הכותרות זועקות ״הונאת ההגירה״, אבל היכן האמת?
אם הארגונים וחברי הכנסת המכובדים היו עסוקים פחות בלהסביר למה צריך לצמצם את העלייה, היה מתפנה להם זמן לשפר את הליך קליטת העלייה ולפתוח את שערי הגיור, זה בטוח היה הרבה יותר אפקטיבי לטובת הקטנת שיעור העוזבים ולכידות העם היהודי
מרכז המידע והמחקר של הכנסת פרסם לאחרונה דו״ח לפיו נבדקו נתוני העלייה ממדינות ברית המועצות לשעבר, כמה המדינה השקיעה בקליטת העולים וכמה מתוכם נשארו בישראל.
שלא במפתיע הכותרות בתקשורת זעקו ״מחדל״. אי אפשר להימנע מהמחשבה על כך שפרסום המחקר הזה בנקודת הזמן הנוכחית לא קרה במקרה, וכי מדובר במהלך ששותפים לו ארגונים וחברי קואליציה. צריכים דחיפה לביטול סעיף הנכד בחוק השבות? בואו נראה שהעלייה מרוסיה ואוקראינה לא יהודית מספיק והיא בכלל באה לכאן רק כדי ״לעקוץ״ ולעזוב.
בין דף המסרים לבין המציאות אין בהכרח קשר, אך למרבה הצער, את התקשורת זה לא מאוד מעניין.
לא מאפשרים להיקלט בישראל
״כחצי מיליארד שקלים שולמו למהגרים שניצלו את חוק השבות, היגרו לישראל, קיבלו סל קליטה נרחב ועזבו את ישראל כעבור זמן קצר״ צעקו הכותרות. לכאורה, זה אכן נתון מזעזע, למה שישראל תשקיע כסף באדם שבחר לעזוב מיד?
אבל, כמה זמן ניסו וחיו אותם אנשים בישראל לפני שעזבו? ומה יחס העוזבים ממדינות ברית המועצות לשעבר לעוזבים שעלו מצרפת או ארה״ב, המדינות אליהן משרד הקליטה הפנה לאחרונה את יהבו, או היחס לכמות הישראלים שיורדים מהארץ? אנחנו לא יודעים, כי את הסוגיות הללו, שיכולות לשפוך אור אמיתי על המצב ועל השפעת מדיניות הממשלה, שכחו לבדוק.
המחקר התעלם מהעובדה שאמנם סל קליטה, בגובה של כ-3500 שקלים לצד 400 שקלים סיוע לשכר דירה, מגיעים לעולים החדשים במשך שישה חודשים, אבל האולפנים נמצאים במשבר כל כך חמור שמוביל לתורי המתנה של חמישה חודשים לתחילת הלימודים. כשהעולה מתחיל ללמוד עברית לאחר תום תמיכת סל קליטה והוא חייב לצאת להתפרנס, אנחנו לא באמת מאפשרים לו להיקלט בישראל.
המחקר גם לא מדבר על כך שרוב העולים החדשים מהשנה האחרונה, מגיעים עם הון עצמי אבל הם לא יכולים להשתמש בו, כי הבנקים בישראל מערימים קשיים ומונעים העברת כספים ארצה.
מקור המשבר הוא בעקבות מדיניות קליטה כושלת
כשעולה פוגש מדיניות קליטה אטומה שמקשה על רוב בעלי המקצועות לעבוד בתחום העיסוק שלהם, לצד כותרות שמתארות עלייה נצלנית ושגויה – למה שיטרח? ייתכן מאוד, שהמספר המרשים מהכותרות בכלל מתייחס לעולים שעזבו לאחר תקופה משמעותית בה חוו והבינו שישראל זה לא בשבילם.
ויתכן, שהכשלים במדיניות קליטת העלייה מכוונים, היישר משולחנו של שר העלייה והקליטה, כדי שיהיה ניתן לזרוע כותרות על עזיבה בעקבות חוסר חיבור ליהדות.
"מאות מיליוני שקלים שולמו לעשרות אלפי עולים חדשים שעלו באמצעות סעיף הנכד לישראל, אף שאין להם זיקה לארץ. בתוך חודשים עזבו 30 אחוזים מהם את המדינה, לא לפני שקיבלו דרכון ועשרות אלפי שקלים״ המשיכה את הקו וזעקה הכותרת בישראל היום, בטיעון הגובל בתביעת דיבה.
רק שאין נתונים על אחוז העולים מתוקף סעיף הנכד. לאחרונה התפרסם כי מבין בקשות העלייה בעשור האחרון נכדים ליהודים מהווים רק 18%, לא ידוע כמה מהם עלו בפועל אבל בטח שלא יותר מזה. הנתון היחיד שהמדינה אוספת הוא מי יהודי או לא יהודי לפי ההלכה מבין העולים.
חלוקה לשתי הקבוצות הללו בנתוני העזיבה על שנת 2022 עוד לא קיימת, אבל אם להתחשב בנתוני הירידה מהעשור האחרון, המספרים מראים באופן מובהק – אין קשר בין האם העולה הוא יהודי הלכתי או לא, לבין השאלה האם הוא ירצה להישאר בישראל. מוזמנים לדון בסוגיית העזיבה – אבל לכל הפחות תסתכלו לאמת בעיניים, מקור המשבר אינו בחיבור ליהדות, אלא בחיבור למדינה שנכשל תודות למדיניות קליטה כושלת.
הקשיים שהמדינה מערימה מובילים לנטישת תהליך הגיור
מזמינת המחקר, ח"כ לימור סון הר מלך, הובילה למסקנה החותכת – "יש לשנות בהקדם את השיטה כך שרק יהודים יגיעו לארץ ויקבלו את כלל התנאים להתאקלם בארץ". האם חברת הכנסת מכירה את מציאות העם היהודי בתפוצות?
ברוב העולם אחוז הנישואים המעורבים עומד על כ-50%, ואם רק בישראל נולדים מעל ל-1,000 תינוקות שאינם יהודים לפי ההלכה מדי שנה, המספר העולמי בטח גדול בהרבה. מאיפה יגיעו אותם יהודים טהורים ארצה, ומה על בני ובנות זוגם וילדיהם? יתכן, שחברת הכנסת, שר העלייה והקליטה וכל הארגונים שתומכים במהלך פשוט לא מעוניינים בעלייה.
יתכן, שהשיח על הנאמנות היהודית הוא בכלל קריצה ל- 400 אלף אזרחי ישראל דוברי רוסית, שאינם יהודים לפי ההלכה. אבל הם אינם הולכים לשום מקום. מחקרים קודמים הראו שרובם דווקא מתעניינים בגיור אורתודוקסי, אבל הקשיים שהמדינה מערימה עליהם בדרך לגיור מובילים לנטישת התהליך ולנתוני גיור מביכים של פחות מ-1000 גיורים בשנה.
כבר חצי שנה שהממשלה הנוכחית מנסה להוכיח שהעלייה ממדינות ברה"מ לשעבר היא עול בלתי רצוי, שהעולים לא באמת רוצים לגור בישראל ושביטול סעיף הנכד הוא הפתרון לכל הבעיות.
אולי, אם הארגונים וחברי הכנסת המכובדים היו עסוקים פחות בלהסביר למה צריך לצמצם את העלייה, היה מתפנה להם זמן לשפר את הליך קליטת העלייה ולפתוח את שערי הגיור, זה בטוח היה הרבה יותר אפקטיבי לטובת הקטנת שיעור העוזבים ולכידות העם היהודי.
=
יאיר סמוליאנוב הוא מנהל התחום החברתי-כלכלי וקליטת עלייה בלובי המיליון.
לובי המיליון היא עמותה שפועלת לקידום צרכים של 1.2 מיליון ישראלים דוברי רוסית מול מקבלי ההחלטות.