הצעת חוק חדשה: הכנסת תוכל להגביל את זכות השביתה
חוק חדש מבקש לאפשר לכנסת למנוע שביתה בשירות חיוני כמו נתב"ג או מוסד רפואי, כמו כן מוצע לחייב רוב בהצבעה חשאית לפני התאגדות. ח"כ אוהד טל: "לפרק את מונופול ההסתדרות"

אחרי שביתת הפתע שהוכרזה ביום שני בבוקר, בתור מנוע לחץ לעצירת הרפורמה המשפטית, יו"ר הוועדה למיזמים ציבוריים ח"כ אוהד טל (הציונות הדתית) מגיש שתי הצעות חוק להגבלת כוחם של ועדי העובדים.
הצעת החוק הראשונה מבקשת לצמצם את היכולת של ועדי העובדים להכריז שביתה, יאריך את זה זמן משא ומתן לפני נקיטת עיצומים, וגם יקבע הגבלות על גופים ושירותים ציבוריים מסוים שלא יוכלו לשבות.
למשל מציע ח"כ טל להאריך את "תקופת הצינון" המוקדשת להידברות ובירור העניינים שבסכסוך טרם יותר לנקוט בשביתה מ-15 ל-30 ימים על מנת לאפשר פרק זמן משמעותי בו ילובנו המחלוקות.

צילום ארכיון: אוליבייה פיטוסי/פלאש 90
בנוסף מוצע שבמקרה שנגרם נזק עקב שביתה הנוגדת את הקבוע בחוק, כל נפגע יהיה רשאי לתבוע את הנזק מהאחראים, והערכאה המתאימה לבירור הטענה תהיה בית משפט רגיל המתמחה בנזיקין ולא בית הדין לעבודה.
סעיף משמעותי בחוק מתייחס לאפשרות שתינתן לכנסת להגביל באופן פרטני וחריג "שביתה הפוגעת בציבור באופן חריג או בתפקוד הכלכלי של המדינה" במקרה של אינטרס לאומי.

ההמראות מנתב"ג מעוכבות בשל השביתה (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
הצעת החוק מאפשרת לכנסת להורות על השהיית שביתה למשך 30 ימים או לסיים את הסכסוך ולמסור את ההכרעה בו לבוררות ע"י ועדה שתורכב ממשפטן, נציג המועצה הלאומית לכלכלה, נציג ארגון צרכנים, נציג ארגון עובדים ונציג ארגון מעסיקים.
בין מקומות העבודות שיוגדרו "שירות חיוני" יהיו מוסדות בריאות, חברת החשמל ומקורות, נמלי הים, שדות התעופה, תחבורה ציבורית, בנק ישראל, הבורסה וכל חברה ששר הביטחון ממנה בה נושאי משרה.
תחרות על ייצוג העובדים
כמו כן ח"כ טל הגיש בצעת חוק שנייה שמבקשת להפסיק את המונופול של הסתדרות כגוף יציג של העובדים ולאפשר לגוף מתחרים גם לנסות לזכות באמון העובדים.
החוק מבקש לקבוע שיהיה דרוש רוב של העובדים על מנת להתאגד יחד, ולבטל את "שיטת השליש" של העובדים כפי שמוגדר בחוק כיום. כמו כן ההליך יתקיים בהצבעה חשאית, על מנת למנוע הפעלת לחץ אישי ופוליטי.

יו"ר ההסתדרות בר דוד ושר האוצר סמוטריץ' (צילום: אבשלום ששוני/פלאש 90)
הצעת החוק מאפשרת לשני ארגוני עובדים להתחרות ביניהם, וכך להגביר את כוחם של העובדים לזכות לייצוג איכותי ומקצועי יותר.
מציע החוקים, ח"כ אוהד טל, אמר לסרוגים עם הגשת ההצעה: "הגיע הזמן לפרק את המונופול של ההסתדרות, לא תתכן דיקטטורה ומשטרת מחשבות בשוק העבודה. כנראה שבהסתדרות שכחו שהמנדט שניתן להם נוגע להגנה על העובדים – ולא על כוחו הבלתי מוגבל של בג"ץ. עבדים היינו לפרעה במצרים – כאן במדינת ישראל, על העובד להיות חופשי לבחור תחת מי להתאגד. הגיע זמן חירות".

אוהד טל (צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש 90)
יש לציין שהצעות חוק דומות הוגשו בכנסות הקודמות על ידי חברי מפלגת ימינה לשעבר כמו מתן כהנא, איילת שקד ואביר קארה, אך לא קודמו בסופו של דבר.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו