סיפורו של מרגל: 69 שנה להולדתו של יהונתן פולארד - סרוגים

סיפורו של מרגל: 69 שנה להולדתו של יהונתן פולארד

בעוד מספר חודשים ימלאו שלוש שנים מאז שחרורו של יהונתן פולארד, המרגל היהודי שנעצר בארצות הברית ונידון ל-30 שנות מאסר. לרגל יום הולדתו ה-69 שחל היום חזרנו לסיפורו של האיש המיוחד

אביר מור, חדשות סרוגים
סיפורו של מרגל: 69 שנה להולדתו של יהונתן פולארד
  (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)

לפני 69 שנים נולד יהונתן פולארד, המרגל שנעצר בארצות הברית וריצה עונש של 30 שנות מאסר. פולארד נולד בטקסס בשנת 1954 וכשהיה צעיר עברה המשפחה לאינדיאנה. בשנת 1977 הוא ביקש להצטרף לארגון הביון האמריקאי CIA, אך בקשתו נדחתה לאחר שהסתבר שזייף תארים אקדמיים שלא היו ברשותו. בשנת 1979 הוא התקבל למודיעין של הצי האמריקני במרילנד שלא ידע על כך שה-CIA פסל אותו בעבר. הוא התקדם וזכה לסיווג ביטחוני גבוה והיה חשוף לחומרים מסווגים בעלי חשיבות רבה.

בשנת 1984 פגש פולארד את אביאם סלע, אלוף־משנה בחיל האוויר הישראלי והציע לו את שירותיו כמרגל. פולארד העביר מאות אלפי מסמכים לידי סלע, חלקם בעלי חשיבות רבה לישראל. בצי האמריקני החלו לחשוד בפולארד לאחר שמצאו במשרדו מסמכים שאינם קשורים לתחום עבודתו, הם פנו ל-FBI (לשכת החקירות הפדרלית) ובמהלך חקירתו הודה פולארד כי הדליף מסמכים אסורים לישראל. החוקרים פלשו אל ביתם של פולארד ואשתו דאז אן הנדרסון והשניים ברחו אל שגרירות ישראל בוושינגטון, דבר שהפליל את פולארד כמרגל לטובת ישראל.

בתחילה הושג הסכם בו פולארד ירצה עונש של 10 שנות מאסר בעוון ריגול לטובת מדינה ידידותית, אך לאחר שמזכיר המדינה קספר ויינברגר הגיש מזכר בו נטען שפולארד היה קשור למרגלים מברית המועצות, הוחלט להחמיר את עונשו והוא נשפט למאסר עולם עם המלצה שלא לשחררו לעולם.

יהונתן פולארד ורבקה אברהמס-דונין (צילום: פופולינה)

לאורך השנים נעשו ניסיונות להקל על עונשו של פולארד ולשחררו, אך ארצות הברית סירבה בתוקף לכל הצעה שעלתה. בקרב הציבור נרשם זעם פעמים רבות על כך שישראל לא עושה מספיק על מנת לשחרר את המרגל שעבד בשירות המדינה ונטען כי המדינה "זנחה אותו והשאירה אותו לבד בשדה הקרב".

לבסוף, לאחר שנים רבות של מאמצים, בשנת 2015 דנה ועדת השחרורים האמריקאית בעניינו של פולארד והוחלט כי הוא ישוחרר ב-20 בנובמבר כאשר ימלאו 30 שנה לריצוי עונשו בכלא האמריקאי. כשהגיע התאריך פולארד שוחרר בתנאים מגבילים למשך חמש שנים, בהן היה אסור לו לצאת מחלק מסוים של ניו יורק, הוא היה מחויב לענוד אזיק אלקטרוני, הוא שהה במעצר בית לילי ומחשבו נוטר באופן קבוע, תוך שנאסר עליו ליצור קשר עם התקשורת. בתחילה נאסר על פולארד להשתמש ברשת האינטרנט, אך לאחר פניית עורכי דינו האיסור בוטל. בחודש נובמבר שנת 2020 שוחרר פולארד באופן מלא והוגדר כ"אדם חופשי".

עוד באותו נושא

צפו: המאבק האחרון של יונתן פולארד

פולארד התגרש מאשתו אן הנדרסון (שריצתה חמש שנות מאסר גם היא) לאחר זמן קצר מכניסתם לכלא וב-1993 לאחר שחזר בתשובה התחתן עם איילין זייץ, יהודיה קנדית ששינתה בהמשך את שמה לאסתר פולארד. בדצמבר 2020 עלו פולארד ואשתו אסתר לארץ והתגוררו בירושלים. אסתר פולארד הלכה לעולמה מסיבוך של מחלת הקורונה ב-31.01.2022 ותשעה חודשים לאחר מכן נישא בשלישית לרבקה אברמס דונין. במהלך השנים הופקו סרטים רבים ויצירות העוסקות בסיפורו המעניין של פולארד.

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
תגובה אחת מיין לפי
1
יומולדת שמח איש יקר
אבייתר | 07-08-2023 12:40
מתפלל לשלומך. לא אשכח לעולם מה עשית בשבילנו ומה הקרבת. מאחל לך אריכות ימים בבריאות ואושר עם אשתך ומשפחתך.