הפסקת טיפול בהפרעות קשב בחופשה? מומחית מסבירה
הורים רבים לילדים עם הפרעות קשב מתלבטים מידי שנה כיצד להתנהל בחופשה המשפחתית מבחינת הטיפול התרופתי בילד. מומחית בתחום מסבירה
האם החופשה המשפחתית היא גם חופשה מהטיפול? חודש אוגוסט והחגים שבפתח הם הזמן האידיאלי והנפוץ ביותר בקרב המשפחות לצאת לטיולים ולחופשות ארוכות. בכל תקופה כזו, עולה שוב השאלה אצל ההורים- האם כדאי להפסיק את הטיפול בהפרעות קשב לילדים במהלך החופשה? ד"ר לאורה שבתאי, מומחית ברפואת משפחה ומורשת משרד הבריאות לאבחון וטיפול בהפרעות קשב למעלה מעשור, מרחיבה בנושא שמטריד רבים מאיתנו.
מהי הפרעת קשב ומה הילדים שלנו חווים?
ככלל, הפרעת קשב היא שכיחה מאוד בקרב המבוגרים וגם בקרב הילדים, כ-7% עד 10% מהילדים ומבני הנוער מאובחנים כסובלים מהפרעת קשב וריכוז (ADHD). להפרעות קשב יש השלכות בכל תחומי החיים, והיא עלולה להשליך, לא רק על התפקוד בבית הספר, אלא גם על ההתנהלות בשעות שלאחר מכן, על היחסים והאינטראקציות החברתיות, ועל התפקוד המשפחתי .
היא כוללת תסמינים רבים וביניהם קשיים בריכוז, מוסחות , חוסר וויסות, קשיי התארגנות וניהול זמן, אימפולסיביות, פעלתנות וכדומה. כיום, עולם הטיפול רחב ומציע מגוון פתרונות לילדים המתמודדים עם הפרעות הקשב, והחשיבות היא להיוועץ עם גורם מוסמך טרם נטילת הטיפול, על מנת להתאים את הטיפול הנכון למטופל, בהתאם לגילו ולפרופיל הרפואי שלו. להפסיק את הטיפול, או שאולי לא? בתקופות מן הסוג הזה, ניצבת בפני הורים רבים דילמה מרכזית אודות המשך הטיפול בילדיהם.
החופשות הארוכות ושינויי השגרה אליהם התרגלו הילדים מהווים עבור חלקם אתגר. חשוב להגיד תחילה, כי התשובה לשאלה הזו אינה אחידה, ויש יתרונות וחסרונות. ההבנה המרכזית צריכה להיות מושתתת על העיקרון שכל ילד, וכל מטופל, בעל מאפיינים שונים ופרופיל רפואי שונה, וכמובן שאין מרשם אחיד. ההחלטה מתבססת וצריכה להתבסס על תמונת המצב הקלינית של הילד, בדרך מה מתבטאת הפרעת הקשב, בתגובות של התרופה (תופעות לוואי), והחשוב ביותר- מה בעצם רוצים להשיג בהפסקה הזו של הטיפול?
בשנים האחרונות יותר ויותר הורים מחליטים לנצל את החופשה גם לצורך הפסקת הטיפול, וזאת ללא התייעצות עם רופא, מה שעלול בסופו של דבר להזיק לילד. הסיבה השכיחה ביותר היא הנחת ההורים שברגע שמסתיימים הלימודים, אין צורך בריכוז מיוחד למבחנים או ימי לימוד ארוכים, אך זו לא סיבה להפסיק, כיוון שהלימודים הם לא הפעילות היחידה שדורשת את ריכוזם של הילדים. בחופשים יש פעילות חברתית נוספת, כמו קייטנה, מפגשים חברתיים, חוגים וכדומה.
גם בפעילויות אלו חלק מהילדים יצטרכו רמת קשב טובה ורמת תפקוד גבוהה ולכן המשך הטיפול במקרים האלו דווקא מומלץ.מן הצד השני, בהמשך לדגש כי ההחלטה היא לא אחידה ותלויה בכל מטופל, חשוב להגיד כי ההחלטה צריכה לכלול גם את המשפחה והפעילות המתוכננת- כל אלו מהווים גורמים בעלי משקל בהחלטה. במידה והמשפחה לא מושפעת מהתנהלות הילד, ובמידה והילד מרגיש שהוא זקוק להפסקה, בעיקר בגילאים בוגרים יותר, חשוב להקשיב גם לו, ולשקול הפסקה זמנית ומבוקרת של הטיפול. ישנם מקרים בהם הקושי בוויסות התנהגותי פוגע באיכות החיים של הילד גם בחופשות, בערנות שלילדים לסכנות ולפציעות. החופשה היא הזדמנות מצוינת לבחון האם הטיפול אכן משפר את איכות חייו של הילד בזמנים כאלו.
ההכרעה בדילמה אינה של ההורים לבד
חשוב לי להגיד להורים כי ההכרעה בדילמה אינה שלהם לבד. כמו בכל טיפול או תרופה, המלצה על הפסקה של טיפול תרופתי תינתן על ידי הרופא המומחה המטפל בילד, שמכיר את השפעות הטיפול עליו, ומכיר את תמונת המצב הקלינית שלו. במידה והוחלט להפסיק את הטיפול לתקופה, כדאי להחליט מבעוד מועד את הזמן בו חוזרים לטיפול התרופתי וכיצד, על מנת למנוע תופעות לוואי חריגות שעלולות לעיתים להופיע.ההמלצה להורים היא לשתף את הרופא המטפל מה התכנון ואופי הפעילויות הצפויות בחופשה, וכן כל מידע נוסף אשר יכול לסייע לרופא לגבש את ההחלטה המתאימה ביותר לטובת הילד.
מה בכל זאת אפשר לעשות?
ההמלצות המרכזיות להורים בשל העובדה שהחופשות והפעילויות המשפחתיות התדירות משפיעים מאוד על הילדים, חשוב שההורים יתנהלו באופן מותאם לילד ולהשפעת הפרעת הקשב על התנהגותו. ההמלצות המרכזיות הן להקפיד על שעות מסודרות לארוחות, לשינה ולקימה, ולשמור ככל האפשר על שגרת יום מסודרת. גם בתוכניות וחופשות מתוכננות- חשוב להכין את הילדים מראש לכל מה שצפוי להיות, כיוון שילדים עם הפרעות קשב מתקשים יותר במעברים, וחשוב שתהיה להם ציפייה קדימה.
בנוסף, קביעת כללים וגבולות, כמו בשגרה, חשובה גם בזמן הזה. ילדים עם הפרעות קשב נוטים להתפזר יותר, ולגבולות מוגדרים ישנה חשיבות רבה. ידוע כי לעיתים הילדים נוטים לאכול פחות כתוצאה מהשפעות הטיפול, וחשוב שדווקא בתחושה, כשאנו שוהים צמוד יותר לילדים, נקפיד על ארוחות מסודרות ומזינות. לסיכום, השאלה הזו היא חשובה והכרחית, וחשוב שכל הורה, יחד עם הרופא המטפל, יבין את היתרונות והחסרונות שבהחלטה.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו