היום בהיסטוריה: ט' באדר - הממשלה הראשונה מוקמת - סרוגים

היום בהיסטוריה: ט' באדר – הממשלה הראשונה מוקמת

עשרה חודשים לאחר כינון הממשלה הזמנית, בט' באדר תש''ט הוקמה הממשלה הראשונה ברשות ראש הממשלה דוד בן גוריון שכיהנה בסופו של דבר כשנה וחצי

עוז ישראל שוורץ, חדשות סרוגים
היום בהיסטוריה: ט' באדר - הממשלה הראשונה מוקמת
  ממשלת ישראל הראשונה (Hugo Mendelson, ויקימדיה)

”שיתוף אשה בממשלה יש בו משום דגל – דגל חרות האדם ושוויונו” כך ביטא ראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון את רצונו לראות אישה מכהנת כשרה בממשלה, רצון שהתמלא עם הקמת הממשלה הראשונה בהפיכתה של גולדה מאיר ל"שרת העבודה והביטוח העממי"

ממשלת ישראל הראשונה הוקמה ב-10 למרץ 1949 וכיהנה במשך כשנה וחצי עד ל-30 לאוקטובר 1950 אז הגיש דוד בן גוריון את התפטרותו הראשונה מתפקיד ראש הממשלה.

הקמת הממשלה

בבחירות שהתקיימו לכנסת הראשונה, זכתה מפא"י-מפלגתו של בן גוריון ב-46 מנדטים, ומיד אחריה מפ"ם עם 19 מנדטים אך ראש הממשלה הטרי החליט להשאיר את המפלגה השנייה בגודלה בחוץ תוך כדי שהוא דוחה גם את מפלגת חירות ומפלגת מק"י וטובע את המשפט "בלי חירות ובלי מק"י".

בן גוריון העדיף להכניס במקומם לקואליציה את החזית הדתית המאוחדת (19 מנדטים), המפלגה הפרוגרסיבית (5 מנדטים), מפלגת הספרדים ועדות המזרח (4 מנדטים) ואת הרשימה הדמוקרטית של נצרת שזכתה בכ-2 מנדטים.

דוד בן גוריון שכיהן גם כשר הביטחון מינה את אליעזר קפלן לשר האוצר ושר המסחר והתעשייה, את משה שפירא לשר הבריאות, העלייה והפנים ואת משה שרת לשר החוץ. בממשלה תמכו 73 חברי כנסת והיא מנתה בסך הכל כ-12 שרים.

 ציוני דרך

הממשלה שהוקמה מיד לאחר תום מלחמת העצמאות וחתמה על הסכמי שביתת הנשק, חוקקה במהלך כהונתה את חוק שירות ביטחון שקבע את הקריטריונים לגיוס לצה"ל. בנוסף, הנהיגה הממשלה את מדיניות הצנע שבמסגרתה הוטלה הגבלה על כמות המצרים שכל אזרח יכול לקנות.

הממשלה גם נאלצה להתמודד עם כינון חוקה במדינת ישראל, מפא"י תמכה בכינון חוקה אך החזית הדתית המאוחדת, שותפתה לקואליציה התנגדה ולכן הושגה פשרה של חבר הכנסת יזהר הררי שקבעה שהחוקה לא תכונן מיד אלא פרק אחר פרק אשר יהוו חוקי יסוד.

במהלך כהונתה, העבירה הממשלה שתי חוקים חשובים. חוק השבות אשר איפשר לכל יהודי לעלות ארצה, וחוק לימוד חובה שקבע שכל ילד יחויב במסגרת חינוכית מגיל 5 עד גיל 16 במימון המדינה.

בנוסף, הממשלה העלתה גם את עצמותיו של חוזה המדינה, בנימין זאב הרצל.

סוף כהונתה של הממשלה

ב-15 לאוקטובר הודיע בן גוריון לנשיא על התפטרותו מתפקיד ראש הממשלה, בעקבות דרישתו שאליעזר קפלן שר המסחר והתעשייה יועבר מתפקידו ויוחלף באיש עסקים שלא כיהן כחבר כנסת. מכיוון שבאותה תקופה, נאלצה ממשלה שרצתה למנות שר חדש להתפטר ולהציג את עצמה מחדש עם הבעת אמון מחודשת, הממשלה החליטה להתפטר.

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו