק ניוז פרצה מתוך הרשתות החברתיות, בתקופה בה כל אדם עם מצלמה הוא עיתונאי, ולעמודי אינסטגרם וקבוצות פייסבוק יש לעיתים רייטינג גבוהה יותר מלאתרי חדשות וערוצי טלוויזיה מקצועיים, לכל אדם נוצרה ההזדמנות להביא את הכותרת הראשית הבאה, בלי שאף אחד יבדוק את אמיתות הדברים, דיוקם, ומקורם.
דוגמה מצוינת לכך הייתה ביום הבחירות האחרון, בו הופץ סרטון של בני גנץ, בו הוא נראה ברכבו מדרבן לצאת להצביע, ואומר 'לא נשים כחול לבן בקלפיות'. הסרטון הנ"ל שנגמר במילים הללו רץ במהירות ברשתות החברתיות, כי הרי זו ידיעה מרעישה, ולכאורה אין ספק לאמינות שלה, רואים את גנץ עצמו, בוידאו עדכני, אומר את הדברים האלו בקולו שלו. אך בסרטון המלא, יש המשך למשפט: 'לא נשים כחול לבן בקלפיות – נגיע לבחירות רביעיות'. פתאום המסר נשמע שונה, כבר לא ידיעה מרעישה שמלהיב לשלוח הלאה.
וכך נוצרה תחרות לאתרי החדשות המקצועיים, ונטישתם לטובת הרשתות החברתיות. הרי מי יכנס לאתר החדשות המשעמם שכבר רבע שעה לא התפרסמה בו שום ידיעה מרגשת, אם בוואצאפ המשפחתי או באינסטוש יש את הסרטון על אפוקליפסה עולמית חדשה שקורת ממש ברגעים אלה בפתח תקווה לפי הסרטון שצולם באינדונזיה לפני שנתיים…
וכאן נגזר עלינו הצורך במיומנות אנושית חדשה: לדעת לקרוא חדשות. לפתוח חדשות ולדעת מה נכון ומה לא. מהו חצי סרטון ומהו הסרטון השלם. לדעת לחבר בין כותרת לתמונה, בין הקלטה להקשרה, להבין ולהחליט מהו מקור אמין ומקצועי ומה לא.
בעידן הרשתות החברתיות, ובימים לחוצים אלו בפרט, מיומנות זאת דורשת מאיתנו יותר מתמיד להתגבר על האינסטינקט הבסיסי שלנו לרדוף אחרי הריגוש הבא, ולהאמין למסעיר והקיצוני ביותר. אלא לצרוך חדשות ממקור אמין ומקצועי, גם אם הוא משעמם יותר. ולא פחות חשוב מכך, להתגבר על הצורך והרצון להיות המעדכנים הראשונים תמיד.
משהו בכותרת לא נראה אמין במאה אחוז? הסרטון מעלה סימן שאלה קל? לא מעבירים הלאה. לא מדביקים את האיש קשר הבא במגיפת הפייק ניוז.
דורון בלוך, בן 18, תלמיד ישיבה תיכונית 'חורב'

מה דעתך בנושא?
1 תגובות
0 דיונים
משה
צודק
15:02 24.03.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר