עוד התנגשות | הייעוץ המשפטי נגד חוק הנבצרות - סרוגים

עוד התנגשות | הייעוץ המשפטי נגד חוק הנבצרות

לקראת העלאת "חוק הנבצרות", שאמור למנוע את הדחת ראש הממשלה נתניהו, הייעוץ המשפטי לממשלה תוקף את נוסח הצעת החוק: "יוצרת "חור שחור" משפטי"

בנצי רובין, חדשות סרוגים
עוד התנגשות | הייעוץ המשפטי נגד חוק הנבצרות
  רה"מ נתניהו (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)

לקראת הכוונה של הקואליציה לאשר את "חוק הנבצרות", שאמור להסיר את האיום נגד נתניהו, הייעוץ המשפטי לממשלה מתנגד לנוסח הצעת החוק שהגיש ח"כ אופיר כ"ץ.

בחוות דעת שהוגשה על ידי עו"ד גיל לימון, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה נאמר: "ההסדר המוצע סובל מחסרונות וקשיים המחייבים לטעמנו בחינה נוספת והשלמות"

לימון מפרט שלוש סיבות לקשיים המשפטיים בחקיקה המוצעת ע"י כל סיעות הקואליציה, כמו צמצום מצבי הנבצרות אך ורק להיעדר מסוגלות פיסית או נפשית, תוך שינוי מהדין הקיים המכיר במצבים נוספים אפשריים, בנסיבות חריגות וקיצוניות ביותר ועל בסיס תשתית ראייתית כבדת משקל."

עוד באותו נושא

נגד היועמ"שית: החוק החדש שישמור על נתניהו


26

עוד התנגדות לחוק הנבצרות הוא: "השילוב בין מרכיביה השונים של ההצעה עלול להביא למצבים בהם על אף שמבחינה אובייקטיבית ראש הממשלה לא יוכל לבצע את תפקידו, למשל, מסיבות בריאותיות, הוא ימשיך לכהן בתפקיד בשל אילוצים פוליטיים שימנעו את הכרזתו כנבצר, ללא אפשרות לסעד משפטי, באופן שפוגע בתכלית הרציפות התפקודית העומדת בבסיס ההסדר."

הסוגייה השלישית, נסוב על עניין הוראת אי-השפיטות המוצעת, אשר יוצרת לדעת הייעוץ המשפטי "חור שחור" משפטי שאינו נתון לביקורת שיפוטית, וכי יש להסתפק בהקשר זה בהלכות הנוהגות בדבר מתחם ההתערבות השיפוטי הצר.

עוד באותו נושא

לוין: "ניסיון להדיח ראש ממשלה בניגוד לחוק"


19

נבצרות רק ברוב של השרים והכנסת

הרקע להגשת הצעת החוק הוא הדיון בבג"ץ על העתירה להוציא את ראש הממשלה בנימין נתניהו לנבצרות, כאשר למדינה יש עוד מספר שבועות לתת את תשובתה.

עוד הם מוסיפים כי ההצעה מגדירה כי נבצרות ראש ממשלה משמעה אך ורק אי-מסוגלות פיזית או נפשית של ראש הממשלה למלא את תפקידו. הם מדגישים כי גם לפי החוק הקיים לא ניתן להכריז על נבצרות ראש ממשלה שלא מסיבות פיסיות או נפשיות קיצוניות וגורמים לא-נבחרים לא יכולים כמובן לעשות זאת.

החוק החדש מבהיר את המצב הקיים וקובע כי רק הממשלה והכנסת תוכלנה לקבוע נבצרות שלא בהסכמת ראש הממשלה ובאילו תנאים.

ההכרזה על נבצרות תיעשה על ידי ראש הממשלה, או הממשלה ברוב של 75% מהרכבה. במקרה נדיר שבו ההכרזה על נבצרות תהיה בניגוד לדעת ראש הממשלה, יו״ר הכנסת יעביר לאישור מליאת הכנסת את ההחלטה, וזאת תוכל לאשר את ההכרזה ברוב של 90 חברי כנסת.

מליאת הכנסת (צילום: דוברות הכנסת – דני שם טוב)

משמעותה של ההכרזה על נבצרות, כאשר הדבר מנוגד לדעת ראש הממשלה, וכאשר הוא כשיר פיזית ומנטלית, הינה הדחה של ראש ממשלה מכהן שנבחר ע"י העם, ובפועל מעשה ביטול של תוצאות הבחירות וההליך הדמוקרטי. היא צריכה להילקח לכן בשני תנאים בלבד: הראשון, כשמדובר במצב מובהק של אי מסוגלות, והשני, כשנציגי העם מאשרים זאת.

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
4 תגובות - 4 דיונים מיין לפי
1
היא לא יועצת...
פיליפ קליגר | 26-02-2023 12:55
היא לא יועצת המשפטית היא נבחר על ידי סער באין לה מספיק יגה פשוט היא בובה של סער
2
בכל דרך אפשרית...
יוד | 26-02-2023 14:49
בכל דרך אפשרית היעוץ המשפטי רוצה לשמר בידיו את היכולת להכריז מתי שיבוא להם על נבצרות של ביבי נתניהו.אל תמתינו תשלימו את החקיקה
3
אני לא מבינה...
נורית בן אבא | 26-02-2023 15:38
אני לא מבינה דבר אחד חוק הנבחרות הוא אך ורק כאשר יש סעד בריאותי אז מדוע צריך בכלל לחוקק חו ק הוא קיים
4
פוזל
מיכאל יעקובוס | 26-02-2023 18:35
פוזל שכמוך כבר נעלמת הדמוקרטיה