תמונת מצב: איפה עומדת הרפורמה המשפטית?
ברקע ההמתנה למתווה הנשיא והניסיונות להגיע לנוסח מרוכך, אחרי חודשיים של חקיקה מואצת - אלו הסעיפים שהקואליציה הצליחה לקדם עד כה כחלק מהרפורמה המשפטית
עברו יותר מחודשיים מאז שר המשפטים יריב לוין השיק במסיבת עיתונאים את התוכנית שלו לשינויים במערכת במשפט, ומאז המערכת הפוליטית עסוקה בכך ללא הפסקה.
הרפורמה המשפטית החלה עם סעיפים רבים ואליהם הצטרפו בשבועות האחרונים שורת חוקים בנושאי חוקתיים ומשפטיים, שמעוררים מחלוקת מול האופוזיציה ומלבים עוד יותר את המחאה הציבורית.
לקואליציה נשאר כשבועיים לסיום כנס החורף, ומה שלא יעבור עד אז – יידחה לאחרי פגרה, עם תחילת כנס הקיץ בתחילת חודש מאי.
עבר בקריאה ראשונה:
הרכב הוועדה לבחירת שופטים – שינוי הוועדה להרכב עם שלושה שרים, שלושה חברי כנסת (שני נציגי קואליציה ועוד נציג אחד מהאופוזיציה), נשיא בית המשפט העליון ועוד שני שופטים בדימוס שייבחרו ע"י שר המשפטים ונשיא העליון.
הרוב הדרוש לאישור מינוי יעמוד על חמישה חברים בלבד. קרי, שליטה בלעדית של הקואליציה על מינוי השופטים.
מניעת ביקורת שיפוטית על חוקי יסוד – בג"ץ לא יוכל לפסול או לדון כלל בחוקים אלו.
צמצום התערבות בג"ץ בחקיקה רגילה – תוגבל היכולת של בג"ץ לפסול חקיקה, וזה יתאפשר רק בתמיכת 12 מתוך 15 שופטי בית המשפט העליון, ורק אם אותו חוק סותר מפורש חוק יסוד.
חיסון חוקים רגילים מביקורת שיפוטית – הכנסת תוכל מראש להגדיר חוק "בלתי-שפיט", אם זה יצוין במפורש ויאושר ברוב של 61 ח"כים בשלוש הקריאות במליאה.
חוק הנבצרות – צמצום היכולת להכריז על נבצרות ראש ממשלה רק לסיבות של אי-מסוגלות פיזית או נפשית. העברת רה"מ מתפקידו בניגוד לרצונו יהיה ברוב של 75% מהשרים ותמיכת 90 חברי כנסת.
אושר בקריאה טרומית:
חוק דרעי 2 – שינוי "חוק יסוד: הממשלה" ומניעת היכולת של התערבות משפטית בקביעת כשירות של מינוי שרים לתפקיד בממשלה, כדי לחזרתו של אריה דרעי למשרדי הבריאות והפנים.
חוק התרומות – מתן אישור לעובדי הציבור ופוליטיקאים לקבל תרומה כספית למטרות מימון הליכים משפטיים או טיפולים רפואיים הכרחיים, בעבורם ובני המשפחה.
חוק מח"ש – הוצאת המחלקה לחקירות שוטרים מידי הפרקליטות והעברתו תחת משרד המשפטים, והענקת אפשרות לחקור גם את פרקליטות המדינה.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו