נחשף: כמה חולים נפגעו מתקלת התרופות בבתי החולים?
לפי הנתונים שנחשפו בכנסת, אחרי בדיקה של כ-85% ממוסדות מערכת הבריאות נמצאו רק 120 מקרים בהם נרשמו תרופות שגויות למטופלים
אחרי שמשרד הבריאות הודה בתקלת המחשוב שגררה חלוקה שגויה של תרופות בבתי החולים, ועדת הבריאות של הכנסת דנה היום (שני) בתקלת החמורה והדאגה הציבורית שנוצרה בעקבות הפרסום.
כזכור, בשבוע שעבר דיווח משרד הבריאות על תקלת מחשוב חמורה במערכת "קמיליון" בבתי החולים הגדולים בארץ – שגרמה להנפקה של מרשמי תרופות שגויים עבור מאושפזים בכל רחבי הארץ.
אריאלה אבן, מנהלת רוקחות וטכנולוגיות בחטיבת המרכזים הרפואיים הממשלתיים במשרד הבריאות, הדגישה כי בתיק הרפואי הממוחשב קיים רכיב של תרופות קבועות, המתעדכנות לפי כל ביקור. לרשימה זו, נוספו – בתקלה שלא ברור מקורה – תרופות שלא יועדו למטופל.
היא הדגישה כי התרופות נוספו בטעות ע"י המחשב, אך בחלק מהמקרים הם מתאימות למטופל – והרופא היה בוחר אותם ידנית בכל מקרה. כל המקרים שבהם היה תיעוד שגוי של תרופות בבתי החולים משנת 2008 (תשס"ח), הם כ-1200 מקרים בלבד, מתוכם לכ-120 בלבד נרשמה התרופה בפועל, זאת לאחר בדיקת כ-85% ממוסדות מערכת הבריאות.
בתי החולים בודקים עתה – אלו מטופלים אכן קיבלו ונטלו תרופות נוספות אלו. כל קופות החולים קיבלו את רשימות המטופלים – והם התבקשו לוודא האם נטלו אותה. לא נמצאה הסיבה לתקלה – אך נמצאה הדרך למנוע הישנות שלה.
פיראס חאיכ, אחראי אירועים מיוחדים במשרד, סיפר על עדכון כל בתי החולים בארץ עם גילוי התקלה, ההתייעצויות עם הגורמים הטכנולוגיים והמשפטיים, וכי בתי החולים הונחו טכנית כיצד למנוע את המשך התקלה.
מה מקור התקלה?
ד"ר אבינועם פירוגובסקי, ראש אגף רפואה בחטיבת בתי החולים ב"כללית" הדגיש אף הוא כי מדובר בבתי החולים של הקופה ב-98 מקרים בלבד שניתנה המלצה לתרופה מתוך הרשימה. לדבריו, נמנע המשך התקלה וכי וודאו כל המטופלים לגביהן אירעה התקלה. המידע הועבר לקופות החולים האחרות – לגבי מבוטחיהן.
צפריר קגן, מנכ"ל אלעד פתרונות שמפעיל את מערכת "קמיליון", סיפר כי המערכת מותקנת ומופעלת בכ-80% מבתי החולים בארץ, ומשתמשים בה עשרות עד מאות אלפים ביום. השימוש הרב והמגוון, עלול לגרום לתקלות והמערכת מופעלת ע"י הלקוחות-בתי החולים ולא ע"י היצרן.
במקרה תקלה, הלקוח מלווה את היצרן, בתיקון התקלה – כדי למנוע חשיפת מידע רפואי. הוא הבטיח להמשיך ולעדכן את התוכנה כדי למנוע תקלות חריגות.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו