המלחמה על ההסברה: כך עובד התיעוד הצה"לי
לאחר חצי שנה של לחימה בה לוחמי צה"ל מתועדים כמעט בכל פעילות בלב הרצועה, בצה"ל חושפים את שיטות התיעוד הרבות ומסבירים על המאמץ הגדול שעושה הצבא על מנת לעזור בהסברה הישראלית
כבר חצי שנה שלוחמי צה"ל נמצאים במלחמה בלב רצועת עזה, ובנוסף לתדריכים הצבאיים, ההכנות והאימונים, בצה"ל גם עובדים קשה על ההסברה הישראלית.
בעידן של היום, כאשר הכול מצולם ועל תמונה או סרטון יכולים להיות מוצגים בצורה ערוכה ומגמתית נגד ישראל, בצבא הבינו כי אי אפשר להשאיר לגורמים האנטי הציוניים להשחיר את ישראל בפלטפורמות הדיגיטליות וכי צריך גם שם להחזיר מלחמה.
את החשיבות של תמונה או סרטון הבינו בצבא כבר מזמן, ולכן, לאורך השנים פותחו מערכות תיעוד רחבות היקף שמאפשרות להנגיש את המציאות בשדה הקרב לציבור בבית, באופן המהיר והיעיל ביותר. כעת בצה"ל חושפים לראשונה את שיטות התיעוד ואת החיילים שמנהלים את הקרב ההסברתי מאחורי הקלעים.
(צילום: אתר צה"ל)
פלגת התיעוד המבצעי
אז בצה"ל ייעדו פלגה שלמה של לוחמים כדי שתעסוק בצילום ותיעוד הקרבות. מדובר בפלגה של 60 לוחמים ולוחמות שעוברים הכשרה קרבית מלאה, ולאחריה קורס דוברות ותיעוד של מערך דובר צה"ל. הלוחמים פרוסים בכל הזירות, כשכל אחד ואחת מהם מצוותים לכוח בשטח, ומטרתם -לתעד את המתרחש תוך כדי לחימה.
כדי שהתיעודים שלהם יגיעו לציבור באופן המהיר ביותר, הם נכנסים לשדה הקרב ביחד עם הלוחמים, עם נשק אך גם עם מחשב וטלפון איתם הם יוכלו להעביר את החומרים.
מצלמות גוף
גם מצלמות 'גו-פרו' ע המורכבות על קסדות, וסטים של כוחות נכנסו בשנים האחרונות חזק לתמונה. כאשר המצלמות מורכבות אפילו על כלבי עוקץ. מדובר במכשיר קטן וקל להרכבה, שמאפשר הצצה אותנטית ומציג אותו מעיני הלוחמים בשטח.
מעבר להנגשת תמונת המצב לציבור, מצלמות הגוף משקפות גם איומים בשטח ועוזרות למפקדים בביצוע התחקירים לאחר הפעילות. הן מאפשרות למשל לדעת מה ראה הכלב שנשלח למבנה חשוד, ובכך עוזרות ללוחמים להיערך לסכנה ולגבש תוכנית פעולה מתאימה.
מפרוץ המלחמה אחוזי הביקוש למצלמות המדוברות זינקו בעשרות מונים, וכמעט כל כוח לוחם מצויד לפחות במצלמה אחת.
טנקים ורק"ם
במלחמה הזו מי שהוביל כמעט כל כוח היו אלה הרק"מים- הטנקים והנמרים, בעקבות זאת בצה"ל הבינו כי גם על הכלים הכבדים שהולכים בראש הכוח, חייב להיות כלי שמתעד. ולכן על כל לקנה של כל טנק או רק"ם שנכנס לשדה הקרב נמצאת מצלמה. מהרגע שהכלי מתחיל בנסיעה, בזמן שהוא תוקף ועד סיום הפעילות – היא מתעדת ללא הפסקה את כל המתרחש בסביבה.
'זי-טיוב'
אבל אולי השינוי הגדול ביותר בעולם התיעוד והנגשתו קרה בשנת 2017. בפיתוח של אגף התקשוב, נוצרה מערכת חדשנית שזכתה לשם 'זי-טיוב'. היא מותקנת על מחשבים צבאיים סודיים ביותר, ומאפשרת לבעלי הגישה אליה צפייה ישירה במצלמות ה'חוזי' של צה"ל.
כיום, כל מתקן צבאי עם מצלמות כמו עמדת תצפית בגבולות או כלי טייס של חיל האוויר מחובר ל-'זי טיוב' ומשדר ממנה בלייב. לתוכנה החדשנית יש אפשרות הרצה של עד שבוע אחורה ובצה"ל משתמשים בכך על מנת להוציא סרטונים מכלל הזירות ולהפיץ לציבור.
את כרטיסי הזיכרון שנמצאים על הלוחמים מעבירים מהחזית, אחורה לעורף ומשם הם עוברים לחמ"ל הוויזואלי של דובר צה"ל. בחמ"ל נמצאים חיילים וחיילות שעורכים, מעצבים ומנפישים את כלל הגלם מהשטח – 7/24. הם הופכים אותו לתוצר תקשורתי שלם, כזה שמספר לציבור את הסיפור של הלוחמים ובמקרים רבים מצליח להביך את שונאי ישראל ברשתות שמדווחים פייק ניוז ומעלילים שקרים על הלוחמים.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו