מבוכה ברשות העתיקות: "הכתובת אינה אותנטית"
יומיים אחרי שדווח על חשיפת כתובת נדירה הנושאת את שמו של המלך דריווש הראשון, התברר כי הכתובת אינה אותנטית. ברשות העתיקות הסבירו כי חוקרת מחו"ל חרטה את האבן בפני קבוצת מטיילים כהדגמה - והשאירה בטעות בשטח
לא כל יום פורים: יומיים אחרי שדווח על כתובת חשובה ונדירה הנושאת את שמו של המלך הפרסי דריווש הראשון שנחשפה על ידי מטיילים בגן הלאומי תל לכיש, היום (שישי) התברר שהכתובת אינה אותנטית. ברשות העתיקות הסבירו כי מדובר למעשה באבן שחוקרת מחו"ל חרטה בפני קבוצת מטיילים כהדגמה – והשאירה בטעות בשטח.
"רשות העתיקות מודיעה כי החרס הקדום שנמצא ע"י מטיילים בתל לכיש, הנושא את הכיתוב 'דריווש שנת 24', אינו אותנטי" נמסר מהרשות. "בעקבות הפרסום פנתה אל הרשות חוקרת מחו"ל שהשתתפה באוגוסט האחרון בחפירות משלחת זרה בתל לכיש. חוקרת זו היא אחת מהבודדות בעולם המתמחות בתעתיקים של השפה הארמית הקדומה. החוקרת התוודתה כי הדגימה לקבוצת תלמידים את חריטת הכתובת על חרס קדום, ולאחר מכן השאירה את הממצא בתל – דבר שבדיעבד יצר הטעיה. החוקרת תושאלה, ולדבריה, לא היתה לה כל כוונת זדון".
"רשות העתיקות לוקחת אחריות על האירוע", אמר פרופ' גדעון אבני, המדען הראשי של הרשות. "החרס נחקר על ידי ד"ר חגי משגב, מומחה בעל שם עולמי לכתב ארמי קדום, וע"י הארכיאולוג סער גנור, החוקר את תל לכיש, אבל מסתבר שנתקלנו ב'כתובת שהתחפשה'. בתור ארגון שהאמת המדעית היא נר לרגליו, אנחנו מחוייבים בתיקון הטעות בפני הציבור".
משגב הוסיף ואמר כי "מבחינה אתית-מדעית, האירוע חמור מאוד. השארת הכתובת החרוטה באתר היתה רשלנית, והדבר הוביל להטעית החוקרים ולשיבוש האמת המדעית. אפשר לספור על יד אחת אירועים מסוג זה שקרו במחקר הארכיאולוגי".
“האירוע ממחיש את הסכנה שקיימת בהוספת כתב מודרני על גבי חפצים עתיקים – נושא שמעסיק את הקהילה המדעית מזה שנים רבות. במקביל לבדיקה הפליאוגרפית בידי מומחה עתיר נסיון, החפץ נבדק במעבדות ונמצא כחרס עתיק" סיכם. "הדבר מוכיח פעם נוספת שרק חפץ שמתגלה בחפירה מסודרת ויוצא מהאדמה לעיני הארכיאולוגים, הוא 100% אמיתי. כל חפץ אחר שמתגלה מעלה סימני שאלה. לאור האירוע, רשות העתיקות תרענן את הנהלים בקרב כל משלחות החפירה הזרות שפועלות בארץ".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו