סקר: הפטור לחרדים – יפגע במוטיבציה לגיוס
המכון הישראלי לדמוקרטיה מפרסם נתונים מסקר "מדד הקול הישראלי" בנושא הגיוס לצה"ל: 40% מהציבור תומכים בהימנעות מגיוס חובה אם יינתן פטור לחרדים
לאחרונה דווחו יוזמות שונות של הורים ושל מועמדים לשירות חובה לקרוא להימנעות מגיוס, בין אם במסגרת התנגדות לרפורמה המשפטית ובין אם חוק הגיוס ייחקק במתווה החדש אשר ייתן מתן פטור גורף לאברכים.הערב (רביעי) מפרסם המכון הישראלי לדמוקרטיה נתונים מתוך סקר "מדד הקול הישראלי" לחודש אוגוסט 2023, בנושא הגיוס לצה"ל, לקראת חקיקת חוק הגיוס.
40% מהציבור תומכים בהימנעות מגיוס חובה אם יינתן פטור לתלמידי ישיבות חרדים הן בקרב תומכי המחאה הן בקרב מי שאינם תומכים בה, הרוב מתנגדים להימנעות מגיוס של חייבי שירות כחלק מהמחאה: בקרב תומכי המחאה 34% מצדדים מהימנעות מגיוס במסגרת ההתנגדות למהלכי הממשלה ו-56% סבורים שזה אינו מהלך לגיטימי. בקרב מי שאינם תומכים במחאה, הפער בין התומכים למתנגדים להימנעות מגיוס גדול הרבה יותר: 12% לעומת 82%.
כזכור, הממשלה אישרה את ההצעה לגבי הצעת חוק הגיוס, לפיה הפטור לבחורי הישיבה יוארך עד ה-31 במרץ 2024. בכך למעשה ידחו את ההכרעה בנושא חוק הגיוס לסוף כנס החורף של הכנסת, כשעד אז משרד הביטחון לא יכפה גיוס על בני הישיבות.
״חוק הגיוס״ עליו דנו כולל הורדה של גיל הפטור לתלמידי ישיבה לגיל 21 או 23, מה שיאפשר להם לצאת לעבוד בגיל צעיר יותר מבלי לחשוש כי יגייסו אותם לצבא. בנוסף על מנת שלא לפגוע בערך השוויון בצה״ל מתכננים לעלות משכורות לחיילים המשרתים שירות משמעותי ולקצר את שירות החובה לחיילי המנהלה.
בצבא גם הדגישו בזמנו כי הם ימשיכו לשלוח צו גיוס בגיל 18 לתלמידי ישיבה וכן לפתח מסלולים ייחודיים לאוכלוסייה החרדית.
בצה״ל מדגישים מספר עקרונות עליו מתבסס השירות, בינהם שמירה על מודל צבא העם עם חשיבה קדימה ל-50 השנים הבאות, העמקת ההבחנה בין החוד המבצעי ליתר צה"ל, שמירה על היחס בין משך ההכשרה לתקופת השירות, הוקרה ותגמול ותחושת משמעות.
בסקר רואיינו 621 אנשים בשפה העברית ו-150 בשפה הערבית, אשר מהווים מדגם ארצי מייצג של כלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל בגילאי 18 ומעלה.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו