עמדת המדינה: מיום ראשון אין תוקף לחוק הגיוס, אין לתקצב ישיבות
המדינה מגישה את עמדה לבג"צ לפיה, ביום ראשון עם פקיעת חוק הגיוס, הרשויות יהיו חייבות לגייס את בחורי הישיבות החרדיים ובנוסף המדינה תפסיק לממן את הישיבות, החל מהשנה הבאה
סאגת חוק הגיוס. היועצת המשפטית לממשלה מפרסמת את עמדת המדינה לבג"צ לפיה ביום ראשון יפקע תוקפו של חוק הגיוס ועל כן יש להערך לגיוסם של כל בעלי הפטור ויותר מזה, עם פקיעת החוק אין תוקף חוקי למימון הישיבות בידי המדינה.
בתשובת המדינה לבג"צ שנכתבה על ידי עו"ד סיגל אבנון סוויצקי ועו"ד אבי מיליקובסקי ממחלקת הבג"צים בפרליקטות המדינה, כותבים השניים: "לעמדת המדינה, שעה שהחלטת ממשלה מס' 682, במסגרתה הנחתה הממשלה את שר הביטחון, להנחות את צה"ל שלא לנקוט הליכים לגיוסם של תלמידי הישיבות בתקופת הביניים שעד ליום 31.3.24, עומדת לפקוע ביום 31.3.24 , קרי בעוד ימים בודדים – הרי שראשו הראשון של הצו על תנאי מתייתר".
"עם פקיעת תוקפה של ההחלטה, ובהעדר מסגרת נורמטיבית חלופית, החל מיום 1.4.24 , לא יהיה קיים מקור סמכות המאפשר המשך הימנעות גורפת מהליכים לגיוס בני הישיבות. כפי שמסרה המדינה בתגובתה המקדמית לעתירות הגיוס ביום 21.2.2024 , במצב דברים זה כלל גורמי המדינה המוסמכים יהיו מחויבים לפעול להליכי הגיוס של תלמידי הישיבות החל מיום 1.4.24 , בהתאם לדין".
ובנוסף: "עוד הבהירה המדינה בתגובתה המקדמית, כי היעדר מסגרת נורמטיבית שתאפשר את דחיית שירותם או את אי גיוסם של תלמידי הישיבות כדין, משליך על חוקיות מתן התמיכות בגין אותם תלמידים בהתאם למבחני התמיכה".
ובהמשך: "במילים אחרות, הממשלה אינה רשאית להפר את הוראות חוק שירות ביטחון ולהימנע באופן גורף מגיוס של מלש"בים חרדים בהיעדר סמכות מפורשת לעשות כן. כפועל יוצא, היא אינה מוסמכת לממן את הפעילות של אותם מלש"בים, החותרת תחת חובת הממשלה לגייסם".
מימון הישיבות עד לסןף השנה
עם זאת, "לצד הדברים האמורים, בנסיבות העניין, ובהתאם לפסיקת בית המשפט העליון, נראה שיש לאפשר תקופת היערכות קצרה בלבד, כהוראת מעבר… שבמהלכה ניתן יהיה להמשיך במתן התמיכות עבור בני הישיבות "שתורתם אומנותם". זאת, לצורך היערכות המוסדות הנתמכים והתלמידים הלומדים בהם למצב הדברים החדש שיווצר בשל הוראותיו של חוק שירות ביטחון, והיעדרו של הסדר נורמטיבי חדש בעניינם של מי "שתורתם אומנותם".
ולבסוף: בנסיבות העניין, שעה ששנת הלימודים בישיבות מצויה בעיצומה, ככל שיוחלט על מתן צו ביניים, יש מקום לקביעה של הוראת מעבר, שתאפשר את המשך מתן התמיכה עד לסיום שנת הלימודים הנוכחית לאותם מוסדות שבעקבות צו הביניים לא יעמדו בתנאי הסף הקבועים במבחני התמיכה למספר תלמידים מזערי במוסד נתמך, וזאת רק עבור תלמידים שבגינם ניתן לשלם תמיכות כדין".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו