עולם התורה הסרוג: כמה יש בשיעור א'?
למרות ההתקפות על ישיבות ההסדר והקיצוץ לישיבות הגבוהות, עולם התורה הסרוג מתחזק. מספרי התלמידים מגלים נתון מדהים: שיעור א' הגדול ביותר נמצא דווקא במדרשה לבנות

בראש חודש אלול נפתחה שנת הלימודים בישיבות הגבוהות, בישיבות ההסדר, במכינות ובמדרשות של המגזר הסרוג.
"כמה שיעור א' יש אצלכם", היא שאלה הנשאלת בין חברים הנפגשים, ומלמדת לא רק על גודלה של הישיבה ועל המגמה שלה, אלא גם עד כמה מוכשר היה אחראי השבו"שים בשנה הקודמת. ברוב הישיבות מספר התלמידים פחות או יותר זהה לשנים שעברו, ונובע בעיקר מתנאים לוגיסטיים של מקום בבית המדרש, בחדר האוכל ובחדרי המגורים. עם זאת, ישנן ישיבות שעשו קפיצה גדולה וכמעט הכפילו את המספרים של תלמידי שיעור א' מהשנה שעברה.
גידול ניכר בישיבות ההסדר
זו הייתה שנה לא קלה לישיבות ההסדר, בצד ההתקפות מצד חבר הכנסת אלעזר שטרן ואחרים, הגיע גם התחקיר בערוץ 10 שניסה להביך את המוסד שזכה בעבר בפרס ישראל. עם זאת מהנתונים שאספנו בחדשות סרוגים מסתמן כי לא רק שכמות התלמידים לא פחתה, אלא היא אף גדלה.
הנתונים נמסרו על ידי הישיבות או תלמידים בישיבות והם אינם נתונים רשמיים. ייתכנו כמובן שינויים קלים במספרים עקב נדידת תלמידים. יש לציין כי חלק מהישיבות סרבו לשתף פעולה.
ישיבות הצפון: הישיבה הצפונית ביותר קרית שמונה מונה גם השנה 52 תלמידים. בישיבת הגולן (חספין) – 41, מעלות – 60, עכו – 56, נהריה – 20, חיפה – 20, עפולה – 18, ישיבת הקיבוץ הדתי מעלה גלבוע – 60 תלמידים (ועוד 18 תלמידי חו"ל) ועוד 9 תלמידי בעלי צרכים מיוחדים במסלול "שילוב משלב".
ישיבות מרכז הארץ: ישיבת רמת גן – ?, חולון – 8, יפו – 40, שעלבים – 25 ועוד 45 תלמידי חו"ל, אורות שאול (פתח תקווה) – 50, קרני שומרון – 83, אורות יעקב רחובות – 44. נצר מטעי באריאל – 14, אלון מורה – 31, איתמר – 75, הר ברכה – 9, הישיבה החדשה בקרית אונו, שלוחת מודיעין – 45, ראשון לציון – 60. הישיבה החדשה ברמלה, שלוחת שעלבים – 33 תלמידים. ישיבת מודיעין (ששסדר) – 17 תלמידים. שדמות מחולה – 13.
ישיבות באזור ירושלים: בית אורות – 6, היכל אליהו (כוכב יעקב) – 63 תלמידים ועוד 22 תלמידי חו"ל, המאירי – 25, מעלה אדומים – 54 תלמידים + 18 תלמידי חו"ל, ישיבת מחניים באפרת – 30, תקוע – ?, הר עציון – 80 (לא כולל מסלול תלמיד חו"ל), ישיבת הכותל – 36 תלמידים ועוד 50 תלמידי חו"ל, ניר קרית ארבע – 13, בישיבת ההסדר בבית אל – 68 תלמידים.
ישיבות הדרום: על רקע הרקטות שספגו הישיבות במבצע צוק איתן, ואולי בגללן, נתונים מרשימים של שיעור א' בישיבות השונות: אורות יעקב ברחובות – 44, אשקלון – 14, ירוחם – 75, מצפה רמון – 66, שדרות – 110 תלמידים ועוד 30 בשלוחה, נתיבות – 18, כרם ביבנה – 45 תלמידים ועוד 50 תלמידי חו"ל, עתניאל – 65, אור עציון – ?, אופקים – 22, קרית גת – ?. את הישיבה הדרומית ביותר – אילת לא הצלחנו להשיג.
במכינות אין הפתעה
במכינות הגדולות של הציבור הדתי, חל השנה מהפך, כשהמכינה בעצמונה (עצם, בישוב נווה) שברה שיא רישום עם 160 תלמידים לעומת 'בני דוד' בעלי עם 140 תלמידים. במכינת אלישע 70 תלמידים. מיתיר וקשת לא התקבלו נתונים.
יש לציין כי מספר התלמידים במכינות הוא קבוע פחות או יותר בגלל מגבלות לוגיסטיות של מקום, ולכן המכינה מקבלת מספר מקסימלי של תלמידים, למרות הביקושים הגדולים.
התעצמות בישיבות הגבוהות
בישיבות הגבוהות של הציבור הדתי, בהם לומדים מספר שנים לא מוגבל עד הגיוס, שנעשה במסלול רגיל או במסלול מקוצר (הסדר מרכז), נרשמת גם השנה מגמת עלייה.
ישיבות גבוהות: ישיבת בית אל – 34, שבי חברון – 74 , הישיבה הגבוהה ת"א – 44, עטרת כהנים – 20, הר המור – 40. מרכז הרב – 74, הישיבה בעלי (חוץ מהמכינה) – 80 כפול מהמספר הרגיל בכל שנה, רמת השרון – 20, מצפה יריחו -38.
שיעור א' בחצאית
הנתון המדהים ביותר בסקר שערכנו מעלה כי שיעור א' הגדול ביותר במגזר הסרוג, שייך דווקא בבתי המדרש לבנות. במדרשת לינדנבאום של מוסדות אור תורה סטון תלמדנה השנה 98 בנות בשיעור א' ועוד 80 תלמידות מחו"ל במסלול מיוחד (60 מארה"ב, 20 מדרום אמריקה), סה"כ 178 בנות שנה א' במחזור אחד. אמנם לבנים יש פיזור גדול יותר, אך הנתון עדיין מדהים.
שאר המדרשות והמכינות לבנות: במכינת צהלי במשואות יצחק – 53 תלמידות, מדרשת עין הנצי"ב (הקיבוץ הדתי) – 70 תלמידות,מגדל עוז – 40 ועוד 30 בנות חו"ל, במדרשת נשמת – 55 בנות ועוד 40 בנות חו"ל.
==
שכחנו אתכם? לא דייקנו? ספרו בתגובות כמה שיעור א' יש אצלכם.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו