הדיון נמשך: "הממשלה יכולה לפגוע בדמוקרטיה" - סרוגים

הדיון נמשך: "הממשלה יכולה לפגוע בדמוקרטיה"

באופן היסטורי, כל 15 שופטי בג"ץ התכנסו לדיון דרמטי בשאלה האם לפסול את התיקון "חוק יסוד: השפיטה", בעניין צמצום עילת הסבירות. צפו בשידור הישיר

חדשות סרוגים
הדיון נמשך: "הממשלה יכולה לפגוע בדמוקרטיה"
  (צילום: יונתן זינדל\פלאש 90)

לאחר שבע שעות, החל שלב עמדות העותרים בבג"ץ בדיון לפסילת החוק לצמצום עילת הסבירות. חשיבות הדיון מקבלת משנה תוקף לאור העובדה שמדובר לתיקון של "חוק יסוד: השפיטה", ואם שופטי בג"ץ יחליטו להתערב בחקיקה של הכנסת, הפסיקה תהווה תקדים משפטי דרמטי.

במהלך הצהרתו של עורך הדין אליעד שרגא, השופטים השמרנים הקשו על הטיעון שיש פגיעה ברכיב הדמוקרטי של המדינה. שרגא גם עשה בפתח דבריו השוואה לעליית המשטר הנאצי.  השופט יחיאל כשר לעו"ד אליעד שרגא: "מה הקשר בין התיקון של הסבירות לפגיעה בעצמאות בית המשפט – עצמאות בית המשפט היא שהוא פוסק לפי היקף שיקול דעתו. לא על היקף סמכותו".

עו"ד שרגא: "הרעיון של ההפיכה המשטרית הזאת להפוך את רשויות השלטון של מדינת ישראל יהיו במבנה אנכי כך שהרשות המחוקקת והרשות השופטת יהיו כפופות לרשות המבצעת זה מבנה שמתאים לתיאוקרטיה".

מוקדם יותר בדיון, עורך הדין אילן בומבך התייחס למגילת העצמאות: "הכרזת העצמאות טקסט מכונן. הממשלה מעריכה מאוד אותו, אבל יעלה על הדעת שהכרזת העצמאות תכבול את הריבון?" השופטת ברון זעמה: "תן כבוד למסמך הזה". בהמשך השופט עמית הודיע לבומבך כי הוא אינו חושש מתרחישי אימה. "דמוקרטיה לא מתה בכמה מכות חזקות – אלא בשורה של צעדים קטנים". בתגובה התפרצה חברת הכנסת טלי גוטליב: "הכנסת מקדשת את הדמוקרטיה". הנשיאה חיות התערבה: גברת גוטליב היא עורכת דין והיא יודעת שלא מתפרצים בבית המשפט. גוטליב ענתה לה: "גם כשהייתי בבית המשפט התפרצתי".

עוד באותו נושא

בתוך בית המשפט: גוטליב תוקפת את שופטי בג"ץ. צפו


38

בהמשך טען בומבך כי שופטי העליון "מדברים על תרחיש קיצון". לדבריו "הממשלה והכנסת מצפים שהעליון יסמוך עליהם. שלא יעשו שימוש במה שעלול להיחשב בנשק גרעיני – העתירות נגד חוק יסוד זה נשק יום הדין". בהמשך לדברים טען השופט עמית, כי העליון הוא בית המשפט המרוסן בעולם,  1.6 החלטות בשנה (על סמך עילת הסבירות – ג"מ). אז בוא תסביר לי למה? למה צריך את התיקון הזה?". הם חזרו לדיון "אם אין דין אין דיין?" . השופט עמית העיר: "הדין זו עילת הסבירות".

(צילום: מרים אלסטר\פלאש 90)

נשיאת העליון אסתר חיות החליטה להיכנס לויכוח,  "קיימת עשרות שונים" אמרה על עילת הסבירות. לדבריה "יש שיאמרו מאז קום המדינה או לפחות 40 שנה – ואתם חוסמים את כל בתי המשפט להעניק לסעד לבעלי דין ואומרים שבית משפט לא יכול לדון".  "יש אלפי החלטות פרטניות ששרים מקבלים ומאצילים סמכות שנוגעים לאזרחים ליום-יום שלהם ובאים ומלינים על החלטות לא סבירות. אין להם ראיות להוכיח שיש שיקולים זרים או עילות אחרות, ואומרים התוצאה לא סבירה. "ברוב המקרים אנחנו לא מתערבים, אבל החוק חוסם את האפשרות הזו מכל בתי המשפט בארץ".

בהמשך לדבריה של חיות השופט עמית ציין, "חסימה של בית המשפט", פשוטו כמשמעו. חיות הוסיפה על דבריו וציינה כי "אפשר להצר את גבולותיו (של בית המשפט – ג"מ), אבל לא בלי גבול". לדבריה, "אתם חוסמים את בתי המשפט מלדון באלפי החלטות שנוגעות לאזרחים". לאחר מכן התייחסה לזריזות סביב העברת החוק. "על עילת הסבירות הזו הדיונים בכנסת התחילו ב-25 ביוני. אדוני יספור כמה דיונים היו". בתום דבריה התערב המשנה לנשיאה פוגלמן שהוסיף: "אנחנו אמנם לא הכנסת, אבל אדוני יבחן פרקי זמן של חוקי יסוד אחרים".

בהמשך הדיון, השופט נעם סולברג הבהיר שתיקון עילת הסבירות דרך הכנסת היא איננה הדרך הנכונה : "מי שרצה בתום לב או לא בתום לב לחבר בין ההרצאה לבין החקיקה עכשיו אז הסופתי שלא נקטתי כל עמדה. אם רוצים להיאחז בתיקון החוקתי שאינו חוקתי – הדוקטרינה צריכה להסתכל במבט רחב ולא להשקיף על כל חוק יסוד בחוקה נפרדת. עוד לא הגענו למצב של חוקה השימוש בדוקטרינה הזו בלתי אפשר בשלב הנוכחי".

הנשיאה חיות התייחסה לדבריו של השופט וציינה:  כי "עילת הסבירות היא אחד הכלים המרכזיים שיש לבית המשפט, שהתפתח בפסיקה. גם חברי סולברג סבור שיש לצמצמה לא סבר שהפלטפורמה לעשות את זה היא חוק יסוד. המקום הטבעי לצמצמה במקום בו התפתחה בית המשפט".

עו"ד הלמן, נציג היועמ"שית, דיבר עם התחדשות הדיון: "עדיף שלא היה נחקק חוק היסוד הזה . כדי להעביר חוק כזה, צריך להגדיר מה כולל חוק יסוד, איך מחוקקים אותו ואיך משנים אותו. הכנסת לא הוסמכה על ידי מועצת העם לעשות חוקה שלא עולה בקנה אחד עם מדינה יהודית ודמוקרטית. הערובות למשטר הדמוקרטי שלנו הן חלשות ביותר."

עוד אמר: "תמיד משווים לארה"ב – במאה השנים האחרונות חוקקו 8 תיקונים לחוקה האמריקנית, וב-50 השנים האחרונות חוקקו אחד בלבד. הכנסת ה-25 הספיקה לתקן שלושה חוקי יסוד בשמונה וחצי חודשים". 

נציגה של גלי בהרב מיארה ציין: "הממשלה הזו יכולה לחוקק ולהפוך את ישראל ללא דמוקטית. בית המשפט צריך למנוע את זה."

בנוסף, השופט סולברג שאל מה יהיה אפשר לעשות אם השופטים טועים, אם מגילת העצמאות תאפשר לבטל חוקי יסוד. עו"ד הלמן: "לדעתנו כבר עכשיו נגרמה פגיעה בגרעין הדמוקרטי. השופט סולברג: כלומר אנחנו לא חיים בדמוקרטיה? ביום הזה ממש". הנשיאה חיות: "זו צריכה להיות פגיעה אנושה. לא נבטל כל שני וחמישי חוקי יסוד. הלמן הוסיף: "התיקון יוצר חור שחור נורמטיבי בשיטה".

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
14 תגובות - 13 דיונים מיין לפי
1
איזה יופי..אם בג''ץ...
אני | 12-09-2023 17:20
איזה יופי..אם בג''ץ יגנוב את העם כולנו נוכל לקחת דוגמא נוכל לגנוב אפילו פחות מים..נוכל לגנוב רק אחד את השני וכל זה עם בזכות התקדים שבגץ הולך לעשות..
מפלגות אנטי ציוניות מפרקות את הפרוייקט הישראל
הרב הגאון עופר המשיח | 12-09-2023 18:06
פרדוקס הסובלנות. אם חברה היא סובלנית ללא גבולות, יכולתה להיות סובלנית תיהרס בסופו של דבר על ידי חוסר סובלנות. הקואליציה הלא סובלנית הראשונה פיטרה את כל הנשים ומעבירה חוק לשינוי שיטת המשטר תוך התנגדות 100% של כל מי שלא נבחר לקואליציה.. וקוראת לזה חוק יסוד כזה בעצם חוק של קואליציה מושחתת. קואליציה שיש לה פחות מ-54 מנדטים עכשיו כשהאמת יצאה לאור. שרובם מפלגות אנטי ציוניות שבכלל מקומן לא בכנסת
2
שופטי בגץ ניכסו...
שי | 12-09-2023 17:56
שופטי בגץ ניכסו לעצמם את החלטות הממשלה, לא היה דבר כדוגמתו מעולם. זה מהלל מאוד מסוכן ומאוד מאוד לא דמוקרטי. די לדקטטורצ בגת!!!
3
ישראל
הודיה | 12-09-2023 19:02
שתי קבוצות של מפגינים עמדו הבוקר מול בית המשפט העליון בירושלים. בצד אחד ניצבו המתנגדים להפיכה בהובלת ארגון אחים לנשק. בצד השני ניצבו התומכים בהובלת ארגון אם תרצו לבושים בבגדים צהובים, בניסיון להבהיר כי מדובר ברפובליקת בננות הנשלטת על ידי בית המשפט. הראשונים אחזו במיקרופון ונשאו נאומים ארוכים, בהם הזכירו את הדם ששפכו במלחמות ישראל רק כדי לצפות בחורבן הדמוקרטיה הישראלית. השניים אחזו במגפון ושרו בצורה סדירה ובעוצמה גבוהה יותר מסרים נגד עילת הסבירות. האסטרטגיה של הראשונים הייתה נאומים ארוכים ומנומקים, בצד השני בחרו לנצח בעוצמת הדציבלים שלהם. הם ניצחו.
4
ח"כ רוטמן
שלום | 12-09-2023 19:12
חכ רוטמן: הכנסת רשאית לחוקק כל חוק יסוד מתוקף הכח שקיבלה מהעם. השופטת ברון: ואם הכנסת תקבע שיתקיימו בחירות כל 10 שנים? או שערבים לא יכולים להצביע ותקרא לכך חוק יסוד? הרעיון שהריבון הוא העם ולכן הממשלה יכולה לעשות ככל העולה על רוחה למשל לפגוע בזכויות יסוד ולבטל את הפרדת הרשויות נהגה על ידי מי שלא יודעים מהי דמוקרטיה אולי כי לא למדו לימודי אזרחות. בדמוקרטיה בכל העולם יש גבולות גזרה ברורים כגון עצמאות בית המשפט, שיוויון וחירות הפרט שאי אפשר להפר
5
ראיתם את היחס...
אזרח | 12-09-2023 19:13
ראיתם את היחס ואת הגיחוך של השופטים לדבריו הסבירים של ח'כ רוטמן? התנגדות של אנשים דוחים ורעים.לאמרראויין להיות עובדים בשדה הציבורי ובודאי לא שופטים. פשוט איכס..ואכ'ח מתפלאים שאין בהם אימון. לכו הבית כולם איכסה
6
נושא
מתיתיה | 12-09-2023 19:39
זה הולך ומתברר, הולך ומתבהר, הולך ומתייצב מולנו: המאבק הוא בין ציונים שוחרי מגילת העצמאות שעל בסיסה קמה מדינת ישראל, לבין שולליה. ככה פשוט. ״לא יעלה על הדעת״, אומר הגאון בומבך, ״ש-37 אנשים שחתמו בחופזה״ על מגילת העצמאות יחייבו את הממשלה. ממשלת ישראל שלחה אותו להגיד את זה. לתקוף את מגילת העצמאות. את המסמך שעל בסיסו כוננה מדינת ישראל. אין לתאר.
7
הממשלה שהיא הריבון...
יוסי | 12-09-2023 19:45
הממשלה שהיא הריבון יחליטו ולחתיכת מסמך אין כוח יותר משנים וחצי מיליון איש
8
ביבי כדאי שתקרא...
דוד | 12-09-2023 22:22
ביבי כדאי שתקרא . בקשר לדיון בבגץ. אני כאזרח פשוט יושב ומקשיב לדיון בבגץ.עם כל המילים המשפטיות והמכובסות. ואני רוצה להביא לידיעת השופטים.במילים פשוטות,את דעת האזרח הפשוט. בעיני האזרח הפשוט ובמילים לא מכובסות .אנו כאזרחים הולכים בוחרים נציגים לכנסת,שהם יחוקקו את החוקים במדינה לשם קיום הסדר במדינה .ולכן שאלת השופטים מה המקור לכנסת לחוקק חוקים,היא בחירת העם. השופטים לא מחוקקים ולא יכולים לחוקק כי הם לא נבחרו על ידי העם.אלא להשתמש בחוק שהוגדר להם על ידי הכנסת בלבד.ללא פרשנות סבירות ומידתיות בכלל ,אם החוק ברור . מתי שופטים יכולים להשתמש בפרשנות,סבירות ומידתיות.במידה והחוק לא נותן מענה ברור למקרה מסויים שנידון אזי באופן זמני ,השופטים יכולים להשתמש בהם. ואני מדגיש זמנית עד להחזרת הבעיה שהתעוררה ואין לה מענה בחוק הקיים לכנסת כדי שזו תתקן את החוק. לשופטים אין שום אפשרות לבצע תיקון לחוק באופן קבוע לעתיד. ומה שקורה כרגע במערכת המשפט הם לוקחים להם סמכויות לא להם,והם מהווים הגוף ששולט במדינה ללא בחירת העם.מה עוד שהם מנצלים זאת לתת זכויות יתר לשמאל לאוליגרכים לטייקונים לקיבוצים ולמקורבים. זו דיקטטורה אוליגרכית.
9
כי תעביר בגץ...
אריאל | 18-09-2023 8:24
כי תעביר בגץ זדון מן הארץ
10
הממשלה יכולה לפגוע...
המשלה לדברי חלאות בגץ הארור והזבל האנושי בהרב מיארה יכולה לפגוע בדמוקרטיה - אולי. בינתיים 2 גופים ארורים אלה בגץ והרועצת המשפטית פוגעים בדמוקרטיה יום יום ושעה שעה, ולו רק בשביל זה צריך לצמצם את כוחם. ארורים יהיו לעד הבגץ המקולל והרועצת המשפטית הארורה | 18-09-2023 16:10
הממשלה יכולה לפגוע בדמוקרטיה לדברי בגץ הארור והחלאה בהרב מיארה - אולי.
11
איך ויפים...
בר דעת | 18-09-2023 21:39
איך ויפים תגובה חדשה לסרוגיל. מדוע שיניתם את הדפוס הקודם ? מוזר.
12
מי שהורס את...
בר דעת. | 18-09-2023 21:50
מי שהורס את הדמוקרטיה, זהו הפירהר שמוריד הוראות לסגני שלו, אתי חיות כל יום שני וחמישי. והיה ו היועצת בת-הרב מיה-רע, תחליט לזרוק לפח את פתקי ההצבעה של שניים וחצי מיליון אזרחים, תתחיל פה מלחמת עולם.
13
אתם לא סרוגים...
אליהו | 19-09-2023 9:11
אתם לא סרוגים אתם ירדתם מהפסים הכיפה נפלה לכם כמו לבנט