איך הצביע דרעי? פרוטוקול אוסלו נחשף
אריה דרעי שר הפנים בממשלת רבין הסביר את החלטת מפלגתו להימנע באישור על הסכם אוסלו. לדבריו: "לא נוכל לקחת חלק באחריות הקולקטיבית לגבי המשך המו"מ"
בהמשך לפרוטוקולים של הסכמי אוסלו שנחשפו היום (שלישי), מובאת עמדתו של שר הפנים דאז אריה דרעי. כזכור, שרי ש"ס נמנעו בהצבעה הגורלית ההיא.
לאחר שראש הממשלה המנוח יצחק רבין הביע את ספקנותו לגבי ההסכם, דרעי ביקש את רשות הדיבור ונימק תחילה את עמדת מצביעי המפלגה: "קשה לי מאוד לדבר. הייתי צריך כוחות מיוחדים כדי לבוא היום לישיבה. אני מקווה שהחברים מבינים זאת, אני לא רוצה לפתח את הנושא. באתי לכאן מפני שכולם יודעים מה חשיבותו של השלום בעיני הרב עובדיה יוסף".
"אבל אני חושב שבקרב הציבור שאותו אנו מייצגים, שהוא די ימני, שהיה רגיל להיות ימני, שארץ ישראל, שכם, חברון ומקומות נוספים כאלה חשובים לו רגשית, לציבור זה קשה מאוד לקבל זאת".
בדבריו הכניס לדיון את דעתו של הרב עובדיה יוסף זצ"ל על נושא השלום: "כשהוא בא עם כל כוחו המוסרי וההלכתי ומנמק ומסביר מבחינה הלכתית טהורה למה צריך ללכת לקראת שלום בנושא פיקוח נפש, לדברים האלה יש השפעה רבה מאוד על הציבור שרואה בכך ויתור" הסביר.
"ההסכם הזה מתפרש בעיניהם, כאילו לפיו אנו אורחים רצויים או לא רצויים בארץ ישראל. בשבילם יהודה, שומרון ועזה זו ארץ ישראל. זה לא משנה להם אם זה שטח כבוש או לא. בשבילם, הארץ הזאת מובטחת להם מזה הרבה שנים, וההסכם הזה במקרה הטוב הם מרגישים שחלקי ארץ אלה לא שייכים לנו באמת".
"מבחינתנו, כדי שנוכל לצאת ולהסביר למה יש פה פיקוח נפש, צריך להסביר איזו מידת פיקוח נפש מנענו כאן. אני אומר שאפשר להסביר. אפשר להסביר את האיום ומצב הלוחמה עם מדינות ערב, אני בטוח שאם ההסכם הזה ייחתם, יהיו לכך השלכות על מדינות ערב האחרות".
"אנו לא מכניסים 100,000 יהודים לפיקוח נפש?"
דרעי הוסיף: "יחד עם זאת, נצטרך לתת תשובות. האם כדי להיכנס למצב כזה, אנו לא מכניסים למעלה מ-100 אלף יהודים או יותר למצב של פיקוח נפש? הרמטכ"ל וגם שרים אחרים לא התכחשו לעובדה שאנו לא יודעים היום לתת תשובה לביטחונם של היהודים האלה. אנשים שגרים היום ביש"ע רוצים תשובות. חוץ מהבעיה הרגשית שמוותרים על שטח, קיימת שם בעיה קיומית. לכן, ואני לא יכול להתגאות בכך, זו נקודת המבט היחידה שלי. אני לא במעלה כמו זו של הרב עובדיה יוסף, אשר מתייחס רק לצד התורני של העניין".
"המדינה הפלסטינית לא מהווה סכנה ביטחונית"
"אני מסכים שהבעיה הפלסטינית הינה בעיה פוליטית קשה מאוד, אבל לא הבנתי מדוע היא מהווה סכנה ביטחונית למדינת ישראל. סכנה ביטחונית מהווה סוריה ולא המדינה הפלסטינית. אולי בגלל ההתניה של מדינות ערב באשר לפלסטינים זו סכנה ביטחונית, אבל אם לא קיימת ההתניה הזאת, אני לא חושב שהפלסטינים מהווים סכנה ביטחונית".
דרעי לשרי מר"צ: "לא נפקיר את תושבי יו"ש"
בהמשך פנה לחבריו לממשלה שרי מר"צ שולמית אלוני ויוסי שריד: "ברור שבשבילכם זה הישג. סוף-סוף הצדקתם את הישארותכם בממשלה. אבל אתם יודעים ששלום לא עושים רק בין שני צדדים, צריך שגם העם יהיה איתך. אז אולי באמת אנשי מרצ מרוצים, אבל חלק (אחר) מהציבור חשוב לא פחות. זה לא דומה לביקורו של סאדאת בירושלים, כשהאויב הכי גדול שלנו מגיע וישב בכנסת ישראל. פה עדיין לא רואים שום דבר. ערפאת הוא נעלם. המשלחת הפלסטינית לא ברורה. לא יודעים מה יהיה בשבוע הבא. בינתיים הכול אלו דברים עלומים… בינתיים יש רק ויתורים שלנו, והימין מנצל זאת בצורה חזקה מאוד.
"אסור שיהיה מצב חלילה שייראה שהממשלה מרוב לחץ קיבלה את הדרך הזאת. לכן, לטובת הנושא שאתם מאמינים בו, צריך ללכת על קונצנזוס. אין זו בושה לומר 'הלכנו ויישמנו את הסכם קמפ דיוויד של בגין'. אין זו בושה להגיד כי 'נשמור על ביטחון האזרחים (ביש"ע). למרות חילוקי הדעות, הם אזרחים סוג א' ואנו נשמור עליהם ולא נפקיר אותם. זה לא הסדר קבע, זה לא מבוא למדינה פלסטינית'. תתאפקו. איזהו גיבור, הכובש את יצרו".
לסיום אמר: "לאור הדברים הללו ולאור זאת שהרב רואה את עיקר העבודה של הממשלה בהמשך המו"מ הזה, וממובנים שאני לא רוצה להרחיב בהם, כדי לא לקלקל חלילה את הטעם ולהוריד את הדיון לרמה יותר נמוכה, איני יכול להצביע בעד ההסכם. זה לא אומר שאין לי דעה בענין, אלא שבנסיבות שנוצרו, אנו נמנע, לא בגלל שאנו נגד ההסכם, אלא בגלל שלא נוכל לקחת חלק באחריות הקולקטיבית לגבי המשך המו"מ וההשגחה שאכן הדברים שאנו חוששים מהם, ייושמו על הצד הטוב ביותר".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו