היום בהיסטוריה: 75 שנה לסיום קרב הגבורה של כפר דרום
222 ימים עמדו חברי כפר דרום אל מול גלי התקיפה של הצבא המצרי ועוזריו. מיום החלטת החלוקה בכ"ט בנובמבר עד ליום א' בתמוז תש"ח (8.7.48) בו קיבלו את הפקודה להתפנות

"כמפקד גדוד 2 פלמ"ח שהיה אחראי להגנת כפר דרום, הריני ממליץ על מתן אות הצטיינות גבוה ביותר למגיני כפר דרום… בכולם שוזרה מערכת ההגנה והגבורה, עד לפינוי."
כך כתב משה נצר מג"ד גדוד 2 בפלמ"ח על גבורתם של לוחמי כפר דרום בתש"ח.
עוד בימי התלמוד מוזכר כפר דרום כיישוב יהודי. במרוצת השנים שובש שמו והוא קיבל את השם דיר אל בלח (מנזר התמרים).
בשנת תרצ"ב (32) טוביה מילר פרדסן נמרץ מרחובות ביחד עם שכנו הסופר משה סמילנסקי עסקו ברכישת קרקעות בדרום הארץ. השניים רכשו 400 דונם מערביי דיר אל בלח. נטעו מטע תמרים גדול וחפרו באר עמוקה ששפעה מים רבים.
בשנות המרד הערבי בשנים תרצ"ו תרצ"ט, (36-39) סתמו הערבים את הבאר אשר חפרו טוביה ומשה ועקרו את מטע התמרים. טוביה ומשה נאלצו למכור את השטח לקק"ל. בתקווה שיוכלו לחדש את התיישבות היהודית באזור.
במוצאי יום כיפור תש"ז (46) עלו בין לילה י"א נקודות במרחבי הנגב. לכפר דרום עלתה קבוצת נערים בוגרי כפר הנוער הדתי בכפר חסידים, חלקם יתומים ובהם גם מ"ילדי טהרן". השטח קטן והתקציב דל, אך רוחם הייתה גדול.
היחסים עם השכנים החלו להשתנות בהחלטת החלוקה. בתחילה הותקפה הנקודה ע"י הכנופיות הערביות שבאזור. כשפלש הצבא המצרי, בטוח היה כי יתגבר על הנקודה הקטנה בתוך מספר שעות וישעטו צפונה, לתל אביב.
עם אמצעי לחימה דלים ביותר, מעט מאוד אוכל ומים, ולמרות שספגו אבדות בנפש, עמדו לוחמי כפר דרום בפיקודו של אברהם דיאמנט ועיכבו את הצבא המצרי.
גם משמים נלחמו לתושבי הכפר. בעזרת מטוסינו וכמה ניסים, המצרים ויתרו, כיתרו את המקום והמשיכו צפונה עד שנעצרו בעד הלום. בנסיגתם דרומה תקפו המצרים שוב את הכפר.
"נעלתי אחרון את השער בלב דווה"
222 ימים עמדו חברי כפר דרום אל מול גלי התקיפה של הצבא המצרי ועוזריו. מיום החלטת החלוקה בי"ז בכסלו תש"ח (29.11.47) עד ליום א' בתמוז תש"ח (8.7.48) בו קיבלו את הפקודה להתפנות.
"נעלתי אחרון את השער בלב דווה" סיפר אברהם דיאמנט, "בתקווה כי יבוא יום ועוד יתנוסס בזה המקום משק עברי לתפארת".
עמידתם של לוחמי כפר דרום במשך ימים רבים נתנה כוח והשראה לשאר הנקודות המבודדות בדרום הארץ "אם הם יכולים, גם אנחנו יכולים " אמרו.
פרשת גבורתם של לוחמי כפר דרום הייתה אחת פרשיות הגבורה אם לא הפרשה בימי מלחמת העצמאות. עמידתם לאורך ימים רבים בתנאים על אנושים מהווה סמל ודוגמה לגבורה מתמשכת וקבועה.
לאחר מלחמת ששת הימים הוקמה במקום היאחזות נח"ל וכעבור 20 שנה הוקם במקום כפר דרום בשנית.
אנחנו ממשיכים את טוביה מילר
"אנחנו לא ישוב חדש" אמר הרב שמעון בירן, רב היישוב, שנרצח כעבור מספר שנים. אנחנו ממשיכים את טוביה מילר, את לוחמי תש"ח ואת היאחזות הנח"ל"
בקיץ תשס"ה (2005) פונה הכפר בשנית והנקודה מחכה וקריאתו של דיאמנט עדיין מהדהדת.
(מקורות: 222 ימים של כפר דרום. שיחה שקיימתי עם איש כפר דרום אשר מבצרי).
==
להזמנת הרצאות – יאיר קליין 058-5479943
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו