חדש מהרבנות הצבאית: הגדה של פסח מהדורת חרבות ברזל
הרבנות הצבאית הוציאה הגדה של פסח במהדורת המלחמה. לצד הטקסט המסורתי הוסיפו מובאות מקצינים בכירים ומשפחות שכולות מעוררות השראה. ויש גם נוסח מקוצר ללוחמים. סקירה
פרסום ראשון. אחרי יותר מ-6 שנים, הרבנות הצבאית הוציאה הגדה של פסח, במהדורה מיוחדת למלחמת חרבות ברזל. על ההפקה אחראי תחום רעות שעושה עבודה מצוינת מתחילת המלחמה (בטח ראיתם את הסרטונים של אמיר מויאל).
כולם זוכרים את ההגדה המיתולוגית של הצבא משנות הששים והשבעים שהודפסה בעשרות מהדורות בימיהם של הרב מרדכי פירון והרב גד נבון. בתחילת שנות האלפיים בכהונתו של הרב ישראל וייס כרבצ"ר, הצבא הוציא לאור הגדה ש"לא תפסה", אולי בגלל המבחר שכבר היה קיים בשוק ומיעוט החיילים שעשה ליל הסדר בצבא. ההגדה האחרונה שיצאה הייתה בקדנציה של הרב קרים, לפני 6 שנים.
כעת, בזמן המלחמה, ולאור ההערכה שבליל הסדר הצבא הולך "לסגור" בבסיס, הגיע הזמן והצורך להגדה חדשה לפסח, בעיקר לאור התכנים המשתנים ובעיקר המלחמה. על העריכה הופק יועד כהן יחד עם ראש התחום סרן הרב אריאל מינקוב ובמערכת אפשר למנות את רועי אהרוני (עולם קטן, מגזין ערוץ 20) ונרי לוי (עולם קטן) ועוד.
דברי חיזוק ממשפחות שכולות ומקצינים בכירים
בניגוד להגדה המיתולוגית של הרבנות הצבאית משנות הששים (שם הקפידו על קטעי הקראה של חייל מקהלה א' וחייל מקהלה ב') הדגש בהגדה החדשה הוא על המערך הלוחם עם עשרות תמונות של לוחמים בתוך רצועת עזה שהחליפו את האיורים והתחריטים בהקדמה הישנה. בכלל יש קשר ויזואלי חזק בין התמונות שנבחרו שמתאמים לקטעי ההגדה.
כדברי פתיחה להגדה, בעמוד הראשון מופיע קטע של הדס לוינשטרן, אלמנתו של אלישע שנהרג בחאן יונס, שמדברת על העוצמה של הצבא: "אנחנו זוכים להיות שותפים פה באירוע שלא היה כדוגמתו מאז 1948. זו מלחמת העצמאות השנייה. אני מאוד גאה להיות חלק מזה".
בהמשך מובאים קטעי נאומים של ומכתבים מקצינים בכירים כמו מפקד הגיס המטכ"לי האלוף דוד זיני ומפקד אוגדה 36 תא"ל דדו בר כליפא ועד למג"דים ומ"פים בשיחות שלהם עם חיילים לפני הכניסה לעזה.
גם שיבוץ הקטעים, נעשה עם הרבה חשיבה. כך למשל בחלק ההגדה העוסק במרור, מובאת תמונה של בית חרב באחד מקיבוצי עוטף עזה וממולו קטע מדבריה של איריס חיים, אמו של יותם, החטוף שנורה בשוגג על ידי לוחמי צה"ל: "לא נחזור לששה באוקטובר כי עברנו דברים מדהימים יחד. הוכחנו לעצמנו שאנחנו אוהבים אחד את השני. אנחנו צריכים לזכור כל הזמן, גם כשאנחנו רבים. איבדתי את הבן שלי אבל זכיתי בעם שלי".
בין לבין מובאים דרשות והסברים ברוח הרב קוק ובנו הרצי"ה, וניכרת מאוד ההשפעה הסרוגה על תכני ההגדה. כאנקדוטה, בכל ההגדה כ-90 עמודים, יש רק 2 תמונות של חיילות, וגם הן במערכים עורפיים. רוב מוחלט של התמונות הן של לוחמים בקו ראשון או בשטחי כינוס.
נוסח מקוצר של ההגדה למי שבפעילות מבצעית
בכריכה האחורית של ההגדה, ישנו נוסח הגדה מקוצר, למי שנמצא בפעילות מבצעית ולא יכול להרבות בסיפור יציאת מצרים. שם נכתב המינימום הדרוש כדי להגיד ולאכול בליל הסדר כדי לצאת ידי חובה מדאורייתא ומדרבנן.
הכרך שהגיע לידיי הוא בכריכה רכה ובימים אלה מודפסת ההגדה במהדורה שנייה בכריכה קשה. היא אמורה להגיע לכל בסיסי צה"ל מהחרמון ועד אילת כולל רצועת עזה עד ליל הסדר.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו