הישג חסר תקדים לתושבי שכונת גבעת מרדכי בירושלים: הארכת כביש 16 מבית החולים שערי צדק לרחוב הרצוג תבוטל.
כביש 16 הוא פרויקט ענק של לפתיחת כניסה נוספת לירושלים שלא עוברת בתוך העיר. מדובר על מנהרה שתחל באזור גינות סחרוב לכיוון גבעת שאול והר נוף, שם תהיה יציאה מהמנהרה ומחלף, ובהמשך היציאה הראשית בשכונת בית וגן מתחת לבית החולים שערי צדק, במקום בו נמצא היום מגרש האימונים של בית"ר ירושלים.
מדובר בפרויקט הדומה למנהרות הכרמל – בכביש אגרה שנועד לחסוך לתושבי דרום ירושלים את המעבר בכביש בגין או באזור קרית משה, ביציאה ובכניסה לעיר. שלב התכנון לכביש הראשי כבר הסתיים, ותכנית נוספת להמשכו של הכביש מבית וגן לכיוון שכונת קטמון באמצעות גשר ובו 11 נתיבי נסיעה, שנועד להזרים את התנועה משכונות קטמון בואכה אזור התעשייה תלפיות אל המנהרה וממנה.
משמעות המשכו של הכביש הייתה בניית כביש מהיר (אוטוסטרדה) מול בתי התושבים בשכונת גבעת מרדכי, הריסת השטחים הירוקים בשכונה, וסלילת כביש על חשבון הגן הבוטני של האוניברסיטה העברית. התושבים יזמו מחאה והתנגדות, ומימנו מכיסם יועצי תחבורה ועורכי דין שיתנגדו למהלך. כעת בועדה המחוזית בוטלו רוב התכניות, כשהועדה מחזירה את המתכננים למציאת חלופות שלא יפגעו בתושבים, וממליצה על הקמת מנהרה נוספת לכביש 16 שתחבר בין המחלף בבית וגן לאזור התעשיה בתלפיות.
בנוסף ביטלה הועדה את הפקעת אחד הגנים בשכונה לטובת חנייה למכללת אמונה שעתידה לקום בשכונה בשנים הקרובות, וזאת כחלק מהתכנון העירוני ובו הוספת קו הרכבת הקלה, הקמת חניונים לרכבת ועוד.

האוטוסטרדה באמצע השכונה – תבוטל
מה כן נשאר בתכנית המקורית
הועדה אישרה את הקמת הצומת החדש ברחוב הרצוג, והרחבת כביש בייט היורד מהר הרצל לכיוון רחוב הרצוג, ובו תזרום התנועה שתצא מהמנהרה. צומת גבעת מרדכי תבוטל והיציאה מהשכונה תתבצע לתוך הכביש החדש, תוך שימוש במחלפים ובצמתים הבאים.
בין חלקו הנמוך של רחוב בייט באזור הגן הבוטני לבין רחוב הרצוג הגבוה, ייבנה גשר קטן שיזרים את התנועה ויתחבר לצומת החדש שייבנה. הגשר יכיל 2 נתיבים לכל צד, במקום 5 בתכנון המקורי. החניון לרכבת הקלה יישאר כפי התכנון המקורי.
נציג התושבים ויו"ר ועד הפעולה עדיאל בן-שלום ברך על ההחלטה: "מדובר בנצחון ענק, חסר תקדים אפילו בהשוואה למאבקים אחרים בעיר כמו עמק רפאים או הרכס הלבן. לא ציפינו שיבטלו את התכנית לגמרי. אבל אין ספק שהועדה המחוזית באה לקראת התושבים בצורה משמעותית מאוד! עצם העובדה שביטלו את הכביש המהיר זה הישג גדול בכל קנה מידה."
מה דעתך בנושא?
13 תגובות
3 דיונים
ירושלמי
לא גינות סחרוף אלא מחלף מוצא (בקטנה כמה קילומטרים) התמונה לא קשורה לכתבה, ועוד שגיאות בכל פרט שקשור למציאות קחו עורך או משהו
15:59 21.08.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
אבי
נעדר מכל ההדמיות מרכז מנדל שקם בינתיים בצומת הרצוג-בורלא-בזק. מעניין...
08:19 01.08.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
אורי
ונכונה. דגש על עירוניות פחות כבישי הזייה שקורעים את המרקם העירוני יותר תחבורה ציבורית ורכבת קלה. לא למינהור ולא לגישור. עיר בואו נלך את העיר.
16:10 08.05.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
פורום
ניצחון זמני בהחלט. תילחמו בשביל מנהרת ביניים (שתחבר בין שערי צדק למנהרת הרצוג העתידית).כי לאחר חציבת מנהרת העתיד משדרות הרצוג לכיוון בקעה/תלפיות- יחזירו את גשר האוטוסטרדה ויימחקו את עמק הגן...
ניצחון זמני בהחלט. תילחמו בשביל מנהרת ביניים (שתחבר בין שערי צדק למנהרת הרצוג העתידית).כי לאחר חציבת מנהרת העתיד משדרות הרצוג לכיוון בקעה/תלפיות- יחזירו את גשר האוטוסטרדה ויימחקו את עמק הגן הבוטני לתמיד
המשך 19:21 07.05.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
ירוק
סיפור הזוי של מחיקת עמק הגן הבוטני. וגם לעמוד בפקקי ענק מבי"ח שערי צדק לאמצע הרצוג??? במקום שהמנהרה התלאביבית תצא בבי"ח שערי צדק - תאריכו אותה להרצוג
18:26 07.05.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
טענות של שכונות אחר
לא מבין למה הועדה מקבלת התנגדות של שכונת גבעת מרדכי ופוסלת התנגדויות של שכונות אחרות. האם זה בגלל ח"כ שגר בשכונה או סגן ראש עיר?
14:14 07.05.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
תושבת
מאבק של תושבי גבעת מרדכי רסקו ובית הכרם ועוד פרופסורים מהאוניברסיטה העברית. נלחמו במערכת ובקומבינות פוליטיות... גשר מטורף ונדל"ן במקום מנהרה, מכללה במקום מועדון, והפקעת שטח ירוק וביטול הגן הבוטני
18:34 07.05.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
חרדי
לא שזה קשור לעובדה שהם ערבים. סתם...
14:12 07.05.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
תושב הגבעה
כל הכבוד על גיוס התושבים . על זמנך הפרטי .על ניהול בצורה יוצאת דופן .סובלנות ובעיקר אמונה . יישר כוחך
13:10 07.05.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
אבי
ב"ה, וכל הכבוד לעדיאל בן שלום, לוועד הפעולה של תושבי השכונה ולכל מי שטרחו עמלו ונתנו כל שביכולתם להתנגדות לתכנית שהייתה גורמת סבל רב לכל תושבי השכונה. יישר כוחכם!
12:33 07.05.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
ממש הישג גדול
נתיב אחד לרכבים פרטיים לכל כיוון וכן מבטלת את כל החניות ברחוב וכמובן את כל הגינות והעצים. מאמצים גדולים לביטול התוכנית נעצרו באותה וועדה. מי יודע למה?
16:46 07.05.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
יש להם קשרים. וואלה
רכבת הרפאים המיותרת, במקום קווי אוטובוס שצריכים להוציא לעיתים יותר קרובות. נשארנו במצב שבו לגבעת שאול יש 8 קווי אוטובוס לכל מקום בעיר, יש חסד לעידוד עבודה פלשתינית, מאפיה, בית...
רכבת הרפאים המיותרת, במקום קווי אוטובוס שצריכים להוציא לעיתים יותר קרובות. נשארנו במצב שבו לגבעת שאול יש 8 קווי אוטובוס לכל מקום בעיר, יש חסד לעידוד עבודה פלשתינית, מאפיה, בית מרקחת, קופ"ח מאוחדת ובמרחק הליכה פיסיזיותרפיה, הטיפול בילד,... ועוד סניף בבית הדפוס. לקרית משה- אחותה הדתית לאומית:יש קו 50 בלבד, כל 20-30 דקות ולפעמים אף מבוטל. ובלילנ- כל 40 דקות. כשיש הפגנה חסימה של העיר- הנסיעה לוקחת מהתחנה המרכזית- שעה. ביטול המשך הרכבת המיותר שהורס את יער ירושלים? הלוואי... גבעת שאול לא צריכים כי יש להם אוטובוס לכל מקום ובכל זמן וגם הסעות ואוטובוסים לישיבות ותלמודי תורה. לתושבי קריית משה- הליכה רבה עד לנג'רה לאוטובוסים, או עד לקופ"ח מאוחדת, או לרכבת תחנת החלוץ- ואז אוטובוס נוסף והליכה, גם לקופת חולים הטורים, גם לכל מרכז קניות כמו אושר עד- יחי מי שיש לו פרוטקציה בעירייה, במשרד התחבורה!!
המשך 12:20 07.05.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
שטחים - תירגע
אם תעבור בכנפי נשרים אז תראה את שלטי ההפקעה לקראת תחילת העבודות
14:12 07.05.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר